Dzięki Zygmunt, rura na kolumnę to tak z 5cm dł około 130cm natomiast zrobię jak radzisz wylot na opary 8mm. Mam jeszcze dwa pytania: Czy montować w kegu zawór bezpieczeństwa - jaki? Czy da się gdzieś w mojej kombinacji założyć zawór elektrostatyczny? Czytałem to gdzieś na forum u któregoś z użytkowników i chyba to nie jest zły pomysł...
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Promocja: 8,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometrem Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Jeżeli będziesz miał układ otwarty, tzn. bez jakiegokolwiek zaworku zamykającego odpływ par, to nie musisz montować zaworu bezpieczeństwa, no ewentualnie na zbiorniku gdyby porwało gęsty zacier i zatkało chłodnicę. A co do drugiego pytania: gdzie chciałbyś zamontować ten zawór elektrostatyczny i po co
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Elektrozawór można zamontować na wyjściu par do schłodzenia. Przy zastosowaniu sterownika i elektrozaworu, psocenie może być bezobsługowe. E-ARC, warto poczytać
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Dokładnie, tak. A tu masz cytat z wypowiedzi kolegi pokreca:
"VM - Vapour Management - kolumna jest taka jak do refluksu wewnętrznego, ze spiralą deflegmacyjną na szczycie kolumny, ale odbieramy pary spod spirali i je skraplamy w osobnej chłodnicy. Sterując ilością odbieranych par, regulujemy reflux ratio, bo pary nieodebrane trafia na chłodnicę deflegmacyjną i skroplą się w całości powracając na wypełnienie. Ten typ łatwo się automatyzuje, bo wystarczy elektrozawór do gazów (taki jak do CO2 stosowany w akwarystyce).
Myślę, że wiele ci to już wyjaśniło
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Coś mi się nie udaje dołączyć załącznika mojego schematu. Jak w ciągu dnia zeskanuję to puszczę wam do konsultacji, pozdrawiam.
Załącznik:
koncepcja sprzętu..JPG
Chyba udało mi się dołączyć prosty schemat jak to widzę. Zastanawiam się tylko czy chłodnica szklana jest potrzebna... Dodam że dł rury ze zmywakami to 100 cm, dł chłodnicy z nierdzewki około 20 cm. Proszę o komentarze..
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości