Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
-
- Posty: 1846
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Jedno jest pewne. Z glukozy wychodzi lepszy destylat, w każdym razie powinien taki wychodzić, ponieważ jest to cukier prosty i drożdże od razu zabierają się do roboty nie tracąc czasu na rozkładanie sacharozy na cukry proste. Z tego też powodu powinno w nastawie wydzielać się mniej związków ubocznych. Glukoza + dobre grzybki + dobry sprzęt + sprawny operator i wyjdzie nam to czego najbardziej oczekujemy, czyli pyszny sok z "gumi jagód"
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1868
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
A gdzieś tu na forum ktoś pisał w wątku dotyczącym nastawów owocowych, że w pierwszej fazie drożdże zużywają sacharoze na namnażanie się, z tego wynika że może warto dodać do glukozy trochę sacharozy?? I jak tu być mądry. Co do jakości spir. to najlepszy jest z owoców, nawet z odzysku z pogonów podestylacyjnych.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 3 gru 2016, 10:20
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ja przekonałem się do glukozy, chociaż z racji ekonomicznych dalej robię na zwykłym cukrze. W moim odczuciu destylaty na glukozie są łagodniejsze, delikatniejsze w smaku, wręcz wydają się nawet słabsze procentowo (tzn. są mniej "ostre"). No i drożdże też wolą glukozę, bo nie muszą tracić czasu na rozkład sacharozy. Niemniej zgodzę się, że najszlachetniejsze są destylaty na owocach, ale wymagają większego nakładu pracy.
-
- Posty: 11
- Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Panowie, sprawdzałem ostatnio ceny glukozy na allegro i olx. Możecie mi na chłopski rozum wytłumaczyć, skąd różnice rzędu 60zł? Na olx znalazłem glukozę w cenie 140 zł(!) i sporo tańszą, bo za 78 zł https://www.olx.pl/oferta/glukoza-dekst ... a7a5c17044 Oczywiście worki po 25 kg. Z kolei na allegro znalazłem za 76 zł http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 02238.html Z tego co widzę to kupujecie za ok. 80 zł i chwalicie jakość, więc tym bardziej dziwi mnie skąd te 140 zł?
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Witam Panowie zgłębiłem troszkę temat i poszukałem u mojego lokalnego sprzedawcy glukozy. To co znalazłem troszkę mnie zastanowiło dlaczego dali w opisie że glukoza Chińska, obok jest inna droższa i już zero komentarza. Pytanie czy kupować i się tym nie przejmować czy kupić tą droższą? Mam Pot-stila dlatego chciałbym spróbować glukozy. Link http://aabratek.pl/kategorie/48/Surowce_i_zestawy.html pozdrawiam
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
W środę nastawiłem kolejną porcję chińskiej glukozy na grzybkach Alcotec 48 Pure. Z ciekawości jak sobie poradzą z większym stężeniem, wystartowałem z Blg 28. Nastaw rozpędzał się kilka godzin, ale po dwóch dniach Blg wynosi już 17. Czekam cierpliwie na zakończenie fermentacji
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Hello!
Kupiłem glukozę w Belgii. 112€ za 50 kg z dostawą.
Ponoć glukozę trudniej rozpuścić w wodzie niż cukier --> w moim przypadku było odwrotnie !!!
Dodałem parę kg glukozy do nastawu z mango + maliny + Bayanusy. Po trzech dniach zapach świetny.
Byłem zaskoczony faktem, że przy takiej samej dawce wagowej co cukier, BLG jest takie samo, a ponoć glukoza słodzi mniej niż cukier ( stosunek 0,6 : 1 )
Kupiłem glukozę w Belgii. 112€ za 50 kg z dostawą.
Ponoć glukozę trudniej rozpuścić w wodzie niż cukier --> w moim przypadku było odwrotnie !!!
Dodałem parę kg glukozy do nastawu z mango + maliny + Bayanusy. Po trzech dniach zapach świetny.
Byłem zaskoczony faktem, że przy takiej samej dawce wagowej co cukier, BLG jest takie samo, a ponoć glukoza słodzi mniej niż cukier ( stosunek 0,6 : 1 )
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 299
- Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 41 razy
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Z mojego doświadczenia wychodzi, że pół worka glukozy chińskiej, 12,5 kg, rozpuszczone w 35 litrach wody daje właśnie ~ 28 Blg.
Zawsze stosuję takie proporcje i Alcotec 48 Pure, zasyp drożdży przy 23*C. Startują po jakiś 12 godzinach i nastaw po tygodniu jest do lewarowania. Nie czekam, klaruję chemią, ale mam wrażenie, że ze 4 dni i sam by się ustał. Przy odpowiedniej dozie cierpliwości z takiego nastawu wyjdzie prawie 7 litrów pełnowoltażowej psoty, nie licząc 200 ml przedgonów. Pogonów nie odbieram. 4 litry wyjęte ze środka procesu jest lepsze niż z cukru po 2,5 raza.
Zawsze stosuję takie proporcje i Alcotec 48 Pure, zasyp drożdży przy 23*C. Startują po jakiś 12 godzinach i nastaw po tygodniu jest do lewarowania. Nie czekam, klaruję chemią, ale mam wrażenie, że ze 4 dni i sam by się ustał. Przy odpowiedniej dozie cierpliwości z takiego nastawu wyjdzie prawie 7 litrów pełnowoltażowej psoty, nie licząc 200 ml przedgonów. Pogonów nie odbieram. 4 litry wyjęte ze środka procesu jest lepsze niż z cukru po 2,5 raza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2557
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 297 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Co to znaczy że słodzi mniej? Jeżeli chodzi o odczucie smakowe to fakt, ale np. fruktoza jest znacznie bardziej słodka od sacharozy ale to nie ma związku z gęstością tylko raczej z budową chemiczną. W sumie soli musiał byś nasypać mniej żeby osiągnąć takie samo BLG a sól jest znacznie mniej słodka
Ale czym, jak mierzysz spławikiem to faktycznie przyrząd pokazuje gęstość roztworu. a ponieważ kg glukozy ma bardzo zbliżoną gęstość do sacharozy to i BLG będzie zbliżone (albo takie samo, ale to kwestia tzw. błędu pomiaru).rosjan pisze: Byłem zaskoczony faktem, że przy takiej samej dawce wagowej co cukier, BLG jest takie samo, a ponoć glukoza słodzi mniej niż cukier ( stosunek 0,6 : 1 )
Co to znaczy że słodzi mniej? Jeżeli chodzi o odczucie smakowe to fakt, ale np. fruktoza jest znacznie bardziej słodka od sacharozy ale to nie ma związku z gęstością tylko raczej z budową chemiczną. W sumie soli musiał byś nasypać mniej żeby osiągnąć takie samo BLG a sól jest znacznie mniej słodka
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1868
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ja startowałem 200l nastaw na drożdżach pure 48, gdzie glukozy było 73kg na 20% alko i po 4 dniach miałem już sklarowany bez chemii. Glukoza pepees drożdże 1kg, temperatura początkowa 30 stopni.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
online
- Posty: 3805
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ja też już o tym pisałem. W glukozie (przynajmniej tej chińskiej) jest chyba jakiś cukier niefermentowalny, który przekłamuje odczyt cukromierza. Jak rozpuszczę 14 kg cukru w 50 l nastawu to Blg jest w okolicach 25 (noże ciut ponad). Natomiast 12,5 kg glukozy chińskiej dało odczyt na poziomie 26.5 -27Blg. Coś tu nie gra. Ale wydajność glukozy pomimo wysokiego Blg jest niższa niż cukru (choć niewiele).
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ja należę to tych co wierzą, sobie
Zrób z glukozy i przekonaj się sam. Legenda to legenda, jedni wierzą, inni nie wierzą...jurek1978 pisze:Może 0,45 l z glukozy to uwierzę ...
Ja należę to tych co wierzą, sobie
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
Jakoś nie mogłem w to uwierzyć, więc zrobiłem mały test i sprawdziłem gęstość roztworu cukrowego i glukozowego (od żółtych braci )Doody pisze: W glukozie (przynajmniej tej chińskiej) jest chyba jakiś cukier niefermentowalny, który przekłamuje odczyt cukromierza.
Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
Jakoś i w to nie mogę uwierzyć Z proporcji podanych przez ciebie wynika, że Blg nastawu wynosiło prawie 32, więc raczej (a właściwie na pewno) jest to niemożliwe żeby po trzech dniach (czwarty dzień odejmuję na klarowanie) drożdże przerobiły taką ilość słodyczy. "Trochę" fantazjujeszmichal278 pisze:Ja startowałem 200l nastaw [...], gdzie glukozy było 73kg na 20% alko i po 4 dniach miałem już sklarowany
A ile brutto?michal278 pisze:Z 1kg cukru ma się dokładnie 0.58l spirytusu, z 1kg glukozy ma się 0.55l spirytusu netto.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
A może jest tak, że różne glukozy (w sensie ich pochodzenia) dają różne wyniki co do wydajności alkoholu? Ale czyżby różnice były aż tak duże? Musiałbym przeprowadzić test porównawczy: takie same nastawy z taką samą zawartością glukozy chińskiej i belgijskiej pracujące w tych samych warunkach. Chyba się na to skuszę, musiałbym tylko zamówić u aabratka 25 kg chińskiej. Trochę to potrwa, Bonjour najczęściej używam bayanusów
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 1868
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Nie fantazjuje tylko mam extra drodze. Przerabiaja na 21% nastaw w 5-6dni. Fakt 14 kg na 200l ale warte. Oczywiście mowa o glukozie a nie cukrze. Chociaż przy glukozie i tak temperatura była wysoka a ona niby nie grzeje.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1183
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Rozpuszczanie glukozy zdecydowanie na korzyść polskiej, rozpuszcza się przy niewielkim mieszaniu, żadnych skawaleń, roztwór tak samo przezroczysty. Za tydzień sprawdzian wydajności
To już nie wiem jakimi zasadami rządzą się glukozy. Dziś zrobiłem nastaw z glukozy z PEPEES. Tak samo jak chińską podzieliłem worek na dwie części i do wody. Wskazanie Blg: 23. I bądź tu mądryradius pisze:Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
Rozpuszczanie glukozy zdecydowanie na korzyść polskiej, rozpuszcza się przy niewielkim mieszaniu, żadnych skawaleń, roztwór tak samo przezroczysty. Za tydzień sprawdzian wydajności
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
online
- Posty: 3805
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Mnie na "zółtej" udało się w ciepłe dni zejść do -4 (może nawet-5), ale mnie się nie spieszyło i nastaw stał dość długo. Między -3 a -5 fermentacja trwała jeszcze dobrych kilka dni. Potem wszystko ładnie się sklarowało.
Myślę, że warto, choćby tylko dlatego, że cena glukozy jest zbliżona do ceny cukru., produkt jest nieco delikatniejszy, ale największą zaletą jest prawie bezzapachowa fermentacja, która przy warunkach "blokowych" może okazać się bardzo istotna.Searcher pisze:Czy przy dwukrotnej rektyfikacji jest sens bawić się w glokozę?
Mnie na "zółtej" udało się w ciepłe dni zejść do -4 (może nawet-5), ale mnie się nie spieszyło i nastaw stał dość długo. Między -3 a -5 fermentacja trwała jeszcze dobrych kilka dni. Potem wszystko ładnie się sklarowało.
Pozdrawiam
Darek
Darek