Materiał jaki posiadam: rura ø54 CU 2mb bańka po mleku 20l rurka ø8 CU 3mb zmywaki 18szt /Lidl/
Planuje zrobić kolumne z wymiarami : chłodnica 20cm głowica dwie skośne pólki + dodatkowe wyjście na pary VM 10cm wypełnienie 120cm wypełnienie CU /katalizator/ 20cm Razem ok 170cm . Kolumne mam zamiar wlutować bezpośrednio w bańke .Pojawiaja sie jednak pytania . Ile zmywaków na taką długość? Gdzie umieścić termometr ? Pod pierwsza pólką ,czy jak widziałem np.u kolegi Radiusa w wypełnieniu . W jakiej odległości od siebie półki ,widziałem na forum rózne rozmiary .
Prosze o weryfikacje ww. nie chce popełnić błędu w wydaje sie dość prostej konstrukcji .
120cm wypełnienia to przynajmniej 30-31 zmywaków, więc musisz dokupić Policz sobie objętość kolumny w litrach, a potem policz ile musi być zmywaków. Jeden lidlowski wazy 20-22g, a upakowanie to przynajmniej 250g/l.
Termometr daj trochę niżej niż u mnie, o jakieś 5-10cm.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Tu masz rysunek podstawowej głowicy VM/LM Alexa Bokakoba ze wszystkimi wymiarami
Załącznik:
głowica.jpg
Ja umieściłem port termometru w wypełnieniu z dwóch powodów; - po pierwsze, mam tylko LM - po drugie, przy tym umiejscowieniu mam czas na reakcję i odcięcie pogonów dużo wcześniej niż zaczną się skraplać na kondenserze, a tym samym mam mniej zanieczyszczony właściwy destylat. Jestem w trakcie dorabiania głowicy VM do mojej kolumny i drugi port termometru umiejscowię tak, jak na rysunku lub w rurce odbioru par przed zaworem. Tu jeszcze się zastanawiam Przy tej średnicy i długości rury zmywaków wejdzie ci co najmniej 30
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Bardzo dziękuje za odzew. Jednym słowem termometr musze zamontować tuż nad wypełnieniem ,bedę miał dobry odczyt do poboru z LM jak i podczas pracy na VM . VM plnuje zrobić tylko jako odbiór pary ,nie bede robił tej typowej zwęzki a jedynie wstawie rure fi 22 i zawór 3/4 ,a na końcu szklaną chłodnice .Chce sprawdzić róznice w destylacie w zależnosci od sposobu odbioru .
Dziś zaczynam wykonanie i ozdobie temat zdjeciami .
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości