Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Tytuł: Calvados - czy wykorzystywać tylko sok z jabłek?
Napisane: sobota, 8 paź 2011, 22:12
Właśnie zakończyłem z sukcesem przygodę ze śliwowicą. Idąc za ciosem i wykorzystując sezonową dostępność owoców przymierzam się do produkcji calvadosu wg przepisu Kucyka. Mam tylko wątpliwość, co zrobić z odpadami z sokowirówki. Przepis sugerował, aby wykorzystać tylko sok, ale czy wytłoki (a zwłaszcza skórki z jabłek) nie dodałyby nieco smaku i zapachu psocie?
Tytuł: Re: Calvados - czy wykorzystywać tylko sok z jabłek?
Napisane: niedziela, 9 paź 2011, 10:13
Ja rok temu robiłem calvados metodą fermentacji w miazdze, tak, jak robi się śliwowicę. Problem był taki, że niestety, na łaźni wodnej ta pulpa jabłkowa kompletnie nie chciała iść (z jakichś powodów bardzo powoli kapało) a grzana bezpośrednio potwornie się przypalała. Nastaw sliwkowy daje się grzać bezpośrednio i się praktycznie nie przypala, choć tradycyjnie - odradzam gotowanie jakichkolwiek pulp w alembikach). Jakos przemęczyłem to przypalanie i dostałem wydajność podobną do sliwowicy. Teraz, gdybym miał z jabłek robić calvados, to bym je najpierw odcisną·ł w prasie po fermentacji a dopiero potem gotował. Bo ciśnięcie soku sokowirówką i robienie wina, żeby je potem na rurki puszczać to lekkie nieporozumienie. Domowe wino z jabłek jest po prostu pyszne.
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości