Bułki pszenne na śniadanko :)

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JoannaAsia
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 28 sie 2014, 19:29
Otrzymał podziękowanie: 9 razy

Post autor: JoannaAsia »

Tajemnica dobrych bułek tkwi w szczegółach... Aby upiec dobrą bułkę musimy mieć dwa gatunki mąk i trochę pobawić się w przewracanie bułek podczas ich wyrastania. Nie można doprowadzić wyrastających już bułek do skórowania, to jest przesuszenia powierzchni bułek. Bułki muszą być zawsze pod przykryciem z wilgotnej ściereczki .Jeżeli skórka wyrastającej bułeczki przesuszy się, nasz wypiek będzie miał twardą skórkę po upieczeniu. Jest trochę zabawy, aby ukształtować bułkę lub knypla. Efekt końcowy przejdzie nasze najśmielsze oczekiwania, a my będziemy się delektowali bułkami, o których wiele z nas już tylko słyszało.
Ilość ciasta w przepisie pozwala na upieczenie 12 dużych bułek - po 6 na blaszkę.

Składniki na całość:
przesiana mąka pszenna typ 750 chlebowa: 400 g
przesiana mąka pszenna typ 500: 400 g
woda: 430 g
mąka żytnia typ 720 lub pszenna typ 750 do podsypywania: 100 g
masło: 40 g
drożdże świeże prasowane: 20 g
sól kamienna: 15 g
cukier: 10 g

Przygotowanie podmłody
przesiana mąka pszenna typ 750: 400 g
woda: 330 g
drożdże świeże prasowane: 20 g
Do miski z wodą skruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać mąkę i wyrabiać mikserem przez 1 minutę. Powierzchnię wyrobionego ciasta wyrównać i zostawić do dojrzewania (rozrostu) na 3,5 do 4 godzin. Naczynie z podmłodą wstawić do nienagrzanego piekarnika bez przykrycia lub pozostawić w kuchni pod przykryciem z folii spożywczej albo wilgotnej lnianej ściereczki.
Ciasto i wyrastanie
podmłoda: 750 g
mąka pszenna typ 500: 400 g
woda: 100 g
masło: 40 g
sól: 15 g
cukier: 10 g
Wszystkie składniki wyrabiać robotem lub mikserem przez 7 minut. Dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze 3 minuty. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i zwerkować. Pozostawić w misce do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem z wilgotnej lnianej ściereczki lub folii spożywczej.

Formowanie i wyrastanie bułek
mąka do podsypywania: 100 g
Wyrośnięte ciasto przebić i wyrobić 1 minutę. Suchą, lnianą ściereczkę posypać równo mąką. Ciasto podzielić na 12 równych części, zwerkować z nich kulki i odłożyć na oprószoną mąką ściereczkę, złączeniem do spodu. Przykryć zwilżoną ściereczką. Pozostawić do rozrostu na 45 minut, aż bułki podwoją objętość.

1. Bułki zwykłe
Z bułek zdjąć ściereczkę. Czubkami palców obu rąk wzdłuż całej bułki zrobić wgłębienie i zdecydowanie docisnąć niemal tak, jakbyśmy chcieli przekroić ją na pół. Bułkę odwrócić spodem do góry na ściereczkę posypaną mąką. Pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem z wilgotnej ściereczki na 45 minut, aż podwoją objętość.

2. Knyple
Z bułek zdjąć ściereczkę. Bułkę spłaszczyć dłonią. Jeden koniec złożyć do środka na 2/3 szerokości ciasta i przycisnąć. Drugi koniec założyć na brzeg złożonej bułki i przycisnąć czubkami palców. Knypel ma podłużny kształt. Odwrócić spodem do góry i odstawić pod przykryciem z wilgotnej ściereczki do wyrośnięcia na 45 minut, aż podwoją objętość.


Przygotowanie do wypieku i wypiek
Na wyścielone pergaminem blaszki wyłożyć ostrożnie bułeczki, odwracając je.
Aby nasze bułki i knyple ładnie wyrosły, na dnie piekarnika należy umieścić żaroodporne naczynie z wodą, która świetnie zaparuje piekarnik. W naczyniu powinno być ½ szklanki wody. Naczynie z wodą wkładamy, gdy rozgrzewamy piekarnik. Gdy woda zacznie się gotować, wkładamy bułki do pieca. Najlepiej stosować w piekarniku termoobieg - dolne grzanie; wypiek na półce środkowej i górnej. Bułki będą równomiernie wypieczone.
Wypiekać według poniższych etapów:
I etap 240ºC – 8 min.
II etap 210ºC – 12 min.
Po 15 minutach pieczenia uchylić na chwilę drzwi piekarnika w celu wypuszczenia pary.
Po 20 minutach wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki piekarnika i dosuszać bułki przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i studzić na drucianej podstawce. ;)
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Bułki pszenne na śniadanko :)

Post autor: ramzol »

Oj proszę pani mi czasu braknie na te wszystkie pyszności co tu pani zamieszcza. :klaszcze: :piwo:
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

Autor tematu
JoannaAsia
10
Posty: 17
Rejestracja: czwartek, 28 sie 2014, 19:29
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Bułki pszenne na śniadanko :)

Post autor: JoannaAsia »

Dopiero się rozkręcam :) Nastawiłam nalewkę z róży (wcześniej uskuteczniając akupunkturę kolcami owej róży) i czytam... szukam co dalej z nią robić a w między czasie podrzucę jakiś przepis. Miło mi i cieszę się, że ktoś to czyta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”