Witam!!! Mam swój sad i jabłonie jeszcze po germanach, większość szczepionych od starych drzew, więc niestety nie znam ich odmiany. Są duże, mocno aromatyczne, soczyste i co roku mam ich do oporu W tym samym sadzie jest również pasieka, więc i miodek się u mnie zawsze znajdzie W tym roku jedno i drugie obrodziło, więc popełniłem calvadosa na wodzie z mycia odsklepin (wosk, którym bzyki zaślepiają plastry). Było to tak: -20kg jabłek, umytych, bez gniazd nasiennych i puszczonych przez maszynkę do mięsa -40l "wody miodowej" o Blg 17 -30g kw. cytrynowego -30g pożywki ( fosforan dwuamonu) -drożdże bayanusy G955
Nastaw postawiłem pod koniec sierpnia, pracował dość ospale, Blg spadło poniżej zera 3 tyg. temu, a tydzień temu sie całkiem sklarował i poszedł w rurki
Nie mam jeszcze w destylacjach zbyt dużego doświadczenia ale puściłem to przez kolumnę bez włączonego refluksu dwa razy, aby zachować aromat. Opłacało się !!!! Otrzymałem 6l aromatycznej psoty 70% plus pogon.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Promocja: 9,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Po wyedukowaniu się w temacie calvadosu, postanowiłem i ja coś jabcowego zrobić, a że czasami jestem leniwy , poszedłem na łatwiznę. Kupiłem w Lidlu 4l najtańszego soku jabłkowego (nawet nazwy nie wspomnę) i 1l "antonówki" z Hortexu dla lepszego smaku. Do tego dodałem 0,5 kg cukru i rozmnożone drożdże winne Malaga z pożywką. Nie mierzyłem nawet BLG. Po trzech tygodniach poczciwe grzybki zrobiły swoje (dymionek stał przy kaloryferze) i nastaw poszedł na pot stilla. Otrzymałem 50ml przedgonu - pan porcelanowy się ucieszył - 0,8l nektarku 75% i 100ml pogonu. Po rozcieńczeniu do 42% - degustacja. Hmm... dość łagodny smak i piękny delikatny zapach jabłek Czegóż mi więcej trzeba Jedną butelczynę zaprawiłem kilkoma płatkami prażonego dębu i od wczoraj zastanawiam się gdzie ją schować, żeby postała chociaż miesiąc. Druga - czysta - na pewno nie doczeka lutego i już wiem, że calvados na stałe zagości w moim repertuarze. Polecam z czystym sumieniem - radius
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Witam szanowne grono psotników Mam pytanko co do calvadosu . A więc zrobiłem ów trunek wyszedł boski. Zapaszek i smak cudo,nawet żona pochwaliła ALE Po jakimś tygodniu otworzyłem butelkę i zong zapach i smak nie ten Moje pytanko brzmi co sknociłem??? . Czy po prostu musi trochę leżakowac?
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości