Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy

Post autor: zor-ro1970 »

Panowie, proszę pisać na priva, jeśli jesteście zainteresowani zakupem.
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 paź 2012, 15:52 przez pokrec, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: interpunkcja, kosmetyka.
koncentraty wina

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

25 kg glukozy na drożdżach Moskva ( jedna paczka) zostało przerobione w 6 dni, dziś odgazowałem i Bentonit
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: lesgo58 »

Jesteś pewien tych liczb :o
Ostatnio zmieniony wtorek, 30 paź 2012, 21:30 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: papo »

ile wody było na to 25kg i ile paczek drożdży ?

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

25 kg glukozy, 75 litrów wody, tzn. 1 kg glukozy na 3 litry wody daje Blg 23. Tak jestem pewny, pracowało 6 dni. Jest równo -4 Blg, odgazowane i Bentonit.
Ostatnio zmieniony środa, 31 paź 2012, 01:31 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: lesgo58 »

A czy jesteś pewien, że wrzuciłeś tylko jedną paczkę drożdży?
Ostatnio zmieniony środa, 31 paź 2012, 09:22 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: interpunkcja
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

Dziś po 7 dniach -4 Blg na drożdzach Old Grand's - GULD (jedna paczka), 27 kg glukozy i 81 litrów wody. Czyli drożdże Old Grand's - GULD i Moskva w podobnym czasie przerabiają glukozę. Co prawda Moskva w 6 dni, ale 25 kg glukozy i 75 litrów wody.

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: papo »

ile produktu z tych 27kg ?

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

Jeszcze nie wiem, w przyszłym tygodniu będę wiedzieć jak się wyklaruje.

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: papo »

Myślicie że 1 paczka t3 spirytferm pociągnie 30 kg glukozy + 90l wody ? Niechciałbym czegoś zepsuć.

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

Z 25 kg glukozy 10 litrów super spirytusu 95%, Przepraszam wszystkich wcześniej napisałem 20 litrów, pomyłka
Ostatnio zmieniony czwartek, 8 lis 2012, 19:35 przez zor-ro1970, łącznie zmieniany 1 raz.

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: papo »

Poradzi ktoś na moje wcześniejsze pytanie ?

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Brzydal »

Pociągnie tylko musisz zadbać by temp nie spadła poniżej 25* i być cierpliwy w czasie. Dla pewności warto by dodać jakiejś pożywki.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: papo »

Poszło, 30 kg glukozy wody do 120l, pożywka, kwasek i 1paczka T3 spiritferm.

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

Znów glukoza poszła do beczki, tym razem drożdże T3. Nastaw 25 kg glukozy i 70 litrów wody. Już widać ze drożdżaki słabiej pracują od Moskva.

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

dzis 7 Blg na T3

oszolom
2
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 2 lut 2012, 15:59
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: oszolom »

Witam panowie. Czytam i nie wierze własnym oczom skąd te ceny bierzecie . Ja kupiłem 40kg cukru i zapłaciłem równe 150zł to wychodzi 3.75 w zwykłym sklepie na wsi :haha:

Pawellos999
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Pawellos999 »

U mnie w polo jest po 3,69zł za kilo, a glukoza 5zł w zwykłym sklepie więc mi akurat się nie kalkuluje chyba, że jest to diametralna różnica w smaku?

papo
200
Posty: 201
Rejestracja: niedziela, 19 lut 2012, 17:14
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: papo »

Przy cukrówce nieznaczna, ale jak robimy smakówki to już czuć różnicę między cukrem, a glukozą.

Pawellos999
50
Posty: 52
Rejestracja: wtorek, 2 paź 2012, 20:10
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's Gentleman i inne odmiany Whisky poza domowymi oczywiście tego się nie da podrobić :D
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Pawellos999 »

To wychodzi na to, że będzie trzeba raz podnieść koszt produkcji i sprawdzić na własnej skórze bo inaczej pozostanie niepewność :D
Jak skończy mi pracować to co stoi teraz to spróbuję :mrgreen:
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: lesgo58 »

Glukoza jest cukrem prostym. Przez to drożdże nie tracą energii na "rozbicie" go na prostszą formę. Coś co występuje przy sacharozie.
Zajmują się tylko "produkcją" alkoholu. Tym samym wytwarzając mniej fuzli i innych składników, które mają negatywny wpływ na jakość nastawu, a w konsekwencji na jakość destylatu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

Panowie ja przerobiłem już wiele beczek z cukru i glukozy, mam więc doświadczenie.Końcowy produkt to jakbyście porównywali Absoluta czy Chopina do Żołądkowej Białej. Alkohol jest delikatniejszy przy tej samej mocy destylatu. Nic tylko próbować.

Autor tematu
zor-ro1970
100
Posty: 118
Rejestracja: środa, 13 sty 2010, 07:05
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zor-ro1970 »

Dzis destylacja 3 z kolei. 100 litrów wsadu, rozgrzewanie 6000W (1.40h) stabilizacja, odbiór przedgonów (0.6l) Serce 11 litów z glukozy. 1 litr pogonów. Całość pracy 8 godzin

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: grzewo1 »

Ktoś próbował robić nastaw na glukozie medycznej , takiej do iniekcji? Mam dostęp do sporej ilości tych kroplówek, tylko szkopuł w tym ,że są one 20%. Dzisiaj sprawdzilem Blg i jest tylko 18 :(. A może dodać do tego normalnej?

Widzę ,że chyba temat obcy psotnikom-medykom :) No nic w takim razie przeprowadzę eksperyment.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: lesgo58 »

@gary 1966
Z glukoza to jest taki komfort, że drożdże mają łatwiej niż z sacharozą i nie produkują niepotrzebnych fuzli.
Ale glukoza nie jest jedynym remedium na uzyskanie dobrego nastawu, a w konsekwencji dobrego destylatu. Na to składa się jeszcze - rodzaj drożdży, temperatura fermentacji, itp.
Tak więc jak widzisz jest wiele zmiennych, które pracują na korzyść i jakość destylatu.
A za ten metaliczny posmak to winiłbym raczej sprzęt.
Ostatnio zmieniony piątek, 18 paź 2013, 20:23 przez lesgo58, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Trener »

Tak się składa, że jeden z magazynów Agrotrade również mam "pod samym nosem". Jednak przeglądając ich stronę nie widzę w ofercie glukozy. Coś się zmieniło od zeszłego roku, czy po prostu wystarczy do nich napisać (zadzwonić)?
I w jaki sposób, nie prowadząc działalności gospodarczej, uzasadnić taki zakup?
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
online
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gary1966 »

Ja kupiłem też po sąsiedzku ale u piwowarów.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
Awatar użytkownika

konsument
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 21 lip 2010, 01:17
Podziękował: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: konsument »

Witam,właśnie sprawdziłem swój nastaw z glukozy i porażka.
1. Śmierdzi
2.alko pokazuje 0 alkoholu
Nie miałem możliwości sprawdzenia początkowego blg teraz po tygodniu ma 12blg.
Wszystko robiłem tak jak z cukrem ilość glukozy też jak cukru choć już wiem że mogłem dać 20% więcej. Drożdże alcotec turbo 23%,odżywka,węgiel w płynie,trochę przecieru pomidorowego. Temperatura 19-21C. Zacier nie pracuje a śmierdz jak cholera(jajka)Jest szansa na ratunek tego nastawu? Święta tuż tuż:(
Może drożdże padły ale co mogłoby im zaszkodzić?
"Bezapelacyjnie ,do samego końca...mojego lub jej"
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Kamal »

Jak śmierdzi, to nie liczył bym na to, że coś jeszcze z tego nastawu wyjdzie pijalnego.

Nie był bym sobą, jak bym nie zwrócił uwagi na błędne nazewnictwo. :-P Najpierw zacier później nastaw. Zacier jest wtedy gdy coś zacieramy. :-)
Obrazek
Awatar użytkownika

konsument
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 21 lip 2010, 01:17
Podziękował: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: konsument »

Kamal pisze:
Nie był bym sobą, jak bym nie zwrócił uwagi na błędne nazewnictwo. :-P Najpierw zacier później nastaw. Zacier jest wtedy gdy coś zacieramy. :-)
Jasne,pomyłka bo zły jestem. Dzięki za lekcję.
"Bezapelacyjnie ,do samego końca...mojego lub jej"

Fiflak
450
Posty: 464
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: Fiflak »

Czy ma sens przefermentowanie nastawu glukozowego drożdżami do rumu, lub łiskacza? Zależy mi na ciekawych nutach smakowych a zacieranie na razie znajduje się poza moim zasięgiem.

wawaldek11
2500
Posty: 2896
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: wawaldek11 »

Nie widzę żadnych przeciwwskazań. Ale czy osiągniesz zamierzony cel, to musisz sprawdzić sam.
Rodzaj użytych drożdży ma wpływ na uzyskiwane aromaty, ale przy jałowym surowcu jakim jest glukoza nie wiem czy będzie to zauważalne/wyczuwalne.
Dodaj melasę do nastawu, a uzyskany destylat na prostym aparacie będzie miał posmak rumu. Zbożowe winko po destylacji też ciekawie może pachnieć :)
Pozdrawiam,
Waldek
online
Awatar użytkownika

gary1966
450
Posty: 485
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
Podziękował: 138 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: gary1966 »

@Fiflak, Serwus, z glukozy to super biała wódka, po leżakowaniu, wychodzi. Drożdże to najlepiej typu pure, woda do rozcieńczenia niskozmineralizowana, najlepsza ma jaką Cię stać, bo to przecież podstawa tego trunku :odlot:.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

user26311
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: user26311 »

gary1966 dobrze pisze. Po Alcotecu 23% wyszedł śmierdziuch - potrzebne były 3 filtracje węglem aktywnym, a i tak nie byłem zadowolony z efektu. Polecam do glukozy drożdże gorzelnicze Biowin turbo 72 15%, dobra woda, do tego turboklar i wychodzi bajka.

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Agrotrade to Cargill. Czyli glukoza kukurydziana. Jest jeszcze firma Pepees Łomża robiąca z ziemniaka. Swoją drogą warto poczytać o przekręcie Cardigall z Randapem i GMO w tle.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

birkut
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: birkut »

Czyli na glukozie nastawu nie robić bo jest śmierdzący?
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: radius »

Robić, jak najbardziej. Gdzie to wyczytałeś, że nastaw na glukozie jest śmierdzący :o
@michal278, a co za różnica z czego produkowana jest glukoza? Można z ziemniaków, można z kolb modyfikowanej genetyczne kukurydzy (Chiny) a można również jak np. Szwecji, Finlandii, Kanadzie czy Brazylii, z trocin (celuloza) w wyniku hydrolizy a produktem końcowym będzie związek chemiczny - cukier prosty, bez żadnych "naleciałości" surowca, z którego jest wyprodukowany ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

zielonka
900
Posty: 921
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: zielonka »

Jak miło się spotkać z kolegą R po tej samej stronie - robić robić i jeszcze raz robić - ale nie walić w dwa dni 20proc nastaw w temperaturze 30parę. 50kg glukozy -150-160l wody 2 paczki Moskva Style temp z 20C -i 3 tygodnie minimum do sklarowania.
Potem napisać co wyszło i nie narzekać :)
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię

birkut
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 22 lut 2016, 13:03
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: birkut »

Mnie cukrówki najlepiej wychodziły na alcotecu. Jak to jest w przypadku zastosowania glukozy. Czy takie same proporcje? Jeszcze jedno pytanie czy przepuszczać dwa razy oczywiście na aabrateku?

michal278
1850
Posty: 1868
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)

Post autor: michal278 »

Różnica będzie, bo to nie czysta laboratoryjnie glukoza. Zauważ kol. Radius jakie masz różnice w cukrze. Glukoza też glukozie nie równa.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”