wiem,że nie mam się czym chwalić, ale na początku mojej przygody z psoceniem zamieszczam zdjecie mojego aparatu. częsciowo go opisałem w poprzednich postach (dziekuję wszystkim za cenne uwagi) układ bardzo prosty: -kuchenka z regulatorem mocy grzejnej -butla poj. 5l -kolumna Vigreux (40cm) -termometr z sondą -chłodnica kulkowa (30cm)
Póki co słabym punktem układu jest silikonowy wężyk łączący kolumne z chłodnicą, poszukuję obecnie łącznika z miejscem na termometr. Osiągi: początek to ok 85%, sprawność ok 350-400 ml/h
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Najlepsza będzie tak zwana nasadka destylacyjna. To taki trójnik - ma trzy szlify - tutaj fotka http://www.carlroth.pl/media/_pl-pl/Gra ... 3782_0.jpg. Nie jest to strasznie drogie - jak szukałem 25-30 PLN i powinno być w każdym sklepie ze szkłem laboratoryjnym.
jesli chodzi o chłodnicę kulkową, to sprawdza się dobrze, nie miałem problemów w wydostającymi sie nieschłodzonymi parami, wszytsko zależy od intensywności gotowania zacieru, gdy gotuje się łagodnie - chłodnica działa bez szwanku. aczkolwiek nei wiem jak to wpływa na sprawność procesu, może zastosowanie chłodnicy spiralnej poprawiłby nieco ilość psoty. ale w tej kwestii nie odpowiem.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości