Budowa pot stilla na szybkowarze

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy

Post autor: TomaszMkII »

ramzol pisze:Z drugiej strony tak jest o wiele ciekawiej niż wywalić 2500pln i gotować cukier 7 razy w tygodniu. A tak pomalutku, pomalutku i raz w miesiącu ze szwagrem przy koli :D

Powodzenia ;)
Haha to mi pasuje! :klaszcze: :D :piwo:
Awatar użytkownika

Raknor
30
Posty: 48
Rejestracja: wtorek, 4 sie 2015, 14:26
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: Raknor »

Szybkowar 14l (wchodzi ok 11,5l) kupiłem za 114 zeta + przesyłka, odstojnika nie bierz, nie ma sensu

poglądowo, jeżeli chcesz się bawić z szybkowarem, obecnie bym brał pepsikega i grzałkę elektryczną :P :

http://alkohole-domowe.com/forum/pot-st ... ml#p139113
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

Po kolejnym przeanalizowaniu problematyki zbiornika, jedyne co mogę zrobić to zwiększyć pojemność z 5 litrów na 9... mam za mało miejsca w mieszkaniu żeby trzymać kega...
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

Witam ponownie. Skompletowałem sprzęt, postawiłem to na statywie wykonanym chałupniczo. Odpaliłem aparaturę na próbę, wlewając do gara jedynie wodę. Uzyskałem wodę destylowaną ;) W piątek tj. 3 dni temu, nastawiłem w bańce 5L próbnego grunwalda z kilograma słodkiej łyżeczki i 26g T3 :) Temperatura około 25*C. Po kilku kwadransach nastaw bomblował jak woda z saturatora :) Dzisiaj tj dnia trzeciego, gazowanie ustało, cukromierz pokazał 0, aerometr trochę ponad 10% przy temp około 25* więc prawdopodobnie z przekłamaniem. Nastaw jest mleczny ale w ogóle nie śmierdzi drożdżami. Moja partnerka życiowa nienawidzi zapachu drożdży dla pewności poprosiłem ją o kontrolę organoleptyczną :D Mówi że czuje tylko alkohol :D Poczekam jeszcze 24h. Przemyję wypełnienie cylindra i rozpoczynam pierwszy koncert ;) Miłej niedzieli!
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

No i jestem już po. Pierwsze podejście :) Miarkę miałem 40ml, pierwsza miarka waliła straszliwie, poszła w kanał. Druga w porównaniu nie śmierdziała już prawie wcale. Dzieliłem doświadczalnie co 40ml kontrolowałem zapach i mierzyłem voltarz. Od ok 83% do 75% zebrałem łącznie 0,4 litra. Później moc zaczęła spadać dość gwałtownie, więc stwierdziłem że tego nie dolewam do głównego zbiornika. Jak się okazało śmierdziało z każdą miarką coraz bardziej, zebrałem tego jeszcze 200ml o mocy niecałych 50%. Nastawu nie klarowałem, kierując się opinią że niektórzy nie klarują i są zadowoleni :D Teraz już wiem że będę klarował, nie chcę następnym razem gotować zawiesiny drożdży :) w trakcie, w odstojniku przed chłodnicą zbierało się sporo cieczy, musiałem ją trzy razy spuszczać w trakcie. Moc miała między 30 a 40% była lekko mętna i śmierdziała straszliwie, także nie posłucham opinii że powinienem wywalić odstojnik... Możliwe że powinienem skierować ten zrzut do kotła, do dalszej destylacji w tej samej turze.

Uzyskane 0,4 80konnego produktu przelałem do karafki po legalnym gruszkowym bimbrze kupionym w Szwajcarii. Muszę spytać jakiegoś miejscowego eksperta czy konieczna jest jeszcze jedna destylacja, moim zdaniem nie. Całość pachnie ładnie, pewnie za sprawą korka karafki który dał produktowi owocowy zapach :D Po po rozcieńczeniu, bo 80% to nie na moje gardło :D i zabarwieniu sokiem malinowym stwierdziłem że nie krzywi ryja nawet bez popity ale wyczuwalny jest lekko drożdżowy posmak :) Zapewne wina gotowania nieklarowanego nastawu. Następnym razem tego błędu nie popełnię. Nie mniej jednak jestem zadowolony z rezultatu! :)

Obrazek
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

Czas mija i już wiem że 9 litrów to za mało :hahaha: Po zalaniu nastawem prawie do pełna i 4 godzinach gotowania wychodzi mi jakieś 1,3 litra 60tki. Z pierwszego tłoczenia, po zaprawieniu miodem naturalnym, łyżka stołowa na 0,5 i rozcieńczeniu do 50% wychodzi "damski bimber zdrowotnościowy" który wszystkim testerom wchodzi bez popity i z uśmiechem 8-) Jednakże średnice rurek za małe i wydolność zestawu niska. A ostatnio rzadko mam te 4 godziny wolnego czasu w jednym ciągu :)

Kłaniam się nisko wszystkim, którzy od razu mówili że za bardzo się rozdrabniam :poklon; :klaszcze:
Także tego
niby ma, ale lepiej od razu http://destylatorymiedziane.pl/pl/desty ... till-.html - albo samodzielnie coś podobnego + większy zbiornik - MANOWAR

pawcio416
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 29 wrz 2016, 07:42
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: pawcio416 »

Chciał bym zapytać czy w budowie takiego pot-stila można by na deflegmator użyć rurki silikonowej np. fi42? i wypełnić ją zmywakami. Czy w grę wchodzi tylko miedź KO lub szkło?
Awatar użytkownika

ramzol
1300
Posty: 1311
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Podziękował: 157 razy
Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: ramzol »

Kolego bimberek można robić na wszystkim. Pytanie tylko czy Twoje (znajomych itd) zdrowie jest tego warte. Ja na twoim miejscu bym nie ryzykował chyba że z czystej ciekawości czy się uda. Teoretycznie większość silikonów jest odporna na alkohol, pytanie czy jest odporna na gorące pary alkoholu i całej reszty która z nim wyparuje z nastawu. Jak się pewnie domyślasz szkło, Cu i KO są odporne na te różności i dlatego stosuje się je do budowy destylatorów. Czy twoja silikonowa rurka też?? Odpowiedz sobie sam lub zbuduj i zaobserwuj co się dzieje z powierzchnią tej że rurki po kilkudziesięciu przebiegach. Pamiętaj tylko o jednym, zdrowie masz tylko jedno.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

Miałem przekierowanie pary z szybkowaru do cylindra z wypełnieniem za pośrednictwem rurki silikonowej ale fi10... Zostawały na niej brunatne osady ale generalnie nic poza tym się nie działo. Ale jakoś no widzę pakowania wypełnienia do takiego flaka... Teraz planuję wyjście z szybkowaru nyplem 1/2 cala prosto na "kolumnę" miedzianą fi28, 80cm, wypełnioną sprężynkami miedzianymi, u góry trójnik, z jednej strony termometr z drugiej wyjście do chłodnicy.
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

No i gotowe, zrobiłem pierwszy pusty przebieg na wodzie, potrzebuję taśmę teflonową. No i żałuję że zrobiłem tak jak w oryginale na stronie producenta, w sensie że gwint zewnętrzny zamontowałem w szybkowarze w wewnętrzny na kolumnie. Jakby coś miało zamiar przepuścić to by wróciło do gara a tak skapnie na pokrywkę, no ale taśma teflonowa sprawę załatwi. 0,4 litra sprężynek pryzmatycznych wypełnia kolumnę aż pod trójnik, tyle samo mieściło mi się w cylindrze szklanym, ale że miał większą średnicę.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

sivvy
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 17 lut 2017, 17:11
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: sivvy »

TomaszMkII pisze:No i żałuję że zrobiłem tak jak w oryginale na stronie producenta, w sensie że gwint zewnętrzny zamontowałem w szybkowarze w wewnętrzny na kolumnie. Jakby coś miało zamiar przepuścić to by wróciło do gara a tak skapnie na pokrywkę, no ale taśma teflonowa sprawę załatwi.
Nie bagatelizuj tego, przy ogrzewaniu gazowym nawet takie głupoty są ważne.
Ja bym to przerobił na mosiężny śrubunek- łatwość w demontażu, wygoda w czyszczeniu.

Nie chce krytykować ale jeśli mogę doradzić, termometr-mało dokładny poza tym jak na niego patrzyć?
Używając kuchenki gazowej ok 1,1m+szybkowar+0,8m (PS)= ok 2,2 m

Wylot par na skraplacz daj w miejsce termometru + na szczycie kolanko.
termometr natomiast zamontuj w miejscu gdzie obecnie masz ujście par, będzie znacznie wygodniej.
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

sivvy pisze:Nie bagatelizuj tego, przy ogrzewaniu gazowym nawet takie głupoty są ważne.
Ja bym to przerobił na mosiężny śrubunek- łatwość w demontażu, wygoda w czyszczeniu.
Oczywiście tak jak napisałem połączenie szybkowar-rura jest gwintowane gwint 1/2. Tyle że zewnętrzny wlutowany w gar a wewnętrzny przylutowany do rury. Nie ma możliwości żeby cokolwiek się zapaliło bo szybkowar ma wystający rant, poza tym nie pozwolę na to żeby gdzieś się trafiła jakaś nieszczelność. A ogrzewanie elektryczne.
sivvy pisze:Nie chce krytykować ale jeśli mogę doradzić, termometr-mało dokładny poza tym jak na niego patrzyć?
Używając kuchenki gazowej ok 1,1m+szybkowar+0,8m (PS)= ok 2,2 m
Tak jak wspomniałem powyżej, ogrzewanie płytą elektryczną 1,5kW, stało będzie nisko. Gdyby termometr miał znajdować się powyżej moich oczu, zamontowałbym go na boku. Po czym wnosisz że termometr jest mało dokładny? Ma długą termoparę ze stali nierdzewnej, pokazuje temperaturę precyzyjnie.

Obrazek
sivvy pisze:Wylot par na skraplacz daj w miejsce termometru + na szczycie kolanko.
termometr natomiast zamontuj w miejscu gdzie obecnie masz ujście par, będzie znacznie wygodniej.
Jest wygodnie, na tym etapie nie ma absolutnie żadnej potrzeby rozlutowywania czegokolwiek. Termometr znajduje się na szczycie m.in dlatego żeby był niczym nieskrępowany dostęp do całej długości rury pełną jej średnicą. Np. celem wyczyszczenia szczotką. Po zamontowaniu kolana dostęp miałbym tylko od dołu nyplem o otworze fi 14.

Także przykro mi ale żadnej z porad nie biorę pod uwagę... poza tym pierwszy post, i od razu wykład, przebudowa, wszystko źle.

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: Woodworm »

To nie dobrze bo ma dużo racji
Awatar użytkownika

rekinek
50
Posty: 89
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 01:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: rekinek »

Kolego TomaszMkII szukasz porady to ci doradzają,więc się nie denerwuj .Ten termometr możesz zamontować do pieca centralnego ogrzewania a nie do produkcji bimbru.
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

damianf pisze:To nie dobrze bo ma dużo racji
W którym miejscu? Skoro mi jest wygodnie, nic się nie zapali, nie będę tego stawiał na kuchni a termometr będę widział i jest precyzyjny?

Skoro mi jest wygodnie mam posłuchać i wszystko zmienić bo Wam jest niewygodnie?

Nie rozumiem.
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

rekinek pisze:Kolego TomaszMkII szukasz porady to ci doradzają,więc się nie denerwuj .Ten termometr możesz zamontować do pieca centralnego ogrzewania a nie do produkcji bimbru.
Mam ciągły pomiar mocy produktu termometr mam tylko pro forma, wylewam pierwsze 200ml odcinam przy 40%. Nie dzielę frakcji na podstawie temperatury, biorę pod uwagę zapach, moc i tempo odbioru.

sivvy
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 17 lut 2017, 17:11
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: sivvy »

TomaszMkII pisze:Także przykro mi ale żadnej z porad nie biorę pod uwagę... poza tym pierwszy post, i od razu wykład, przebudowa, wszystko źle.
No i spoko, rób pod siebie w końcu sam będziesz na nim grał.
Spinać się nie ma co, pierwszy post o niczym nie świadczy a tym bardziej to nie wykład.
:piwo:
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

Spoko, ja się nie denerwuję i nie spinam... Ja po prostu nie rozumiem dlaczego nie odpowiada Wam ten termometr i miejsce jego umieszczenia. Na tym etapie to jest zwykły pot-still nie CM, gdzie podobno skok temperatury o 0,2 stopnia jest istotny... Na poprzednim zestawie, jak się nastaw podgrzał to i tak nastawiałem na minimum, tak żeby kapało w sensownym tempie, z upływem czasu gotowania skok temperatury o te 2 czy 3 stopnie nie burzył mi całego świata a co dopiero wartość skoku mierzona w dziesiętnych częściach stopnia... Ja rozumiem że równica by była między zamontowaniem termometru w garnku a w rurze. Ale czy kilka centymetrów w tą czy w tamtą robi aż tak kolosalną różnicę przy montażu na szczycie albo prawie na szczycie? Przecież nikt na tym nie będzie leciał w kosmos. Ogólne zasady przy budowie zachowałem, ba nawet "poszedłem grubo" unikając lutowania dwóch czy więcej redukcji do kupy żeby to ładnie wszystko pomontować, a Wy się uczepiliście termometru że nie pokazuje w miejscach po przecinku... Pokaże mi co ma pokazać, że rośnie ilość pary wodnej w kolumnie ale to samo pokaże mi papuga, że woltarz produktu spada...
Awatar użytkownika

TomaszMkII
20
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek, 23 maja 2016, 20:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 3 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: TomaszMkII »

Zrobiłem oblot próbny. Miałem litr bimbru 50% którego jakość oceniałem jako niezłą ale nie na 5+ i 0,7 krupniku sklepowego czystego, który jak każda tania wódka jest okrutny. Dolałem do tego litr wody i zagotowałem. Pogonów nie odbierałem z braku czasu. Uzyskałem 700ml, 70 procentowego produktu który w ogóle nie pachnie bimbrem, smakuje bardzo dobrze.
Po przeanalizowaniu jeszcze raz wymiarów i ilości wypełnienia i mojego stanu wiedzy na dzień 24 lutego stwierdziłem że jednak nabędę termometr cyfrowy i zamontuję w najbliższym czasie chłodnicę deflegmatora.
Dzisiaj przybyły dwa wiadra fermentacyjne 30L. Rozpocząłem też poszukiwania naczynia 30 litrowego, interesujący wydaje się nierdzewny zbiornik od dojarki.
Tymczasem oczekuję aż drożdże wykonają pracę w 10L nastawu, klarowanie i ogień na denko ;) Pozdrawiam :piwo:
Awatar użytkownika

spawacz
250
Posty: 299
Rejestracja: sobota, 25 paź 2014, 19:02
Ulubiony Alkohol: coś co sam wyprodukuję
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: północna zachodnia Polska
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 68 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: spawacz »

TomaszMkII pisze:Spoko, ja się nie denerwuję i nie spinam... Ja po prostu nie rozumiem dlaczego nie odpowiada Wam ten termometr i miejsce jego umieszczenia. Na tym etapie to jest zwykły pot-still nie CM, gdzie podobno skok temperatury o 0,2 stopnia jest istotny... Na poprzednim zestawie, jak się nastaw podgrzał to i tak nastawiałem na minimum, tak żeby kapało w sensownym tempie, z upływem czasu gotowania skok temperatury o te 2 czy 3 stopnie nie burzył mi całego świata a co dopiero wartość skoku mierzona w dziesiętnych częściach stopnia... Ja rozumiem że równica by była między zamontowaniem termometru w garnku a w rurze. Ale czy kilka centymetrów w tą czy w tamtą robi aż tak kolosalną różnicę przy montażu na szczycie albo prawie na szczycie? Przecież nikt na tym nie będzie leciał w kosmos. Ogólne zasady przy budowie zachowałem, ba nawet "poszedłem grubo" unikając lutowania dwóch czy więcej redukcji do kupy żeby to ładnie wszystko pomontować, a Wy się uczepiliście termometru że nie pokazuje w miejscach po przecinku... Pokaże mi co ma pokazać, że rośnie ilość pary wodnej w kolumnie ale to samo pokaże mi papuga, że woltarz produktu spada...
Zostałeś moim prywatnym bohaterem :ok:
.....tymczasem w blaszaku :?
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: Amadeuss »

Witam! podepnę się pod temat żeby nie zakładać nowego. Czytałem to forum namiętnie 2 lata temu - w międzyczasie kupiłem sobie kega 30l mam sporo rurek CU 35 oraz 1,5 m rury CU 54. Z braku czasu odłożyłem budowę kolumny ... ostatnio znowu wróciłem na forum. Odświeżyłem sobie temat puzonu miedzianego do zbożówek oraz temat bimber boya Kucyka - zastanawiam się czy można by te dwa projekty połączyć ? Mam dostęp do parnika ocynkowanego 60l i zastanawiam się czy połączenie go z puzonem byłoby dobrym pomysłem na smakówki? poradźcie czy pchać się w ten projekt czy lepiej budować na kegu? Zaznaczę że w najbliższym czasie nie mam zamiaru robić niczego innego oprócz alko smakowych.

Woodworm
150
Posty: 169
Rejestracja: piątek, 16 sty 2015, 22:00
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: Woodworm »

Parnik ocynkowany się nie nadaje jako zbiornik gdyż ocynk się rozpuszcza w tym zastosowaniu.
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: Amadeuss »

bimber boy Kucyka też był ocynkowany - czy się mylę??
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: masterpaw2 »

Kolego Amadeuss nie mylisz się, Kucykowy parnik był ocynkowany zanurzeniowo. W ubiegłym roku popełniłem takie ustrojstwo na parniku 100l i przerobiłem jakieś 300l nastawu ze śliwek.
Nie wyczułem żadnego metalicznego posmaku, choć faktycznie po kilku gotowaniach warstwa ocynku mocno poszarzała. Dodam tylko, że bimber boya używałem do odpędu, później jechałem drugi raz na kolumnie.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: Amadeuss »

Mam właśnie z tym spory dylemat - przerzucam całe forum i czytam różne opinie - taki parnik miałby fajne wielorakie zastosowanie - raz przydałby się świetnie do zacierania a dwa do pierwszego gonienia - potem oczywiście keg. Ale gdyby faktycznie ocynk miałby wchodzić w reakcje jak poniektórzy twierdzą ..... ;( hm .....
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Budowa pot stilla na szybkowarze

Post autor: masterpaw2 »

Z tego co wyczytałem, ocynk pomimo iż sukcesywnie jest rozpuszczany przez kwaśny nastaw/zacier to jednak nie przedostaje się do par alkoholu. Podejrzewam, że po kilkunastu procesach pozostanie goła blacha, jedyny problem to zabezpieczenie jej przed korozją.
A co do Twojego pomysłu o połączeniu bimber boya z radius'owym saksofonem też o tym myślałem. I chyba jesienią jak się pokażą owoce to przetestuje takie zestawienie.
Jednak sądzę, że optymalnym rozwiązaniem jest zbiornik z KO z płaszczem. Dziś odwiedzę swojego bimber boya i zobaczę w jakim jest stanie po zimie.
Pozdrawiam.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”