Tytuł: Re: Chłodnica - spirala z rurki miedzianej 10mm
Napisane: wtorek, 1 lut 2011, 08:49
Kucyk napisał(a):
Ad. spadku przewodu w chłodnicy, to bym tym się nie przejmował, chłodnice szklane, pracujące przy pochyleniu 30st. są w ogóle zasyfonowane. Ponadto zasyfonowanie instalacji jest bardzo pożądane, ale o tym kiedy indziej...
No i prześledziłem wątek, ale nie znalazłem kontynuacji To co z tym zasyfonowaniem, bo mnie to zainteresowało - jakie są tego zalety? Przy sklecaniu aparaturki, pierwotnie miałem chłodnicę przechyloną i właśnie wystąpił efekt syfonu, a destylat wylatywał takimi dmuchnięciami, wypychany przez ciśnienie wytworzone przez zalegające skropliny. Osobiście - nie podobało mi się to i ustawiłem chłodniczkę pionowo.
______________________________________________________________________ Pozdrawiam, Kerry omnia mea mecum porto
Koledzy i Koleżanki aby rure miedzianą giąć ładnie bez spłaszczeń i zagięć należy ją WYŻARZYĆ !!! (znaczy podgrzać do czerwoności na całej jej długosci wtedy to własnie uzyskamy odpowiednią plastycznośc)
księżycówka: masz rację, ale nic nie zwalnia od nasypania drobnego, suchego piasku do rurki przed gięciem. Piasek powinien rurkę w całości wypełnić, końce trzeba albo zatkać korkami, albo zaklepać młotkiem, żeby piasek się nie wysypał. Wtedy nawet niewyżarzaną rurkę fi 8 można zgiąć na promieniu ok. 1 - 1.5 cm bez zagniecenia. Wyżarzanie oczywiście pomaga. Byle niezbyt intensywne / długie, bo miedź rozgrzana do czerwoności w powietrzu lubi się utleniać.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Próbowałem z solą kuchenną i też efekty są dobre. Końcówki można ścisnąć kombinerkami, w imadle jeśli ktoś posiada, także kluczem francuskim... rozwiązań jest masa.
Rozumiem panowie że chodzi tu o te same rurki, co do montażu CO lub gazu? Bo ja myślałem że lepsze będą rurki do przewodów hamulcowych w samochodach. One są bardziej giętkie i lepiej dają się formować. Podobnie z rurkami do instalacji gazowych w samochodach, tylko trzeba z niej zdjąć otulinę. Ja mam zamiar zrobić sobie na początku prosty destylator. Pomysł mam, tylko z chłodzeniem może być problem. Otóż jeden z pomysłów to przystawienie pod chłodnicę zwykłego wiatraka, ewentualnie gdyby takie chłodzenie zawiodło, to wspomaganie chłodnicy za pomocą spryskiwacza do wody(taki do kwiatków), fakt że trochę syfu z tej wody może się narobić, ale przy małej ilości dystylacji to chyba powinno wystarczyć, chyba że się mylę....
Koledzy i Koleżanki aby rure miedzianą giąć ładnie bez spłaszczeń i zagięć należy ją WYŻARZYĆ !!! (znaczy podgrzać do czerwoności na całej jej długosci wtedy to własnie uzyskamy odpowiednią plastycznośc)
pokrec napisał(a):
księżycówka: masz rację Wyżarzanie oczywiście pomaga
Nie do końca to prawda. Miedź stanie się miękka dopiero po gwałtownym schłodzeniu. Po rozgrzaniu "do czerwoności" natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie. Dokładnie jak do hartowania stali. Miedź reaguje odwrotnie -odpuszcza. Inaczej , szkoda zachodu. To samo z uszczelkami miedzianymi. Po odpuszczeniu można je giąć w palcach i układają się lepiej.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości