Witam, do tej pory używałem prostego szklanego sprzętu do pędzenia głównie owocówek. Przyszła jednak pora aby rozwinięcie tematu. Kupiłem już kega 30 l, mam zamiar dokupić rurę nierdzewną 150 cm, wypełnienie zmywakami + trochę miedzi. No i teraz zastanawiam się czy włożenie w szczyt kolumny spirali i odprowadzenie oparów dalej do szklanej chłodnicy ma sens. Chyba nie. Proszę o radę. Czytałem wiele ciekawych tekstów na tej stronie odnośnie budowy aparatury, nie wszystkie są dla mnie super zrozumiałe. Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych, który rodzaj sprzętu wybrać aby uzyskiwać towar około 95%. Będę wdzięczny szczególnie za prawidłowy schemat, rysunek, pozdrawiam
A dlaczego u góry kolumny są 4 wyjścia. Rozumiem że 2 dla chłodzenia wody, jeden grubszy dla oparów a czwarty po co? I czy lepiej spiralę skręcić z nierdzewki czy miedzi?
Jakie 4 wyjścia? chodzi ci o sprzęcior wolana? termometr, dwa wodne, dwa z chłodnicy, jedno na opary. Więcej nie naliczyłem. Ładny sprzęt w sumie koledze wyszedł. stal czy miedź? z miedzi ci będzie łatwiej skręcić. A obydwa materiały są ok.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Tak dla sprostowania to nie moja kolumna tylko kolegi marekb57 a z wyjściami to tak jak napisał Rozrywek jedno na opary, jedno na sondę termometru i dwa wodne (do chłodnicy).
Ja bym Ci proponował zrobić wszystko z nierdzewki, bo jak już robisz kolumne to dołożysz pare zł i masz wszystko z jednego matriału.
http://alkohole-domowe.com/forum/galeria-cezara-ii-transformacja-t665.html Tutaj masz przykład jak to powinno wyglądać, żeby się dobrze sprawdzało. Te rury po bokach to chłodnica i filtr, myślę że nie są konieczne, ale to już zapytaj autora o temperature destylatu który wylatuje z kolumny i czy trzeba go chłodzić czy nie.
Kolego koczkool wprowadzasz trochę zamieszania w koncepcje autora, pokazałeś trochę inny rodzaj kolumny !! W twoim linku chłodnica wewnętrzna skrapla opary kierując je do kraniku odbioru i na wypełnienie. Natomiast we wcześniejszych linkach skraplacz zawraca część par (skraplając je ) na wypełnienie natomiast reszta par wędruję dalej do chłodnicy.
To są wszystko bardzo proste sprawy i wystarczy pokombinować, żeby wszystko wyglądało jak trzeba. Nie można wątpić w kreatywność kolegi enzo77 na pewno coś wykombinuje za pomocą tych schematów. Albo jednego albo drugiego, w jednym mamy refluks wewnętrzny a w drugim zewnętrzny.
Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie nie będę zbytnio komplikował sobie sprawy. Zostanę przy pomyślę pierwotnym mając nadzieję że zda egzamin. A więc na szczycie kolumny wypchanej zmywakami zamontuję chłodnicę z 2mb rurki nierdzewnej fi 8 mm. Dodam 4 wylot na termometr aczkolwiek chciałem go zamontować u góry ale z boku. Czy przekrój rurki na opary ma znaczenie?
Czy myśląc o rurce na opary masz na myśli kolumnę, czy wylot z niej? Jeżeli kolumnę, to średnica jest kluczowa. Jeżeli wylot- tu panuje w zasadzie dowolność, byleby rozsądna:P Np. 8mm- łatwo będzie założyć najpopularniejszy wężyk silikonowy.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości