Witam, mam do Was pytanie, stal KO po spawaniu TIG niestety się przebarwia, czy można oddać np. do galwanizerni w celu kąpieli w jakimś kwasie aby stal odzyskała swój pierwotny blask. Chodzi też o pozbycie się wszelkich tlenków, które powstały w miejscach spawania. Jak myślicie czy jest to gra warta świeczki?, czy nie wpłynie to szkodliwie w późniejszym użytkowaniu.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
No też, bo korodować jak coś zaczną od środka, a nie od wilgoci na dworze, nie? Chodzi o aspekt wizualny, czy praktyczny?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Antox czy Lotni Gel są to najczęściej używane pasty do wytrawiania spawów. Stosowałem oba, wyraźnej różnicy nie widać Po spawaniu od wewnętrznej strony masz przebarwienia, ciemny nalot, itd. po zastosowaniu środka spawy zmatownieją przebarwienia znikną a z nimi pozostałości syfu jaki powstaje podczas spawania. Trzeba później wypłukać dobrze rurę i po problemie. Pokaż jak wygląda środek rury
Polecam wytrawianie i pasywację zanurzeniową! Stal po trawieniu jest aksamitnie matowa. Jeśli wystarczy Ci PLN to zrób od razu polerkę. Jeśli o mnie chodzi to były bardzo dobrze wydane pieniądze. Wszystko kosztowało niewiele więcej niż butelka Antoxu.
No to ja sie zapytam w druga stronę: czym grozi niewytrawienie spawów w nierdzewce KO, poza kwestiami estetycznymi? Bo ja mam własnie spawy nietrawione (od wewnątrz, zresztą aparatura nie była spawana z pełnym przetopem, bo nie jest to potrzebne - to ma być szczelne, nie wytrzymałe - tak mi się wydaje).
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości