Jakiego sprzętu użyć? Zrobić samemu czy kupić?

Autor tematu
grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 17:58
Załączniki
Chłodnica z rurki karbowanej do chłodzenia brzeczki piwnej.

Postautor: grzesiekpioro » czwartek, 12 mar 2015, 13:43

Planuję zrobić chłodnicę z rurki karbowanej do chłodzenia brzeczki.
Jaka będzie optymalna średnica i długość rurki, żeby sprawnie wychłodzić ok 30l brzeczki?
Są także różnice pomiędzy grubością ścianki rurki (0,2mm i 0,3mm). Jaki to ma wpływ na formowanie chłodnicy i którą grubość wybrać?


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Chłodnica

Postautor: gr000by » czwartek, 12 mar 2015, 17:46

Najszybciej chłodnicę do piwa zrobisz z rurki karbowanej DN12 ze stali 304. Im cieńsza ścianka tym efektywniejsza wymiana ciepła i łatwiejsze formowanie, ale mniejsza wytrzymałość. Jedyne co pociesza to to, że nawet rurkę karbowaną (jeszcze cieńsza ścianka niż rurek gładkich) trudno uszkodzić ;). Ja swoją chłodnicę skręciłem z 11m rurki karbowanej DN12, związałem ją drutem miedzianym, bo taki miałem pod ręką. Może nie jest najpiękniejsza, ale praktycznie nie trzeba jej myć, wystarczy solidnie opłukać po chłodzeniu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Sebastian120
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Chłodnica

Postautor: Sebastian120 » piątek, 13 mar 2015, 17:16

Raczej nie będzie taniej od nierdzewnej z gładkiej rurki do kupienia np. u kolegi z piwo.org http://www.piwo.org/topic/13998-chlodni ... zeniowe-s/ ceny za metr karbowanej na allegro to powyżej 10zł/m a moim zdaniem ta z gładkiej ścianki jest praktycznie niezniszczalna. Sam taką w przyszłości kupię, ale kolega gr000by używa i chwali karbowaną. Ja dopiero 4 warki uwarzyłem więc ekspertem się nie czuje :)

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2627
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Chłodnica

Postautor: gr000by » piątek, 13 mar 2015, 17:33

Ja nie miałem czasu na kupno gotowej, skręciłem swoją w 2 godziny i też uważam, że przy prawidłowym użytkowaniu jest niezniszczalna. Jak zmienię kocioł zacierno-warzelny to sam sobie przewinę starą chłodnicę do wymiarów nowego kotła, nie stanowi to żadnego problemu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


Autor tematu
grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 17:58
Załączniki
Re: Chłodnica

Postautor: grzesiekpioro » piątek, 13 mar 2015, 20:15

A jak byście oszacowali stosunek ceny to wydajności chłodzenia jednej i drugiej? Albo jaka długość karbowanej odpowiada gładkiej przy tej samej wymianie ciepła? Wolę też trochę dołożyć i szybko wychłodzić niż czekać i martwić się o infekcję. Jeżeli nie będę stawiał skrzynek z piwem na chłodnicy z rurki karbowanej to co musiałbym zrobić żeby czegoś tam nie wytrzymała? :?


Wróć do „Sprzęt Piwowarski”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości