Teraz jest środa, 23 maja 2012, 03:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cenzura, czyli dlaczego posty na forum muszą przchodzić przez moderatora?
PostPostNapisane: środa, 22 gru 2010, 16:51 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam Wszystkich,
mam pytanie do administratorów, czy to nowy zwyczaj, że pisząc posta dostaję info że może Mod zakceptuje, a może nie?
A po kilkudziesięciu minutach dostaje informacje mailową że mój post łaskawie się znalazł na forum.
Pytam serio bo niegdzie nie wyczytałem że są zmiany.
Jestem dorosły i potrafię sam kontrolować co mówię i piszę, a po pijaku nie piszę ;)
Zresztą nie przypominam sobie aby do mojej pisowni miał ktoś zastrzeżenia.

Jeśli tak ma to wyglądać że KAŻDA moja wypowiedź będzie dogłębnie (naście minut na kilka zdań) sprawdzana i to czy się
pojawi będzie zależeć od czyjegoś "widzimisię" :crazy: to mówię adios.

...jeśli wogóle łaskawy moderator :poklon; przepuści tego posta :roll:

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
 Tytuł: Re: Nowy zwyczaj?
PostPostNapisane: środa, 22 gru 2010, 17:15 
Tematy: 7
Mario, cenzura jest dla naszego wspólnego dobra. :mrgreen:

-Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe.
Tylko bo jest legalne, nie jest dobre.
Moja córka.

PostPostNapisane: środa, 22 gru 2010, 18:33 
Tematy: 4
Zygmunt napisał(a):
Nowi- czyli tacy do kilkunastu postów. Do ilu dokładnie nie wiem, trzeba by Qby albo Agnieszki zapytać.

Rozmawiałem już o tym z Agnieszką i póki co ograniczeniem jest 30 postów (możliwe, że z czasem się ta liczba zmieni) :)
Ja również byłem tym ograniczeniem mocno zdziwiony, bo na niejednym forum bawiłem już dłuuugi czas (nawet kilka lat) i nie spotkałem się z podobnymi "sankcjami" ;)

Pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 22 gru 2010, 18:46 
Tematy: 60
Niestety, takie coś dotyka też tych, którzy akurat pisać potrafią- ale uwierzcie, że dziennie odrzucanych jest mnóstwo postów napisanych niechlujnie, albo tematów, w których ktoś pyta po raz setny o rzecz dobrze opisaną na forum. Dzięki akceptacji nie dublujemy zagadnień i łatwiej potem szukać potrzebnych informacji. No i łatwiej się czyta, jak nie trzeba się domyślać "co autor miał na myśli"...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 22 gru 2010, 18:51 
Zygmunt, jak pisałem - byłem w lekkim szoku - ale skoro są takie zasady, to trzeba się podporządkować i przemęczyć się jakiś czas :)
Później już może być tylko lepiej :ok:

Zatem nie obrażajmy się na Adminów i Modów - nie sądzę, aby sprawiało im przyjemność dokładanie sobie roboty 8-)

Pozdrówka

PostPostNapisane: środa, 22 gru 2010, 19:17 
30 postów mówicie... Hmm... W takim razie będę musiał zaspamować forum na amen :-P

PostPostNapisane: środa, 22 gru 2010, 20:52 
Tematy: 136
Dziękuję Zygmunt, że tematem się zająłeś. :)
Kilka słów się przyda wyjaśnienia. Co prawda chciałam zaczekać na "nową" kopię forum, bo niestety z tą mamy problemy, choć zaczynamy widzieć je i uczyć się na nie reagować. :)

W nowej wersji forum, a może jeszcze i w tej:
w regulaminie pojawi się pozycja z informacją o akceptacji postów. Jaka będzie ta ilość? Szczerze - miałam nadzieję, że jak najniższa - niestety życie pokazuje, że raz staramy się, a raz nie. Startowaliśmy z 5 postami, ale to nie wystarczyło.
Również akceptacja może dotknąć osoby z większą ilością napisanych postów - by w razie co np. trzeba przyhamować "emocje". Również to pojawi się w regulaminie tzn. nie o emocjach, ale o tym, że zamiast banować będziemy obserwować. :)
Dalej jadąc: w dyskusji jest to czy może jakieś działy pozbawić tej kontroli (akceptacji postów) w końcu nikt z moderatorów, ani adminów nie jest 24h. Opcją na to jest czat, ale widzę, że jeszcze użytkownicy jakoś z niego do końca nie korzystają. :(

Kolejna sprawa to to, że myślę o nowych moderatorach. Powoli klaruje mi się co oczekiwałabym od moderatora. Jeśli ktoś chciałby nim być to proszę PW, ale wysokie wymagania mam. ;) Pierwszy punkt to dyspozycyjność i wiedza, a i urok osobisty przydałby się. ;)

Ale, nie o tym mowa... hahaha

@mario_
Spróbuj napisać posta i jakbyś dostał info, że post czeka na akceptację to proszę napisz do mnie.

Po przeniesieniu forum siadło nam sporo. :( A wszystko przez aktualizację. Stało się i póki co musimy z tym żyć. Pisałam na czacie, że jak ktoś ma problemy z wyświetlaniem forum to żeby się odzywał do mnie.

@gotiger
Dziękuję za wyrozumiałość :) - nie wielu jest użytkowników, którzy głośno pytają i rozumieją sytuację.

P.S.
Pamiętajcie, że chcemy aby forum chociaż w miarę było czytelne stąd czasem ucięcie tematu (przeniesienie postów) czy posty typu spam usuwane; również tematy napisane niechlujnie, bądź powtarzające się pytania - lecą out. Hmm poczytajcie globalne ogłoszenia. :)

Dziękuję za przeczytanie. :)

PostPostNapisane: środa, 22 gru 2010, 23:20 
Tematy: 9
Zygmunt, Agneskate - dziękuje za wyczerpujące wyjaśnienie. :) .
Piszecie o emocjach ale to nie do mnie, prawda? ;)

pozdrawiam

EDIT: w tym dziale poszło od razu, w "Poczekalni Pytań" mam informację że moderator...

PostPostNapisane: piątek, 24 gru 2010, 00:33 
Tematy: 7
Z góry dziękuję za akceptację mojego posta w temacie: Stary Spyrytus :)

-Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe.
Tylko bo jest legalne, nie jest dobre.
Moja córka.

PostPostNapisane: czwartek, 30 gru 2010, 13:43 
Dla mnie te wyjaśnienia nic nie znaczą, a to dlatego że nie żyjemy w ChRL. Mam wrażenie jak bym miał DjVu z z powracającą "komuną" i jej cenzurą. Żadne społeczeństwo nie powinno tego akceptować, cenzura przed wysłaniem to jakieś jaja Doprawdy powiadam wam przeżyłem szok przy wysyłaniu pierwszego posta, a wysyłając ostatniego 14 godzin temu, notabene który do tej pory nie otrzymał akceptacji, ani odrzucenia, uważam że w tej formie forum przestanie istnieć do końca lutego 2011 Po raz pierwszy spotkałem się w necie z taką dyskryminacją. Są podobne fora tzn. ustanawiające limity postów , których zadaniem jest ograniczający wstęp do różnych działów forum czy do downloadu, i co się z nimi dzieje ? Na większość forum które próbuje się dostać po kilku miesiącach okazuje się że przestały istnieć. Żeby ograniczać wolność wypowiadania się, to się w pale nie mieści, żeby ludziom narzucać własny styl pisania, toś to nie jest forum literackie czy ortograficzne, żeby ludzie musieli zatracać własną osobowość, dla widzi mi się administratorów. Czy ma to być forum dla snobów w białych kołnierzykach, a nie dla bimbrowników. Pozwólcie ludziom pisać jak chcą i co chcą , byle pisali na temat, a ewentualną cenzurę przeprowadzajcie po ukazaniu się postu, może treść takiego postu komuś pomoże, może taki post rozluźni atmosferę na forum, nie będzie taka "sterydalna"(właśnie chyba wymyśliłem nowe słówko na sztuczność :shock: ) Pozwólcie innym ocenić danego osobnika po jego wypowiedziach, to oni zdecydują czy chcą mu odpisać i czy go zaakceptują z jego formą i osobowością. Nikt z was(decydentów) nie pomyślał że ktoś oczekuje szybkiej pomocy, lub chce pomóc innym ? W między czasie pisania tego postu przyszła akceptacja na mój poprzedni post po 14 godzinach :shock: Ciekawe czy i jak długo będzie oczekiwał akceptacji ten post.

Ostatnio edytowano czwartek, 30 gru 2010, 22:40 przez Wald, łącznie edytowano 2 razy
Kosmetyka W pół zdania od nowego wiersza.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1