Chleb na żurku z piekarni Calyxa :D
-
Autor tematu - Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Kiedy zaczynalem zabawe z chlebkiem to pierwszy upieklem
w prodizu zamiast w piekarniku, z samej maki przennej
(taki mialem przepis) i wyszla mi wielka, plaska, przenna bula
Pozniej pieklem w dwoch foremkach w piekarniku i bylo zdecydowanie lepiej.
To jest przepis, ktory pozniej poddalem modyfikacji:
10 dkg (paczka) drożdży wymieszać
z 5 łyżeczkami cukru i 1/3 szklanki wody.
Zaczyn odstawić na jakiś czas aby drożdże ruszyły.
1 kg mąki pszennej
3 łyżeczki soli
3 szklanki ciepłej wody
można dodawać inne elementy do smaku,
pieprz, dynię słonecznik, siemię lniane
wszystko dokładnie wymieszać
dodać zaczyn, wyłożyć w foremki
i na godzinę do piekarnika (4 na skali)
Przed upieczeniem można posmarować wierzch wodą i posypać makiem.
Teraz pieke w trzech foremkach i troche mniej sie przykladam niz Qba
a chlebek zawsze pieknie sie wypieka.
1kg maki pszennej (najtansza i najgrubsza jaka mozna kupis)
150g maki zytniej razowej
150g maki pszennej razowej
3 plaskie lyzeczki soli
4 lyzki ziarna slonecznika
3 lyzki siemienia lnianego
(dodatki zreszta mozna dodawac wg wlasnych pomyslow)
4 lyzki oliwy
1 butelka zurku do barszczu
5dkg (pol paczki) drozdzy babuni
4 lyzeczki cukru
1 szklanka wody
Sposob przygotowania:
Drozdze rozdrabniam, dodaje cztery lyzeczki cukru,
lyzke maki (obojetne ktorej) i dolewam 100ml cieplej wody.
Dokladnie mieszam do rozpuszczenia i odstawiam w cieple miejsce
Pracuja bardzo szybko i sa gotowe po 10 - 15 minutach.
W czasie gdy drozdze rosna, w duzym garnku lub malej misce
mieszam wszystkie pozostale skladniki. Na koncu dodaje
zurek i drozdze. Calosc dokladnie wyrabiam.
Ciasto dziele na trzy porcje, wkladam do wysmarowanych foremek
i wstawiam do piekarnika (od razu). Nie czekam na zadne wyrastanie.
Pieke rowno godzine w 200*C (na skali pokretla 4)
Po wyjeciu przesmarowuje wierzch chleba woda
i wyciagam z form do wystygniecia.
Calyx
w prodizu zamiast w piekarniku, z samej maki przennej
(taki mialem przepis) i wyszla mi wielka, plaska, przenna bula
Pozniej pieklem w dwoch foremkach w piekarniku i bylo zdecydowanie lepiej.
To jest przepis, ktory pozniej poddalem modyfikacji:
10 dkg (paczka) drożdży wymieszać
z 5 łyżeczkami cukru i 1/3 szklanki wody.
Zaczyn odstawić na jakiś czas aby drożdże ruszyły.
1 kg mąki pszennej
3 łyżeczki soli
3 szklanki ciepłej wody
można dodawać inne elementy do smaku,
pieprz, dynię słonecznik, siemię lniane
wszystko dokładnie wymieszać
dodać zaczyn, wyłożyć w foremki
i na godzinę do piekarnika (4 na skali)
Przed upieczeniem można posmarować wierzch wodą i posypać makiem.
Teraz pieke w trzech foremkach i troche mniej sie przykladam niz Qba
a chlebek zawsze pieknie sie wypieka.
1kg maki pszennej (najtansza i najgrubsza jaka mozna kupis)
150g maki zytniej razowej
150g maki pszennej razowej
3 plaskie lyzeczki soli
4 lyzki ziarna slonecznika
3 lyzki siemienia lnianego
(dodatki zreszta mozna dodawac wg wlasnych pomyslow)
4 lyzki oliwy
1 butelka zurku do barszczu
5dkg (pol paczki) drozdzy babuni
4 lyzeczki cukru
1 szklanka wody
Sposob przygotowania:
Drozdze rozdrabniam, dodaje cztery lyzeczki cukru,
lyzke maki (obojetne ktorej) i dolewam 100ml cieplej wody.
Dokladnie mieszam do rozpuszczenia i odstawiam w cieple miejsce
Pracuja bardzo szybko i sa gotowe po 10 - 15 minutach.
W czasie gdy drozdze rosna, w duzym garnku lub malej misce
mieszam wszystkie pozostale skladniki. Na koncu dodaje
zurek i drozdze. Calosc dokladnie wyrabiam.
Ciasto dziele na trzy porcje, wkladam do wysmarowanych foremek
i wstawiam do piekarnika (od razu). Nie czekam na zadne wyrastanie.
Pieke rowno godzine w 200*C (na skali pokretla 4)
Po wyjeciu przesmarowuje wierzch chleba woda
i wyciagam z form do wystygniecia.
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 707
- Rejestracja: wtorek, 26 sie 2008, 19:17
- Krótko o sobie: Mówię mało, myślę dużo, czasem coś odpędzę, czasem coś wypiję.
- Ulubiony Alkohol: Wino z własnnej winnicy. Bimber tatusia.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 177 razy
- Kontakt:
Re: Chleb na zurku z piekarni Calyxa :D
Niezły szybki przepis, mam kilka pytań:
Masz łącznie 1,3 kg mąki - Ile daje z tego bochenków ?
Robisz wszystko jednego dnia? Ile czasu Ci to zajmuje?
I chleb nawet nie wyrasta, jak to?
Jak smakuje ?
Masz łącznie 1,3 kg mąki - Ile daje z tego bochenków ?
Robisz wszystko jednego dnia? Ile czasu Ci to zajmuje?
I chleb nawet nie wyrasta, jak to?
Jak smakuje ?
-
Autor tematu - Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Chleb na zurku z piekarni Calyxa :D
jak na fotce, ktora przeslalem
Drozdze rosna w czasie gdy zsypuje wszystkie produkty do miski.
Dodaje je na koncu razem z woda i zurkiem.
Wyrabiam dokladnie reka ok 10 min.
Proces przygotowania to ok 20 - 30min
Pieczenie 1h
Dla mnie oszczednosc czasu. Wczesniej odstawialem
najpierw na 1-2h zeby wyrosl, pozniej jeszcze raz wyrabialem
i znow, juz w foremkach odstawialem do wyrastania.
Dopiero moja ciotka kiedys powiedziala zebym wstawial
od razu do piekarnika. Zaryzykowalem i sie udalo.
Od tamtej pory nie zostawiam chlebka do wyrastania.
Co piatek wieczor popelniam maly wypiek.
Jest jedno ale, rodzine po pieczeniu trzeba wyganiac kijem z kuchni
Pozdrawiam serdecznie Calyx
Qba pisze:Niezły szybki przepis, mam kilka pytań:
Wychodza trzy bochenki w dlugich foremkach, dokladnie takieMasz łącznie 1,3 kg mąki - Ile daje z tego bochenków ?
jak na fotce, ktora przeslalem
Robie to wszystko jednego wieczoru.Robisz wszystko jednego dnia? Ile czasu Ci to zajmuje?
Drozdze rosna w czasie gdy zsypuje wszystkie produkty do miski.
Dodaje je na koncu razem z woda i zurkiem.
Wyrabiam dokladnie reka ok 10 min.
Proces przygotowania to ok 20 - 30min
Pieczenie 1h
Ano jakos tak jest, ze i wyrasta i piecze sie jednoczesnieI chleb nawet nie wyrasta, jak to?
Dla mnie oszczednosc czasu. Wczesniej odstawialem
najpierw na 1-2h zeby wyrosl, pozniej jeszcze raz wyrabialem
i znow, juz w foremkach odstawialem do wyrastania.
Dopiero moja ciotka kiedys powiedziala zebym wstawial
od razu do piekarnika. Zaryzykowalem i sie udalo.
Od tamtej pory nie zostawiam chlebka do wyrastania.
Ano tak, ze juz od dawna nie kupuje "waciaka" spozywczego.Jak smakuje ?
Co piatek wieczor popelniam maly wypiek.
Jest jedno ale, rodzine po pieczeniu trzeba wyganiac kijem z kuchni
Pozdrawiam serdecznie Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 86
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 20:47
- Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południe mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Chleb na zurku z piekarni Calyxa :D
Popełniłem kolejny raz chlebek według tego świetnego przepisu - 2-3 próby były trochę do poprawy
Ale teraz już kolejne są OK!
Ja jednak czekam około 1 godz. aż wyrośnie ciasto w brytfance - jest wyższe bardziej pulchne - i zmniejszyłem trochę ilość oleju - wg. mnie chlebek był ciut za tłusty - ale to są indywidualne gusta - GRATULUJĘ pomysłu z tym żurkiem!!
A jeszcze jedno - zapomniały bym o najważniejszym: ŻURKU!!
Ten kupiony w sklepie jest trochę do bani (albo mi się trafił trefny - nie ładnie pachniał)
Teraz robię swój żurek wg. bardzo prostego przepisu:
3 czubate łyżki mąki żytniej
2-3 ząbki czosnku przekrojonego na pół
szklanka wody
skórka od chleba
Stoi to 1-2 tygodnie ładnie się zakwasi - i wtedy do chlebka - EFEKT SUPER - POLECAM!!!
Pozdrawiam
domowych piekarzy
DMatys
Ale teraz już kolejne są OK!
Ja jednak czekam około 1 godz. aż wyrośnie ciasto w brytfance - jest wyższe bardziej pulchne - i zmniejszyłem trochę ilość oleju - wg. mnie chlebek był ciut za tłusty - ale to są indywidualne gusta - GRATULUJĘ pomysłu z tym żurkiem!!
A jeszcze jedno - zapomniały bym o najważniejszym: ŻURKU!!
Ten kupiony w sklepie jest trochę do bani (albo mi się trafił trefny - nie ładnie pachniał)
Teraz robię swój żurek wg. bardzo prostego przepisu:
3 czubate łyżki mąki żytniej
2-3 ząbki czosnku przekrojonego na pół
szklanka wody
skórka od chleba
Stoi to 1-2 tygodnie ładnie się zakwasi - i wtedy do chlebka - EFEKT SUPER - POLECAM!!!
Pozdrawiam
domowych piekarzy
DMatys
-
- Posty: 86
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 20:47
- Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: południe mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Chleb na zurku z piekarni Calyxa :D
Witam Kolegów Piekarzy!
Kolego Dmatys!
Podawany przez Ciebie przepis jest też świetny jako typowy, domowy zakwas do domowego żurku
Po co kupować coś, w czym mogą być jakieś ulepszacze i konserwanty
A swoją drogą ilekroć piekę chleb z przepisu Kol. Calyxa to za każdym razem muszę stoczyć walkę słowną z moją starszyzną domową właśnie w temacie wyrastania.
Teraz doszliśmy do consensusu i po delikatnym zwiększeniu ilości składników piekę po cztery chlebki w dwóch rzutach z czego te dwa późniejsze mają godzinę na wyrośnięcie gdy pierwsze się pieką w elektrycznym piekarniku
Polecam przepis
Pozdrawiam
Kolego Dmatys!
Podawany przez Ciebie przepis jest też świetny jako typowy, domowy zakwas do domowego żurku
Po co kupować coś, w czym mogą być jakieś ulepszacze i konserwanty
A swoją drogą ilekroć piekę chleb z przepisu Kol. Calyxa to za każdym razem muszę stoczyć walkę słowną z moją starszyzną domową właśnie w temacie wyrastania.
Teraz doszliśmy do consensusu i po delikatnym zwiększeniu ilości składników piekę po cztery chlebki w dwóch rzutach z czego te dwa późniejsze mają godzinę na wyrośnięcie gdy pierwsze się pieką w elektrycznym piekarniku
Polecam przepis
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Piotrek
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Chleb na żurku z piekarni Calyxa :D
Hej - właśnie skończyłem robić chlebek ... jeszcze nie wiem jak smakuje ale wygląda dobrze:
Nie znalazłem tylko mąki pszennej razowej więc zwiększyłe 2 razy żytniej.
EDIT:
Chlebek przedni - już połowy nie ma - jedynie co to 5 minut dłużej w piecu
Nie znalazłem tylko mąki pszennej razowej więc zwiększyłe 2 razy żytniej.
EDIT:
Chlebek przedni - już połowy nie ma - jedynie co to 5 minut dłużej w piecu
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: Chleb na żurku z piekarni Calyxa :D
Piekł ktoś z Was ten chleb w maszynie do pieczenia chleba ? Jak wychodzi ?
Re: Chleb na żurku z piekarni Calyxa :D
Ja piekłem w maszynie - wychodzi - OK - ale trzeba trochę modyfikować programy
Ja robię to tak że najpierw wyrabianie ciasta - potem trochę rośnie - 15-20 min. Potem znów wyrabianie ciasta (program 15 min). Następnie rośnie i czasem czynność powtarzam a czasem dam mu trochę wyrosnąć (10-20 min) i włączam program pieczenia 45-60 min zależnie od wielkości chleba. Generalnie wychodzi OK - ale przyznam się szczerze, że ja i rodzinka woleliśmy z brytfany
Może dlatego, że po wyjęciu są ślady po mieszałkach jest też chlebek innych proporcji - taki wysokawy wychodzi.
Reasumując daje się - ale trzeba trochę z tym powalczyć
Ja robię to tak że najpierw wyrabianie ciasta - potem trochę rośnie - 15-20 min. Potem znów wyrabianie ciasta (program 15 min). Następnie rośnie i czasem czynność powtarzam a czasem dam mu trochę wyrosnąć (10-20 min) i włączam program pieczenia 45-60 min zależnie od wielkości chleba. Generalnie wychodzi OK - ale przyznam się szczerze, że ja i rodzinka woleliśmy z brytfany
Może dlatego, że po wyjęciu są ślady po mieszałkach jest też chlebek innych proporcji - taki wysokawy wychodzi.
Reasumując daje się - ale trzeba trochę z tym powalczyć
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Chleb na żurku z piekarni Calyxa :D
Zapraszam do przesyłania zapytań na ten temat na PW - moja Żonka, Marysia Okowita prowadzi dużą piekarnię, która produkuje chleby wyłącznie naturalną metodą. Na pewno doradzi fachowo.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)