Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy

Post autor: Fiflak »

Czy ma sens przefermentowanie nastawu glukozowego drożdżami do rumu, lub łiskacza? Zależy mi na ciekawych nutach smakowych a zacieranie na razie znajduje się poza moim zasięgiem.

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wawaldek11 »

Nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ale czy osiągniesz zamierzony cel, to musisz sprawdzić sam.
Rodzaj użytych drożdży ma wpływ na uzyskiwane aromaty, ale przy jałowym surowcu jakim jest glukoza nie wiem czy będzie to zauważalne/wyczuwalne.
Dodaj melasę do nastawu, a uzyskany destylat na prostym aparacie będzie miał posmak rumu. Zbożowe winko po destylacji też ciekawie może pachnieć :)
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gary1966 »

@Fiflak, Serwus, z glukozy to super biała wódka, po leżakowaniu, wychodzi. Drożdże to najlepiej typu pure, woda do rozcieńczenia niskozmineralizowana, najlepsza ma jaką Cię stać, bo to przecież podstawa tego trunku :odlot:.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

user26311
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: user26311 »

gary1966 dobrze pisze. Po Alcotecu 23% wyszedł śmierdziuch - potrzebne były 3 filtracje węglem aktywnym, a i tak nie byłem zadowolony z efektu. Polecam do glukozy drożdże gorzelnicze Biowin turbo 72 15%, dobra woda, do tego turboklar i wychodzi bajka.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Agrotrade to Cargill. Czyli glukoza kukurydziana. Jest jeszcze firma Pepees Łomża robiąca z ziemniaka. Swoją drogą warto poczytać o przekręcie Cardigall z Randapem i GMO w tle.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

birkut
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: birkut »

Czyli na glukozie nastawu nie robić bo jest śmierdzący?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Robić, jak najbardziej. Gdzie to wyczytałeś, że nastaw na glukozie jest śmierdzący :o
@michal278, a co za różnica z czego produkowana jest glukoza? Można z ziemniaków, można z kolb modyfikowanej genetyczne kukurydzy (Chiny) a można również jak np. Szwecji, Finlandii, Kanadzie czy Brazylii, z trocin (celuloza) w wyniku hydrolizy a produktem końcowym będzie związek chemiczny - cukier prosty, bez żadnych "naleciałości" surowca, z którego jest wyprodukowany ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zielonka »

Jak miło się spotkać z kolegą R po tej samej stronie - robić robić i jeszcze raz robić - ale nie walić w dwa dni 20proc nastaw w temperaturze 30parę. 50kg glukozy -150-160l wody 2 paczki Moskva Style temp z 20C -i 3 tygodnie minimum do sklarowania.
Potem napisać co wyszło i nie narzekać :)
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

birkut
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: birkut »

Mnie cukrówki najlepiej wychodziły na alcotecu. Jak to jest w przypadku zastosowania glukozy. Czy takie same proporcje? Jeszcze jedno pytanie czy przepuszczać dwa razy oczywiście na aabrateku?

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Różnica będzie, bo to nie czysta laboratoryjnie glukoza. Zauważ kol. Radius jakie masz różnice w cukrze. Glukoza też glukozie nie równa.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

Jedno jest pewne. Z glukozy wychodzi lepszy destylat, w każdym razie powinien taki wychodzić, ponieważ jest to cukier prosty i drożdże od razu zabierają się do roboty nie tracąc czasu na rozkładanie sacharozy na cukry proste. Z tego też powodu powinno w nastawie wydzielać się mniej związków ubocznych. Glukoza + dobre grzybki + dobry sprzęt + sprawny operator i wyjdzie nam to czego najbardziej oczekujemy, czyli pyszny sok z "gumi jagód" :ok: :odlot:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

A gdzieś tu na forum ktoś pisał w wątku dotyczącym nastawów owocowych, że w pierwszej fazie drożdże zużywają sacharoze na namnażanie się, z tego wynika że może warto dodać do glukozy trochę sacharozy?? I jak tu być mądry. Co do jakości spir. to najlepszy jest z owoców, nawet z odzysku z pogonów podestylacyjnych.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Klint Istłud
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 3 gru 2016, 10:20
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Klint Istłud »

Ja przekonałem się do glukozy, chociaż z racji ekonomicznych dalej robię na zwykłym cukrze. W moim odczuciu destylaty na glukozie są łagodniejsze, delikatniejsze w smaku, wręcz wydają się nawet słabsze procentowo (tzn. są mniej "ostre"). No i drożdże też wolą glukozę, bo nie muszą tracić czasu na rozkład sacharozy. Niemniej zgodzę się, że najszlachetniejsze są destylaty na owocach, ale wymagają większego nakładu pracy.

Boczekk
5
Posty: 7
Rejestracja: wtorek, 1 lis 2016, 15:21
Podziękował: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Boczekk »

Czy opłaca się nastawiać glukozę przeterminowaną o pół roku?
Nie chciałbym się niemile rozczarować...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Glukoza to nie mięso, żeby mogła się zepsuć czy stracić swoje wartości :) Nastawiaj i ciesz się produktem końcowym :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Pretender »

A gdzie koledzy kupujecie glukozę?

gadaka
350
Posty: 351
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 23:21
Podziękował: 46 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gadaka »

W Pepeesie kosztuje 81 zł + wysyłka za worek - jak ktoś ma tańsze źródło to też chętnie się dowiem :)
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Właśnie wczoraj kol. Franzmaster dostarczył mi 4 woreczki :ok:
Dobra cena - 80 zeta - a dodatkowo nie muszę płacić za przesyłkę. Dzięki jego uprzejmości - dostawa pod drzwi :poklon;
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wiking »

Potwierdzam ponieważ jeden worek był dla mnie :ok:.

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

O kurcze dobra cena. Następnym razem poproszę o info o zamówieniu. W kierunku Wawa mogę z Łomży podrzucić.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

PiotrSz
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 13 mar 2015, 16:45
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Domowe nalewki
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: PiotrSz »

Panowie, sprawdzałem ostatnio ceny glukozy na allegro i olx. Możecie mi na chłopski rozum wytłumaczyć, skąd różnice rzędu 60zł? Na olx znalazłem glukozę w cenie 140 zł(!) i sporo tańszą, bo za 78 zł https://www.olx.pl/oferta/glukoza-dekst ... a7a5c17044 Oczywiście worki po 25 kg. Z kolei na allegro znalazłem za 76 zł http://allegro.pl/glukoza-krystaliczna- ... 02238.html Z tego co widzę to kupujecie za ok. 80 zł i chwalicie jakość, więc tym bardziej dziwi mnie skąd te 140 zł?

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Przemek88 »

Witam Panowie zgłębiłem troszkę temat i poszukałem u mojego lokalnego sprzedawcy glukozy. To co znalazłem troszkę mnie zastanowiło dlaczego dali w opisie że glukoza Chińska, obok jest inna droższa i już zero komentarza. Pytanie czy kupować i się tym nie przejmować czy kupić tą droższą? Mam Pot-stila dlatego chciałbym spróbować glukozy. Link http://aabratek.pl/kategorie/48/Surowce_i_zestawy.html pozdrawiam
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: drgranatt »

Kup po worku tańszej i droższej a sam przekonasz się czy są jakieś różnice. Niektórzy chwalą sobie tę chińską. Ta droższa jest na 100% ok :ok:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
Awatar użytkownika

zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zielonka »

Chińska jest OK - dobra wydajność i bardzo dobry smak - więc po co przepłacać.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

W środę nastawiłem kolejną porcję chińskiej glukozy na grzybkach Alcotec 48 Pure. Z ciekawości jak sobie poradzą z większym stężeniem, wystartowałem z Blg 28. Nastaw rozpędzał się kilka godzin, ale po dwóch dniach Blg wynosi już 17. Czekam cierpliwie na zakończenie fermentacji :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Też testowałem te grzybki na glukozie chińskiej od p. Jarka ;) Z tym, że ja rozdzieliłem worek na dwa równe, 50-cio litrowe nastawy. Szybka fermentacja i bardzo ładne klarowanie, bez żadnej chemii.
Pozdrawiam
Darek

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: rosjan »

Hello!
Kupiłem glukozę w Belgii. 112€ za 50 kg z dostawą.
Ponoć glukozę trudniej rozpuścić w wodzie niż cukier --> w moim przypadku było odwrotnie !!!
Dodałem parę kg glukozy do nastawu z mango + maliny + Bayanusy. Po trzech dniach zapach świetny.
Byłem zaskoczony faktem, że przy takiej samej dawce wagowej co cukier, BLG jest takie samo, a ponoć glukoza słodzi mniej niż cukier ( stosunek 0,6 : 1 ) :( :( :o
Pozdrawiam
Jachu

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wawaldek11 »

Z rozpuszczaniem chińskiej miałem kłopot, bo w jednym worku była trochę zbrylona. Ale jak spokojnie sypałem do wysokiej beczki, to na dno niewiele opadało. Natomiast inne glukozy rozpuszczały się bezproblemowo.
Pozdrawiam,
Waldek

mirek-swirek
250
Posty: 299
Rejestracja: piątek, 21 kwie 2017, 22:57
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 41 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: mirek-swirek »

rosjan pisze: Kupiłem glukozę w Belgii. 112€ za 50 kg z dostawą.
O rany! to 3-krotnie drożej niż w Polsce!!!

rosjan
300
Posty: 338
Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Południe Paryża
Podziękował: 109 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: rosjan »

Tak, zamówiłem to zanim otrzymałem od Waldka namiary na aabratka.pl, gdzie glukoza jest o wiele tańsza. Następny mój zakup będzie właśnie tam :D
Pozdrawiam
Jachu
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Zmierzyłem przed chwilą Blg nastawu z glukozy od żółtych braci :D Po kolejnych 48 godzinach wynosi 10 :ok:
Przypominam, że startowałem z poziomu 28 :odlot:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

Z mojego doświadczenia wychodzi, że pół worka glukozy chińskiej, 12,5 kg, rozpuszczone w 35 litrach wody daje właśnie ~ 28 Blg.
Zawsze stosuję takie proporcje i Alcotec 48 Pure, zasyp drożdży przy 23*C. Startują po jakiś 12 godzinach i nastaw po tygodniu jest do lewarowania. Nie czekam, klaruję chemią, ale mam wrażenie, że ze 4 dni i sam by się ustał. Przy odpowiedniej dozie cierpliwości z takiego nastawu wyjdzie prawie 7 litrów pełnowoltażowej psoty, nie licząc 200 ml przedgonów. Pogonów nie odbieram. 4 litry wyjęte ze środka procesu jest lepsze niż z cukru po 2,5 raza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

rastro
2500
Posty: 2603
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: rastro »

rosjan pisze: Byłem zaskoczony faktem, że przy takiej samej dawce wagowej co cukier, BLG jest takie samo, a ponoć glukoza słodzi mniej niż cukier ( stosunek 0,6 : 1 ) :( :( :o
Ale czym, jak mierzysz spławikiem to faktycznie przyrząd pokazuje gęstość roztworu. a ponieważ kg glukozy ma bardzo zbliżoną gęstość do sacharozy to i BLG będzie zbliżone (albo takie samo, ale to kwestia tzw. błędu pomiaru).

Co to znaczy że słodzi mniej? Jeżeli chodzi o odczucie smakowe to fakt, ale np. fruktoza jest znacznie bardziej słodka od sacharozy ale to nie ma związku z gęstością tylko raczej z budową chemiczną. W sumie soli musiał byś nasypać mniej żeby osiągnąć takie samo BLG a sól jest znacznie mniej słodka ;)
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Ja startowałem 200l nastaw na drożdżach pure 48, gdzie glukozy było 73kg na 20% alko i po 4 dniach miałem już sklarowany bez chemii. Glukoza pepees drożdże 1kg, temperatura początkowa 30 stopni.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Przemek88
10
Posty: 16
Rejestracja: wtorek, 20 wrz 2016, 09:17
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Przemek88 »

OK to przekonaliście następny nastaw zrobię na tej chińskiej i zobaczę jaki będzie efekt, jeśli na pot-stilu lepsze będzie z glukozy to zostanę przy niej. Już nastawiłem śliwowice na 1kg glukozy myślę czy nie dokupić kolejnego?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Doody »

Ja też już o tym pisałem. W glukozie (przynajmniej tej chińskiej) jest chyba jakiś cukier niefermentowalny, który przekłamuje odczyt cukromierza. Jak rozpuszczę 14 kg cukru w 50 l nastawu to Blg jest w okolicach 25 (noże ciut ponad). Natomiast 12,5 kg glukozy chińskiej dało odczyt na poziomie 26.5 -27Blg. Coś tu nie gra. Ale wydajność glukozy pomimo wysokiego Blg jest niższa niż cukru (choć niewiele).
Pozdrawiam
Darek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Z 1kg cukru ma się dokładnie 0.58l spirytusu, z 1kg glukozy ma się 0.55l spirytusu netto.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 713
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Podziękował: 232 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: jurek1978 »

Nie wierzę że tak mała różnica wręcz kosmetyczna. Może 0,45 l z glukozy to uwierzę ...
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1185
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: psotamt »

jurek1978 pisze:Może 0,45 l z glukozy to uwierzę ...
Zrób z glukozy i przekonaj się sam. Legenda to legenda, jedni wierzą, inni nie wierzą...
Ja należę to tych co wierzą, sobie :mrgreen:
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Doody pisze: W glukozie (przynajmniej tej chińskiej) jest chyba jakiś cukier niefermentowalny, który przekłamuje odczyt cukromierza.
Jakoś nie mogłem w to uwierzyć, więc zrobiłem mały test i sprawdziłem gęstość roztworu cukrowego i glukozowego (od żółtych braci :) )
Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
michal278 pisze:Ja startowałem 200l nastaw [...], gdzie glukozy było 73kg na 20% alko i po 4 dniach miałem już sklarowany
Jakoś i w to nie mogę uwierzyć ;) Z proporcji podanych przez ciebie wynika, że Blg nastawu wynosiło prawie 32, więc raczej (a właściwie na pewno) jest to niemożliwe żeby po trzech dniach (czwarty dzień odejmuję na klarowanie) drożdże przerobiły taką ilość słodyczy. "Trochę" fantazjujesz :scratch:
michal278 pisze:Z 1kg cukru ma się dokładnie 0.58l spirytusu, z 1kg glukozy ma się 0.55l spirytusu netto.
A ile brutto? ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”