Witam ponownie. Dzisiaj sprawdziłem ile jest cukru w nastawie - ledwo 5blg, po dolaniu 1,5 l syropu pokazało 15blg i tak zostawiam do końca. Zapach trochę się złamał, ale dodałem jeszcze skórkę z 1 cytryny.
,
Buraki Cukrowe
-
- Posty: 13
- Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Lokalizacja: kuj- pom
Re: Buraki Cukrowe
Co Państwo powiedzą na dosładzanie nastawu "fiutem" z buraków cukrowych? Trochę z tym zachodu, bo trzeba najpierw mieć buraki, potem je ugotować, wycisnąć sok i gotować go do uzyskania odpowiedniej gęstości. Uzyskany produkt przypomina ciekły miód. Przy drożejącym cukrze może to dobra alternatywa?
-
- Posty: 41
- Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
- Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: gostynin
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Buraki Cukrowe
Ciotka Wikipedia mówi, że w czasie produkcji cukru wodę, która wyługowywała cukier poddaje się defekacji. Nie, nie, w cukrownictwie oznacza to zadanie takiej wody wapnem (np. budowlanym), żeby wytrącić zanieczyszczenia fosforanowe (to one tak śmierdolą prawdopodobnie).
Może tędy drogą?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_buraczany
Może tędy drogą?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_buraczany
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Re: Buraki Cukrowe
W cukrowni z buraków aby wyciągnąć z nich cukier najpierw poddaje się je procesowi dyfuzji (wypłukujemy cukier z buraka w określonych warunkach temperaturowych i czasowych ),
dopiero, gdy uzyskamy sok dyfuzyjny następuje proces defekacji (oczyszczanie soku z niecukrów za pomocą wapna (nie budowlanego ), oczyszczony sok zostaje poddany procesowi saturacji (nasycanie dwutlenkiem węgla) resztki niecukrów połączone z wapnem i gazem zostają odfiltrowane.
To tak ogólnie, choć temat jest "głęboki"
.Wapno i CO2 uzyskujemy w cukrowni z wypalania kamienia wapiennego. Co do zawartości cukru w burakach to przy "dobrym" roku jak jest 17-18% to super, choć i 20% też się zdarza.
Co do melasu, bimber z niego jest dobry, a i do pierników dziewczyny biorą.
dopiero, gdy uzyskamy sok dyfuzyjny następuje proces defekacji (oczyszczanie soku z niecukrów za pomocą wapna (nie budowlanego ), oczyszczony sok zostaje poddany procesowi saturacji (nasycanie dwutlenkiem węgla) resztki niecukrów połączone z wapnem i gazem zostają odfiltrowane.
To tak ogólnie, choć temat jest "głęboki"
.Wapno i CO2 uzyskujemy w cukrowni z wypalania kamienia wapiennego. Co do zawartości cukru w burakach to przy "dobrym" roku jak jest 17-18% to super, choć i 20% też się zdarza.
Co do melasu, bimber z niego jest dobry, a i do pierników dziewczyny biorą.
Ostatnio zmieniony środa, 19 gru 2012, 00:36 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka
Powód: Kosmetyka
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Buraki Cukrowe
A Ty myślisz, że wypalany wapień to co to jest, jak nie wapno budowlane? No, prawda, wapno budowlane to dziś suchy wodorotlenek wapnia (tzw. wapno suchogaszone), czyli to, co z wapna palonego (CaO) robi się po wsypaniu do wody (kiedyś wapno na budowach się gasiło właśnie w ten sposób - lasowało się w kadziach CaO, żeby dostac Ca(OH)2). Nadmiar Ca(OH)2 jest strącany do CaCO3 - czyli kredy, z której powstało wapno palone na początku. Wszystko się wtedy strąca i można to odfiltrować.
Tak ja to widzę (podejrzewam, że w dużym uproszczeniu, nie jestem cukrownikiem).
Ale przyznaję, w naszych warunkach lepiej pominąć te zabawy i pozwolić je przeprowadzić cukrowniom a samemu skorzystać z oczyszczonej melasy w proszku.
Tak ja to widzę (podejrzewam, że w dużym uproszczeniu, nie jestem cukrownikiem).
Ale przyznaję, w naszych warunkach lepiej pominąć te zabawy i pozwolić je przeprowadzić cukrowniom a samemu skorzystać z oczyszczonej melasy w proszku.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.