Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Avatar
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 3 kwie 2011, 09:07
Załączniki
Chlorowa woda do wina

Postautor: Avatar » piątek, 18 maja 2012, 10:03

Mam problem z winem. W gródniu nastawiłem wino ale urzyłem nieprzegotowanej wody. Podejrzewam że z tego powodu drożdże nie pracowały. Próbowałem już różnych odmian drożdży i tylko zwykłe piekarnicze pracowały. Ale wiadomo że one nie wyprodukują zbyt dużo alkocholu. Tak więc po prawie 6 miesiącach mam słabe i słodkie wino. I tu rodzi się moje pytanie czy podgrzanie wina sprawiło by że winne grożdże mogły by pracować? Czy lepiej wino przewietrzyć żeby chlor wyleciał?


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5184
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Chlorowa woda

Postautor: Zygmunt » piątek, 18 maja 2012, 10:05

Po pierwszych paru godzinach już tam chloru nie miałeś. Opisz procedurę przygotowania wraz z przepisem.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości