Bez elektrozaworu i sterowania E-ARC osiąganie odbioru destylatu na poziomie 2.5-3.0 litra na godzinę jest po prostu nie możliwe. Aby osiągać taką ilość i jednocześnie otrzymywać odpowiednią jakość, zastosowanie E-ARC, jak też właściwe podłączenie wody do skraplacza to po prostu konieczność.
Trochę już naczytałem się forum i chyba w kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu postach czytałem że zachwalasz lub ktoś inny E-ARC-ka i ten powalający odbiór. I tak czułem że tylko przy nim leci tak szybko. Dopiero przed chwila ( a już czytam forum ok 6 mc) dowiedziałem się jakie są warunki dla takiego odbioru. Ale..dlaczego nie wspomnisz za tym każdym razem ze trzeba gotować nastaw ok 50%.??. Lub nawet mniej. Tylko apetyt robisz na tego A-ARC-ka
@Mossini. Czytasz i czytasz, wypowiedzi rożnych ludzi, mających żeby nie urazić nikogo, pojęcie o tym systemie czysto teoretyczne i nie zgadzające się zupełnie, z prawdą i stanem faktycznym . Aby nie rozwlekać tematu zanadto, powiem krótko.
Już przy pierwszym odbiorze destylatu z nastawu o mocy 16-20% szybkość odbioru jest również na takim samym poziomie czyli około 3.0 litrów na 1 godzinę. Aktualna moc grzania jest tu decydującym czynnikiem szybkości odbioru.
Aby mieć prawdziwy obraz tego systemu,należy rozmawiać z tymi ludźmi, którzy system ten już mają, znają i użytkują go w sposób prawidłowy i zalecany, nie są zaś raczkującymi szczawikami, ani też ukrytymi przeciwnikami systemu, bo stare uważają za dobre i mają w tym swój ukryty cel.
Jakość spirytusu po 1 razie jednak, nieco gorsza, ale i tak o wiele,wiele lepsza, niż na innych aparatach nawet po 2 rektyfikacjach i czyszczeniu węglem. Druga rektyfikacja zaś, jest konieczna wtedy, jeżeli chcemy otrzymywać spirytus klasy LUX.
To co pisze jeden z nowych, ale bardzo aktywnych forumowiczów, tym temacie, jest piramidalną bzdurą, a facet ten, na sąsiednim forum z cała mocą zwalcza system VM i jest jego zagorzałym przeciwnikiem.
Najwygodniejsza formą w tym przypadku jest tzw. "stripping" bo trwa o wiele szybciej (25 litrów nastawu ok. 1god.20min) czyli ok 6.5 litra na godzinę plus czas rozgrzania kega oczywiście ok. 40-50min w zależności od mocy posiadanych grzałek.
Stripping był i jest formą zagęszczania, i otrzymywania surówki przez wszystkie dawne gorzelnie, jak też obecnie, stosowany jest przez zakłady produkujące najbardziej luksusowe alkohole.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości