Robiłem calvados z soku z tłoczni, kupiłem 60 litrów za bodajże 100zl, poprosiłem żeby nie pasteryzowali i taki soczek zaszczepiłem drożdżami do cydru. Potem destylacja dwukrotna i dodanie płatków dębowych, pierwsze kilka tygodni jabłko było super intensywne w zapachu lecz po pół roku zmieniło się w typowe brandy z bardziej owocowym niż jabłkowym aromatem. Ogólnie trunek fajny lecz mało wydajny proces.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Calvados z kupnego soku Tymbark
-
- Posty: 33
- Rejestracja: niedziela, 28 lut 2016, 22:12
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Wczoraj destylowałem dość stary (sprzed paru miesięcy) nastaw z soku jabłkowego, cukru i kilku jabłek (pokrojonych na drobne kawałki). Kiedy kapał pogon (pod koniec, nie czuć było alkoholu), miał on dobry, kwaśny smak (nie ocet) - wcześniej mi się to nie zdarzało. Po wystudzeniu i otwarciu garnka okazało się, że to, co w nim zostało, smakuje tak samo. Czy powinienem dzisiaj jeszcze odpędzić więcej tej frakcji i zmieszać ją z pozostałym produktem?
Mój aktualny sprzęt: kuchenka elektryczna 1500 W, garnek ok. 5,6 l, wężyk silikonowy, skraplacz miedziany 1 m w pojemniku z wodą
-
- Posty: 3847
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Cena wygląda zachęcająco. Jeżeli to sok tylko tłoczony i pasteryzowany to się nadaje. Nawet jeżeli destylat nie jest tak aromatyczny jak z samych jabłek, jego smak nie odbiega znacząco od destylatów z owoców. Robię taki nastaw (z jabłek lub z samego soku) co około miesiąc (50l). Fermentuje drożdżami turbo fruit. Zawsze się udaje!
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 56
- Rejestracja: środa, 28 sie 2013, 20:37
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
Ja do tego soku z Auchan w Komornikach dwa lata temu starłem kilka jabłek ze skórkami i dodałem nieco cukru (sok zawiera ok. 10% cukru) - wyszedł fajny calvados - polecam.
Cena była podobna. Opis wyrobu z sezonu 2015 (odkopałem zapiski)
Nastaw z soku jabłkowego na Calvados - 11 listopada 2015
sok kupny tłoczony mętny "Auchan", zaw. cukru 9,7 %
do 23 litrów soku dodane zostało 4 kg cukru białego rafinowanego
dodane zostało kilka startych ze skórką świeżych jabłek, fosforan dwuamonowy i drożdże bayanus G995
Po fermentacji niespecjalnie dobrze się chciało klarować - destylacja 5 grudnia 2015
Po rozrobieniu wyszło 5,85 litra 45% Calvadosa.
W grudniu 2015 zostały dodane mocno pieczone czipsy dębowe w ilości 1 g/ litr
w marcu 2016 - towar rewelacyjny w zapachu ! - płatki dębowe zostały wyjęte
Cena była podobna. Opis wyrobu z sezonu 2015 (odkopałem zapiski)
Nastaw z soku jabłkowego na Calvados - 11 listopada 2015
sok kupny tłoczony mętny "Auchan", zaw. cukru 9,7 %
do 23 litrów soku dodane zostało 4 kg cukru białego rafinowanego
dodane zostało kilka startych ze skórką świeżych jabłek, fosforan dwuamonowy i drożdże bayanus G995
Po fermentacji niespecjalnie dobrze się chciało klarować - destylacja 5 grudnia 2015
Po rozrobieniu wyszło 5,85 litra 45% Calvadosa.
W grudniu 2015 zostały dodane mocno pieczone czipsy dębowe w ilości 1 g/ litr
w marcu 2016 - towar rewelacyjny w zapachu ! - płatki dębowe zostały wyjęte
Re: Calvados z kupnego soku Tymbark
To główny problem. Faktem jest też, że soki powstają że słodkich odmian głównie a mi wina miody wchodziły najlepsze z odmian typu szara reneta, antonowka a teraz ta nowsza Idared..sądzę że na calvadosa też to będzie miało podobny efekt.mariusz19029 pisze: Lucent, mówisz, że na wino te soki się nie nadają tylko że względu na trudne klarowanie, czy w smaku jest coś nie tak?
-
- Posty: 325
- Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 14:51
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy