Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam, Przy sobotnim pędzeniu zauważyłem dziwne zjawisko po około 1 dm3 odebranego produktu przez chłodnicę aparatura "zassała" powietrze do środka automatycznie spadła temperatura na szczycie kolumny do prawie 60stC. zabrzmiało to jak by Kolumnie się odbiło Co mogło spowodować takie zjawisko? Bardzo proszę o odpowiedź? Pozdrawiam Bzymek
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Tytuł: Re: Chłodnia zaciągnęła powietrza z zewnątz?
Napisane: środa, 2 lut 2011, 11:11
Zalałeś kolumnę. Też tak miałem kilka razy jak bawiłem się regulatorem. Spowodowane może to być za małą mocą grzania, u mnie tak było. Jak jadę na max 2000W to zjawisko nie występowało, wypełnienie 180cm. Nie jestem pewien, ale za duża moc grzania też może spowodować to zjawisko, gdzieś była taka tabelka doboru grzania do wysokości i średnicy kolumny. operowanie-systemem-refluksowym-wyklad-t103-30.html Tu Bogdan opisuje ten sam problem.
Tytuł: Re: Chłodnica zaciągnęła powietrza z zewnątz?
Napisane: środa, 2 lut 2011, 19:51
A mi zasysa powietrze do kolumny za każdym razem, zresztą wszystkim tu obecnym też, chociaż może o tym nie wiedzą. Jest to normalne zjawisko i występuje za każdym razem, gdy na tyle zmniejszysz grzanie(np koniec pędzenia), że objętość powstających w bojlerze par nie wystarczą na skompensowanie objętości par skraplanych w skraplaczu i w kolumnie. W kolumnie powstaje podciśnienie i zasysa powietrze. Na początku pędzenia, jest zjawisko odwrotne, pary z bojlera wypychają powietrze. Im większa objętość kolumny tym zjawisko obfitsze.
______________________________________________________________________ Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
Napisane: środa, 2 lut 2011, 21:02
Witam, Dziękuję za odpowiedź. Destylat nigdy nie cofnął się do kolumny. Tak jak napisał kolega emek jest to powietrze, które "bulgocze" w chłodnicy cofając się do wewnątrz kolumny; rzeczywiście może być to spowodowane zmianą temperatury grzania. Kiedy rozpocząłem odbiór, reduktor na taborecie "zakręciłem" do minimum. W przyszły łikend sprawdzę wariant z większą mocą grzania. Bzymek
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Ostatnio edytowano czwartek, 3 lut 2011, 10:41 przez Bzymek80, łącznie edytowano 3 razy
Napisane: środa, 2 lut 2011, 21:24
Mi zassało około litra destylatu- 1 metr w górę, przez kolumnę do kotła. Robiłem pare dni temu następny experyment z chłodzeniem w butelkach, tym razem 5cio litrowych.
Ustawiłem grzanie na minimum, skropliło się już około 3 litrów i nagle wyssało prawie cały destylat z butli drugiej do pierwszej. Zdziwiło mnie to bardzo i szybko zakręciłem gaz. Po jakiś 2 minutach zaczęło wciągać bimberek do kolumny. Zdążyłem jeszcze rozczepić rurki zanim wessało wszystko. W tym samym eksperymencie zauważyłem, że ciśnienie w aparaturze spada proporcjonalnie do spadku temperatury. Na filmiku, który załączyłem widać, że w drugim odstojniku dużo mniej wydostaje sie z rurki niż w pierwszym. Z ostatniego- szóstego, nie dmuchało już nic.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości