Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
A ja mam pytanie odnośnie gotowania nastawu w postaci wina z częściami owoców. Mianowicie czy jest tu konieczny płaszcz grzejny, czy przy małej ilości tych owoców (rozdrobnionych) w nastawie nie nastąpi tu przypalenie? Może po prostu lepiej odcedzić i wycisnąć owoce i oddestylować sam sok a wyciśnięte owoce wyrzucić? Czy tak jak pisał kolega na początku "w nich drzemie moc" i lepiej dać je do kotła do wygotowania? Mieliście takie przypadki?
Przy okazji zapytam się, moc grzania kotła jest potrzebna w dużych ilościach tylko do jego doprowadzenia do stanu wrzenia, tak? W takim razie jeśli będę operował małym kotłem (15 litrów) i mam czas żeby go nagrzać, to jaka jest niezbędna moc do procesu odparowywania już w ustalonych warunkach, kiedy zmniejszamy grzanie? Czy zwykły duży palnik na gazowej kuchni wystarczy? Co się dzieje gdy grzanie jest za słabe lub zbyt mocne?
Sory że tak dużo pytań ale chce sobie poukładać info w głowie i upewnić się co do niektórych rzeczy. Pozdro
______________________________________________________________________ Nie ma dzieci w domu.. może napijemy się elgreya?.. Zdzichu nie piernicz tylko wyjmuj tą flache!!
...czy jest tu konieczny płaszcz grzejny, czy przy małej ilości tych owoców (rozdrobnionych) w nastawie nie nastąpi tu przypalenie? Może po prostu lepiej odcedzić i wycisnąć owoce i oddestylować sam sok a wyciśnięte owoce wyrzucić? Czy tak jak pisał kolega na początku "w nich drzemie moc" i lepiej dać je do kotła do wygotowania? Mieliście takie przypadki?
Śliwowicę gotowałem cały nastaw razem z owocami, w bojlerze napędzanym grzałką 1500W. Nic nie przypaliło.
mayor1986 napisał(a):
...moc grzania kotła jest potrzebna w dużych ilościach tylko do jego doprowadzenia do stanu wrzenia, tak? W takim razie jeśli będę operował małym kotłem (15 litrów) i mam czas żeby go nagrzać, to jaka jest niezbędna moc do procesu odparowywania już w ustalonych warunkach, kiedy zmniejszamy grzanie? Czy zwykły duży palnik na gazowej kuchni wystarczy? Co się dzieje gdy grzanie jest za słabe lub zbyt mocne?
Przy rozpędzaniu można grzać pełną możliwą mocą. Przy 15L 1500W wystarczy. Temperatura (jej skok) pokazuje kiedy zmniejszyć grzanie. Z reguły skręcam moc o połowę. Przy bardzo wydajnej chłodnicy można lecieć dalej z pełna mocą. Przy zbyt słabym grzaniu tempo odbioru spadnie i psocenie będzie przeciągać się do końca świata. Trzeba sobie znaleźć optimum Przy zbyt mocnym grzaniu para wyrwie się poza chłodnicę Oczywiście palniki w kuchenkach gazowych są wystarczające.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Więc jeśli mam odpowiednią chłodnicę (baardzo dużą i wydajną) to mogę grzać na maxa?? średnica kolumny, gęstość jej upakowania i jej wysokość przede wszystkim nie ma znaczenia?? wydaje mi się że przy dużym przepływie pary należy zwiększyć średnice żeby był lepszy kontakt i i wolniejszy przepływ no i trochę wyższa musi być jeśli ją poszerzymy.. (przepływ nie może być zbyt szybki, bo nie nastąpi odpowiednia wymiana międzyfazowa na półce teoretycznej...)
Tak mi się wydaje ale jeśli wasze doświadczenie pokazało że wszystko zależy od chłodnicy i jeśli tylko da rade chłodzić to dajemy na maxa to i tego spróbuje... wystarczyło by zrobić ją odpowiednio długą i dać większy przepływ wody... i wydajność nam rośnie... coś za łatwo mi to brzmi... podpowiedzcie mi żeby mi się rozjaśniło....
______________________________________________________________________ Nie ma dzieci w domu.. może napijemy się elgreya?.. Zdzichu nie piernicz tylko wyjmuj tą flache!!
Nie sprecyzowałeś w pierwszym poście czy chodzi o destylację, czy o rektyfikację. Wydajność chłodnicy ma znaczenie przy prostej destylacji.
Przy kolumnie jest trochę innej "gimnastyki". W takim przypadku chłodnica nie musi być nie wiem jak wydajna. Zwykłe szkło o dł. 30cm daje radę. Tak samo 35-40cm NS schłodzi wszystko bez problemu.
Moc grzania musi być dobrana zarówno do wysokości jak i średnicy kolumny. Wszystkie te parametry będą miały wpływ na wydajność aparatu. Regulacja procesem przebiega przy pomocy dobrania takich parametrów jak refluks-powrót i dobranie mocy grzania dla uzyskania równowagi wymiany para-ciecz. Pomocne są regulatory prądu (przy grzałkach) i precyzyjne zawory przepływu.
Im szersza kolumna i wyższa, tym większą moc grzania można zastosować, co będzie się przekładało na wydajność. Bez przesady jednak z doborem rury, aby nie zabrakło mocy na dopchnięcie par do samej góry
Pozdr Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
No i wszystko jasne! Przy rektyfikacji: Szersza rura = wyższa kolumna = większa wydajność = potrzeba większego grzania = potrzeba dobrego chłodzenia... wszystko do siebie proporcjonalne!!!
Teraz chyba wiem już prawie wszystko co mi potrzebne do mojego ustrojstwa... ale nie omieszkam w razie potrzeby pytać!
Dzięki za info i pozdrawiam!!!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości