Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
A czy jesteś pewien, że wrzuciłeś tylko jedną paczkę drożdży?
Ostatnio zmieniony środa, 31 paź 2012, 09:22 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Powód: interpunkcja
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Z 25 kg glukozy 10 litrów super spirytusu 95%, Przepraszam wszystkich wcześniej napisałem 20 litrów, pomyłka
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 lis 2012, 19:35 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 52
- Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
-
- Posty: 52
- Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Glukoza jest cukrem prostym. Przez to drożdże nie tracą energii na "rozbicie" go na prostszą formę. Coś co występuje przy sacharozie.
Zajmują się tylko "produkcją" alkoholu. Tym samym wytwarzając mniej fuzli i innych składników, które mają negatywny wpływ na jakość nastawu, a w konsekwencji na jakość destylatu.
Zajmują się tylko "produkcją" alkoholu. Tym samym wytwarzając mniej fuzli i innych składników, które mają negatywny wpływ na jakość nastawu, a w konsekwencji na jakość destylatu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
Autor tematu - Posty: 118
- Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 166
- Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ktoś próbował robić nastaw na glukozie medycznej , takiej do iniekcji? Mam dostęp do sporej ilości tych kroplówek, tylko szkopuł w tym ,że są one 20%. Dzisiaj sprawdzilem Blg i jest tylko 18 . A może dodać do tego normalnej?
Widzę ,że chyba temat obcy psotnikom-medykom No nic w takim razie przeprowadzę eksperyment.
Widzę ,że chyba temat obcy psotnikom-medykom No nic w takim razie przeprowadzę eksperyment.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
@gary 1966
Z glukoza to jest taki komfort, że drożdże mają łatwiej niż z sacharozą i nie produkują niepotrzebnych fuzli.
Ale glukoza nie jest jedynym remedium na uzyskanie dobrego nastawu, a w konsekwencji dobrego destylatu. Na to składa się jeszcze - rodzaj drożdży, temperatura fermentacji, itp.
Tak więc jak widzisz jest wiele zmiennych, które pracują na korzyść i jakość destylatu.
A za ten metaliczny posmak to winiłbym raczej sprzęt.
Z glukoza to jest taki komfort, że drożdże mają łatwiej niż z sacharozą i nie produkują niepotrzebnych fuzli.
Ale glukoza nie jest jedynym remedium na uzyskanie dobrego nastawu, a w konsekwencji dobrego destylatu. Na to składa się jeszcze - rodzaj drożdży, temperatura fermentacji, itp.
Tak więc jak widzisz jest wiele zmiennych, które pracują na korzyść i jakość destylatu.
A za ten metaliczny posmak to winiłbym raczej sprzęt.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 paź 2013, 20:23 przez lesgo58, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 914
- Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
- Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
- Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 152 razy
- Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Tak się składa, że jeden z magazynów Agrotrade również mam "pod samym nosem". Jednak przeglądając ich stronę nie widzę w ofercie glukozy. Coś się zmieniło od zeszłego roku, czy po prostu wystarczy do nich napisać (zadzwonić)?
I w jaki sposób, nie prowadząc działalności gospodarczej, uzasadnić taki zakup?
I w jaki sposób, nie prowadząc działalności gospodarczej, uzasadnić taki zakup?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Witam,właśnie sprawdziłem swój nastaw z glukozy i porażka.
1. Śmierdzi
2.alko pokazuje 0 alkoholu
Nie miałem możliwości sprawdzenia początkowego blg teraz po tygodniu ma 12blg.
Wszystko robiłem tak jak z cukrem ilość glukozy też jak cukru choć już wiem że mogłem dać 20% więcej. Drożdże alcotec turbo 23%,odżywka,węgiel w płynie,trochę przecieru pomidorowego. Temperatura 19-21C. Zacier nie pracuje a śmierdz jak cholera(jajka)Jest szansa na ratunek tego nastawu? Święta tuż tuż:(
Może drożdże padły ale co mogłoby im zaszkodzić?
1. Śmierdzi
2.alko pokazuje 0 alkoholu
Nie miałem możliwości sprawdzenia początkowego blg teraz po tygodniu ma 12blg.
Wszystko robiłem tak jak z cukrem ilość glukozy też jak cukru choć już wiem że mogłem dać 20% więcej. Drożdże alcotec turbo 23%,odżywka,węgiel w płynie,trochę przecieru pomidorowego. Temperatura 19-21C. Zacier nie pracuje a śmierdz jak cholera(jajka)Jest szansa na ratunek tego nastawu? Święta tuż tuż:(
Może drożdże padły ale co mogłoby im zaszkodzić?
"Bezapelacyjnie ,do samego końca...mojego lub jej"
-
- Posty: 2896
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ale czy osiągniesz zamierzony cel, to musisz sprawdzić sam.
Rodzaj użytych drożdży ma wpływ na uzyskiwane aromaty, ale przy jałowym surowcu jakim jest glukoza nie wiem czy będzie to zauważalne/wyczuwalne.
Dodaj melasę do nastawu, a uzyskany destylat na prostym aparacie będzie miał posmak rumu. Zbożowe winko po destylacji też ciekawie może pachnieć
Rodzaj użytych drożdży ma wpływ na uzyskiwane aromaty, ale przy jałowym surowcu jakim jest glukoza nie wiem czy będzie to zauważalne/wyczuwalne.
Dodaj melasę do nastawu, a uzyskany destylat na prostym aparacie będzie miał posmak rumu. Zbożowe winko po destylacji też ciekawie może pachnieć
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 485
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 137 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
@Fiflak, Serwus, z glukozy to super biała wódka, po leżakowaniu, wychodzi. Drożdże to najlepiej typu pure, woda do rozcieńczenia niskozmineralizowana, najlepsza ma jaką Cię stać, bo to przecież podstawa tego trunku .
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 7298
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Robić, jak najbardziej. Gdzie to wyczytałeś, że nastaw na glukozie jest śmierdzący
@michal278, a co za różnica z czego produkowana jest glukoza? Można z ziemniaków, można z kolb modyfikowanej genetyczne kukurydzy (Chiny) a można również jak np. Szwecji, Finlandii, Kanadzie czy Brazylii, z trocin (celuloza) w wyniku hydrolizy a produktem końcowym będzie związek chemiczny - cukier prosty, bez żadnych "naleciałości" surowca, z którego jest wyprodukowany
@michal278, a co za różnica z czego produkowana jest glukoza? Można z ziemniaków, można z kolb modyfikowanej genetyczne kukurydzy (Chiny) a można również jak np. Szwecji, Finlandii, Kanadzie czy Brazylii, z trocin (celuloza) w wyniku hydrolizy a produktem końcowym będzie związek chemiczny - cukier prosty, bez żadnych "naleciałości" surowca, z którego jest wyprodukowany
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Jak miło się spotkać z kolegą R po tej samej stronie - robić robić i jeszcze raz robić - ale nie walić w dwa dni 20proc nastaw w temperaturze 30parę. 50kg glukozy -150-160l wody 2 paczki Moskva Style temp z 20C -i 3 tygodnie minimum do sklarowania.
Potem napisać co wyszło i nie narzekać
Potem napisać co wyszło i nie narzekać
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 1845
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 204 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Jedno jest pewne. Z glukozy wychodzi lepszy destylat, w każdym razie powinien taki wychodzić, ponieważ jest to cukier prosty i drożdże od razu zabierają się do roboty nie tracąc czasu na rozkładanie sacharozy na cukry proste. Z tego też powodu powinno w nastawie wydzielać się mniej związków ubocznych. Glukoza + dobre grzybki + dobry sprzęt + sprawny operator i wyjdzie nam to czego najbardziej oczekujemy, czyli pyszny sok z "gumi jagód"
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1867
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
A gdzieś tu na forum ktoś pisał w wątku dotyczącym nastawów owocowych, że w pierwszej fazie drożdże zużywają sacharoze na namnażanie się, z tego wynika że może warto dodać do glukozy trochę sacharozy?? I jak tu być mądry. Co do jakości spir. to najlepszy jest z owoców, nawet z odzysku z pogonów podestylacyjnych.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 3 gru 2016, 10:20
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ja przekonałem się do glukozy, chociaż z racji ekonomicznych dalej robię na zwykłym cukrze. W moim odczuciu destylaty na glukozie są łagodniejsze, delikatniejsze w smaku, wręcz wydają się nawet słabsze procentowo (tzn. są mniej "ostre"). No i drożdże też wolą glukozę, bo nie muszą tracić czasu na rozkład sacharozy. Niemniej zgodzę się, że najszlachetniejsze są destylaty na owocach, ale wymagają większego nakładu pracy.