Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam , prawie ukończyłem swoją kolumnę tylko mam pytanie; w głowicy mam wężownicę i troszkę krzywo mi ją wspawali tzn. dotyka miejscami wnętrza rury, czy będzie to miało wpływ na destylację? Całość po skończeniu oczywiście nie omieszkam wam przedstawić na forum lecz w końcowym etapie mam budowę termometru 4-ro punktowego, muszę odebrać obudowy na czujniki od tokarza. Poniżej fotka głowicy, na szczycie umieściłem śrubuneczek na czujnik, czy w dobrym miejscu? Na potrzeby grzania kega wyprodukowałem nawet fajowy taborecik z nierdzewki, elementy wypalali mi laserem - całkiem fajnie to wyszło.
Załącznik:
głowica.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
Koledzy!!! Jak go zwał, tak go zwał, byle dobry refluks dał Kolega kzabawny oczekiwał konkretnej odpowiedzi a wy wdaliście się w akademickie dyskusje na temat nazwy tej części kolumny. Przyjmijmy, że jest to "głowica skraplacza" i wszyscy powinni być zadowoleni A co do pytania z pierwszego postu; jeżeli tylko pary alkoholu będą miały miejsce aby przedostać się dalej fakt, że spirala skraplacza dotyka ścianki obudowy, nie będzie miał wpływu na sam proces destylacji.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Bardzo dziękuję , a resztę to znaczy kolumienkę oraz sterowanie i taborecik do grzania poddam ocenie waszej w przyszłym tygodniu . Pozdrawiam i dzięki.
Witaj Radius. Z całym szacunkiem, ale tak tego przyjąć nie można, bo przecież każda część kolumny ma swoją prawidłową nazwę i tego należy się trzymać, aby nie powstawał bałagan w którym później nie wiadomo o co chodzi i o jakiej części mówimy. Nie możemy nazywać skraplacza głowicą albo "głowica skraplacza" I tak: 1. Keg to jest keg 2. Kolumna to kolumna 3. Głowica to głowica a 4. Skraplacz to skraplacz Jest jeszcze chłodnica spiralna Chłodnica Liebiga (prosta) Katalizator miedziany (początkowa część kolumny z reguły) i to są prawidłowe nazwy fragmentów naszego sprzętu o których najczęściej mówimy w naszych postach. Nauczmy się używać prawidłowego nazewnictwa, co będzie na pewno z pożytkiem dla wszystkich kolegów hobbystów. Pozdrawiam
PS Kolega kzabawny jest początkującym i jeżeli namieszamy mu w głowie takimi nazwami to gdy później zacytuje to stanie się obiektem drwin a tego chyba nikt nie chce.
______________________________________________________________________ "Nie ma nic gorszego od ciepłej wódki i zimnej prostytutki."
Chyba z Twojej strony i na pewno nie na tym forum.
Było pytanie- ma być konkretna odpowiedź. Autor tematu zadowolony? To zamykamy temat.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości