Teraz jest środa, 23 maja 2012, 03:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Budowa pierwszej aparatury...
PostPostNapisane: poniedziałek, 20 wrz 2010, 16:14 
Tematy: 21
Nie wiem panowie dlaczego przepłacacie kupując Żywca, ja daję sobie swietnie radę rozcieńczając wodą ze źródełka, którą sobie pompuję, jeśli jest taka konieczność aby zrobić towar a wody zabrakło kupuję Aqua, 5l dostępne w sieci eurocash, w detalu 2 złocisze, w zakupie hurtowym jeszcze taniej. Świetnie się nadaje więc po co przepłacać 100% za żywca. W życiu nic mi nie zmętniało, chyba że oczy po próbach towarowych.

PostPostNapisane: wtorek, 21 wrz 2010, 06:48 
Aqua (czyli woda) nie jest wszędzie dostępna, a Żywiec tak i do tego nie jest taki drogi. Ja osobiście najczęściej rozcieńczam kranówką - mieszkam w małym miasteczku i wodę mam taką, jak Żywiec ;)

PostPostNapisane: wtorek, 21 wrz 2010, 07:46 
Tematy: 8
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jeżeli mogę się wtrącić w Lidlu woda mineralna 5L kosztuje 1,49 zł :!: z tego co pamiętam ma 340mg, przy kranówie i kranówie przegotowanej po rozrobieniu z psotą całość mi mętniała, a tak mam problem z głowy i jeszcze pojemnik po wodzie zostaje.

PostPostNapisane: poniedziałek, 15 lis 2010, 12:15 
Witam! Pozwólcie, że się podłącze do tematu. Chciałbym zbudować aparaturę którą autor tematu pokazał w pierwszym poście w tym temacie, jest to schemat dostępny tutaj na stronie Alkohole Domowe. Moje materiały to: keg 50l, rura KO 50x1,5x1500mm, KO 25x1.5x500mm, KO 15x1x150mm , oraz chłodnica szklana. Teraz chciałbym dokupić dwa takie zawory http://allegro.pl/keg-bimber-zawor-kulo ... 02353.html oraz nyple z KO. Kolumna główna będzie miała zatem 1,5m wysokości, myślę że na wysokości ok 1,2m będzie skręcana, tak aby można było ją czyścić. Jako wkład zastosuje zmywaki z lidla. Z tego co widze chłodnica powinna być nad kolumną, więc moje pytanie jest takie, czy dopuszczalnym jest aby na końcu kolumny (50mm) zrobić redukcje na 25mm wys. na około 35 cm, i potem połączone z chłodnicą wężykiem sylikonowym ? Powrót z chłodnicy do kolumny byłby na wys. 1,45m. Czy dobrze kombinuje ? Czy jeżeli mam regulacje za pomocą zaworów muszę regulować temperaturą grzania ? bo zdaje mi się, że nie, bo ilość odbieranego alkoholu reguluje za pomocą zaworków. Czy ma ktoś może projekt sprawdzonej aparatury, do której nadała by się moje materiały ? Co sądzicie o zimnych palcach ? Jedni piszą że to jest dobre, inni że to przestarzała konstrukcja i nie wiele daje. Porszę o jakieś sugestie. Pozdrawiam :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 15 lis 2010, 13:35 
@slugasz
na pierwszej stronie są dwa schematy; osobiście polecam Ci ten drugi z małą modyfikacją, a mianowicie tam gdzie jest termometr wspawaj nypel 1'', za nim daj zawór kulowy 1'', następnie kolano do dołu, krótką rurkę calową i chłodnicę leibiego; chłodnica wewnątrz 1/2'' a po wierzchu 2''; tu będziesz robił pyszny spirytusik, a smakówki na LM - czyli na tym z jeziorka - w razie wątpliwości pisz na prw to Ci podpowiem jak dokładnie to zrobić
pozdrawiam

PostPostNapisane: poniedziałek, 15 lis 2010, 22:52 
Dzięki za odpowiedź ! :) Problem polega na tym że mam już destylarę z Allegro taką za 30 zł, oraz rurę 1,5m długą i 50mm średnicy. Raczej nie zależy mi na smakówkach tylko na czyścioszku :) Jestem w trakcie organizacji zaworków kulowych. Nie lubię udoskonalać ani przeróbek, lubię zrobić coś raz z głową i na wieczność :) Pozdrawiam

PostPostNapisane: wtorek, 16 lis 2010, 09:58 
Jeśli zależy Ci na tym, żeby zrobić raz a dobrze, to dokup jeszcze 50cm tej rury na głowicę... te 150cm będzie na wypełnienie (ja mam 140cm wypełnienia). Głowicę z rurą możesz połączyć tzw. śrubunkiem (w języku hydraulików) czyli złączką DIN dobraną do średnicy, taką samą możesz połączyć keg z kolumną. Schemat głowicy masz. Będziesz potrzebował jeszcze co najmniej 4mb rury karbowanej fi 10/12 (jak jesteś sprytny to i 12/14 Ci się zmieści) na głowicę. Węże silikonowe. Zwykły zawór kulowy 1''. I drugi zawór precyzyjny, który ja sobie zrobiłem z trójnika miedzianego, nakrętki i śruby :) Pamiętaj jeszcze o wypełnieniu - najtaniej zmywaki + jakiś katalizator miedziany. Będziesz zadowolony z tego sprzętu.
pozdraiwam

PostPostNapisane: środa, 17 lis 2010, 13:37 
Dobra, jakie materiały mam konkretnie zgromadzić ?? Czyli moja chłodnica szklana się już się nie nada do tego urządzonka ? I jakieś rysunki, schematy idealnej aparatury bym prosił ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1