Minęły dwa tygodnie; tokarz wreszcie się spiął i oto rezultaty: - zaworek odbioru przed i po tuningu
Załącznik:
DSC00813.JPG
- głowica z zamontowanym zaworkiem i rureczką odpływu
Załącznik:
DSC00814.JPG
- głowica spirali refluksu z przylutowanymi przyłączami wody
Załącznik:
DSC00815.JPG
- końcówki do podłączenia wężyków wodnych. Wykorzystałem nakrętki 3/8" z uszczelkami do sztywnego podłączenia baterii zlewozmywakowej.
Załącznik:
DSC00817.JPG
- własnoręcznie wykonany uchwyt termometru - pierścień obcięty z mufy Fi 42 + kawałek miedzianej blaszki + godzina roboty
Załącznik:
DSC00818.JPG
- uchwyt termometru na głowicy
Załącznik:
DSC00819.JPG
W międzyczasie otrzymałem prawie za free, kega 30l (miałem wykorzystać po pepsi, ale jak to mówią; darowanemu koniowi.....), którego sposobem Zygmunta rozbroiłem.
Załącznik:
DSC00835.JPG
Załącznik:
DSC00836.JPG
Czekam jeszcze na grzałki - firma Eliko 1400W - 2szt. i końcówkę 2" do przyspawania no fittingu - moja kolumienka ma półśrubunek 2".
Załącznik:
DSC00833.JPG
Całość, jak i osiągi zaprezentuję w galerii, po zakończeniu budowy.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam. Noooo... Kolego Radius, każdy szczegół dopieszczony tak, że aż mnie zawstydza Pięknie to wygląda, nawet uchwyt termometra wykonany w całości z Cu, nie mam więcej pytań, o wszystko zadbałeś A już dzisiaj miałem pytać na czacie jak tam postępy tokarza, a tu patrzcie... Gratuluję i pozdrawiam serdecznie, Lukstir
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Minęły kolejne dni... Dospawany do kega nypel 2", zdzierca spawacz wziął całe 25zł (a chciał 4 dychy )
Załącznik:
DSC00840.JPG
i końcówki grzałki (podkładki uszczelniające z silikonu, założone na grzałkę od środka i na zewnątrz).
Załącznik:
DSC00841.JPG
Kolumna na zbiorniku
Załącznik:
kolumn.jpg
Jutro pierwsza próba, na razie wodna. Cukrówka nastawiona na "Czarownicy" pięknie pracuje - zapach zajebisty, kwaśno-winny. Nie mogę się powstrzymać, żeby co jakiś czas nie zaciągnąć go w nozdrza
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Witam Kolego Radius Mam identyczną aparaturke jak twoja i mam pewne wąpliwości. Niewiem jak będzie u Ciebie ale u mnie jest mało wydajna chłodnica refluksu, a jak patrzę na twoją to mamy identyczne (moja ma 18 zw. z rurki fi 8).
Czego masz nypel "w drugą stronę"? Przecież po to on jest, żeby gwintem w gwint kega pasował... Wrzuć zbliżenie łączenia kega i kolumny.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Aaa, nypel mam w "drugą stronę", bo przy kolumnie mam półśrubunek 2".
Załącznik:
DSC00849.JPG
@marekb57, jutro zrobię próbę i opiszę efekty Pozdrawiam
Dzień później... Nadszedł dzień prawdy. PIERWSZE GRZANIE Kolumnę wypełniłem ciętymi blaszkami miedzianymi - 15cm
Załącznik:
DSC00804.JPG
- resztę wysokości - pocięte zmywaki z Lidla Do zbiornika wlałem 12l zimnej wody, przykręciłem kolumnę i włączyłem zasilanie. Na razie z jedną grzałką 1400W - na próbę. Woda zagotowała się dokładnie po 45 min; po kolejnych 10-ciu, temp. na termometrze szybko skoczyła na 96*C a po kolejnych 3 zatrzymała się na 99,3*C. Z rurki odpowietrzającej pięknie dmuchała para, więc puściłem wodę na chłodnicę. Praktycznie momentalnie para przestała lecieć i po kilkukrotnym przykręcaniu i popuszczaniu przepływu wody stwierdzam, że chłodnica bez problemu daje 100% refluks. Tak, jak myślałem - 15 zwoji z rurki Fi 8 w zupełności wystarczyło. Kolumna popracowała 15 min; zaworek odbioru ładnie przepuszczał 4-5 kropli na sek. (nie było problemu z ustawieniem odbioru), żadnych przecieków czy nieszczelności - teflon na łączeniu elementów kolumny spisał się znakomicie. Następne grzanie - cukrówka - jak tylko nastaw dojdzie
Witaj Radius moje gratulacje Ja przyznaję się że nie robiłem próby na wodzie ale bezpośrednio na cukrówce. Czułem wydobywający się smrodek przez odpowietrzenie chłodnicy refluksu. Chyba że tak ma być . Pozdrawiam Marek
Następne grzanie - cukrówka - jak tylko nastaw dojdzie
Witam, witam... I.... tyle już czasu minęło, a kolega nawet nie uszczknął rąbka sukcesu ze swojego pierwszego grzania cukrówki A ja czekam każdego dnia, proszę Radius pochwal się jakie efekty osiągnąłeś na tym pięknym cacku. Myślę, że nie jestem jedyny który na to czeka.
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości