Teraz jest środa, 23 maja 2012, 03:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Budowa głowicy z zimnymi palcami
PostPostNapisane: środa, 13 sty 2010, 18:10 
Tematy: 2
Witam

Na wstępie informuję że są to moje pierwsze kroki z psoceniem.

Mam pytanie odnośnie głowicy z zimnymi palcami.
Planuję ją wykonać z rury fi 50x 2. Sześć zimnych palców z rurki fi 16 x 2.
Zimne palce rozmieszczone promieniowe co 60 stopni po obwodzie.
Odległość między osiami zimnych palców to 20mm. (daje nam to 120mm)
Gdy patrzę od czoła głowicy nie widać prześwitu (zasłaniają ja całkowicie zimne palce).

Pytania:

1) Gdzie montujemy sondę od termometru? (nad czy pod zimnymi palcami – widziałem różne rozwiązania)
2) Czy nad zimnymi palcami trzeba zachować jakąś wolną przestrzeń, czy od razu nad zimnymi palcami można zrobić wyjście na chłodnicę ? Ja planuję zastawić 30mm przestrzeni i dopiero zaspawać głowicę.

PS
W pierwszej kolejności chciałem zamiast zimnych palców chciałem zastosować spiralę z rurki fi8 x 1 – zwiniętą z 1m. Ale czytając forum, wielu „konstruktorów” pisze o jakiś kosmicznych długościach 4,5m a nawet 6m (spirala podwójna). I że nie zawsze taki reflux daje radę. Inni zaś że 6 a nawet 4 zimne palce z rurki fi 16 wpełni spełniają swoją rolę.
Widzę tu jakieś niespójności.
1) Mam spiralę z rurki fi 8x1 skręconą z 1m – ma ona 8 zwojów, około 130mm długości, i fi po zewnątrz 40mm (trudno mi sobie wyobrazić nawet podwójną spiralę z 6mm) licząc na palcach będzie miała ona ze 400mm !!!
2) Teraz powierzchnia oddawania ciepła 4 zimne palce -> 4x(3.14 x 16 x 46) = 9244mm2, dla 6 zimnych palców 13866 mm2. ( ponoć DAJA RADE)
3) Podwójna spiral z rurki fi 8 -> 6m ; 3.14 x 8 x 6000 = 150720 mm2 !!!!
Dla 4m -> 3.14 x 8 x 4000 = 100480 mm2 !!! – daje to wartości 10 krotnie większe!!!
(U NIEKTÓRYCH NIE DAJE RADY)

Proszę o doświadczonych kolegów o rozwianie moich dylematów przez które nie mogę spac spokojnie ;-)

pozdrawiam tymek76

Tytuł: Re: Głowica - z zimnymi palcami
PostPostNapisane: środa, 13 sty 2010, 18:15 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Tymek76 napisał(a):
W pierwszej kolejności chciałem zamiast zimnych palców chciałem zastosować spiralę z rurki fi8 x 1 – zwiniętą z 1m. Ale czytając forum, wielu „konstruktorów” pisze o jakiś kosmicznych długościach 4,5m a nawet 6m (spirala podwójna). I że nie zawsze taki reflux daje radę. Inni zaś że 6 a nawet 4 zimne palce z rurki fi 16 wpełni spełniają swoją rolę.

Sprawność refluxu IMHO jest zależna od mocy grzania... Tak więc jednemu wystarczy metr spirali, innemu 6.

Cytuj:
Gdzie montujemy sondę od termometru? (nad czy pod zimnymi palcami – widziałem różne rozwiązania)

Nad ZP, przy wylocie par.

Cytuj:
Czy nad zimnymi palcami trzeba zachować jakąś wolną przestrzeń, czy od razu nad zimnymi palcami można zrobić wyjście na chłodnicę ? Ja planuję zastawić 30mm przestrzeni i dopiero zaspawać głowicę.

Tutaj poczekaj na kogoś bardziej obeznanego, ale wg. mnie 30mm będzie akuratne.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 13 sty 2010, 19:06 
Tematy: 73
Tymoteuszu, ważną wskazówką dla konsultantów była by (jak to Zygmunt zasugerował) przewidziana skala produkcji - wielkość kotła i zakładany przerób/uzysk? Jakbyś mógł podać te parametry to wiele spraw by się wyjaśniło...

PostPostNapisane: środa, 13 sty 2010, 20:51 
Zamierzam kupić keg 30 litrowy - i zrobić zasilanie elektryczne 3 grzałkami po 1,5 kW (grzałki podłączone pod sterownik).
Kolumnę już mam fi 50 x 2 - miałem rurę 2,2m - ale postanowiłem zrobić trzy stopnie - jeden 700mm drugi 1000mm, plus głowica z zimnymi palcami około 200mm (w projekcie) - moduły można łączyć dowolnie przez coś ala nyple - M48 x 1,5. Zastosowałem rozwiązanie modułowe bo wyczytałem że przy niższych kolumnach (u mnie 700mm) można uzyskać destylaty które maja posmak owoców, a przy wysokich u mnie maksimum 1700mm czystość jest większa i nie ma posmaku owoców.
Chodnica wykonana z rurki fi 8 x 1 - 3000mm. Po zwinięciu ma długość 500mm - rura na płaszcz chłodnicy fi 54 x 2.
Wszystko wykonane z stali nierdzewnej 1.4301 (AISI 304) - spawane TIG'iem. Wypełnienie będzie z wiórów 1.4301.

Jeśli potrzeba jeszcze jakieś informacje ?- oczywiście podam

PostPostNapisane: środa, 13 sty 2010, 21:05 
Tematy: 60
Owocówki można uzyskać na kolumnie nie tyle krótkiej, co z wyłączonym refluxem- zachowuje się to wtedy jak pot-still.
Ktos z Kolegów chyba kiedyś pisał o odebraniu tylko syfów met. refluxową, a potem jechaniu bez wspomagania.
Co do grzałek- czy przypadkiem 4,5kW to nie za dużo do 30l kega? 20A potrafi wywalić mniejsze korki...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 14 sty 2010, 09:17 
Tematy: 1
Witam

Mam identyczne zimne palce to znaczy z rurki fi16, 6 sztuk tyle że wspawane co 90 stopni. Przy włączonych wszystkich palcach bez problemu powstrzymuję wszelkie pary wody grzanej w kotle 22 litry na pełnej mocy największego palnika na kuchence gazowej. Napotkałem jednak problem w połaczeniu zimnych palców wężykami gumowymi. Przy tej średnicy i tych odległośćiach między osiami palców trudno ułożyć wężyk bez załamań. Jeśli też łączysz wężykiem to daj znać jakim i jak Ci to wyszło.
Odległość nad zimnymi palcami - teoretycznie rozważajac nie ma potrzeby by była duża, 30mm powinno być ok.
termometr nad zimnymi palacami.

PostPostNapisane: czwartek, 14 sty 2010, 09:29 
Tematy: 3
Cytuj:
Napotkałem jednak problem w połaczeniu zimnych palców wężykami gumowymi. Przy tej średnicy i tych odległośćiach między osiami palców trudno ułożyć wężyk bez załamań.

Spróbuj może użyć wężyka zbrojonego, nie powinien sie załamywać

np http://autosiatki.pl/wezyki-paliwowe-zbrojone-igielitowe.html

PostPostNapisane: czwartek, 14 sty 2010, 20:25 
Do wszystkich połączeń z wodą "kranową" stosuję złączki od pneumatyki - do zimnych palców będą kątowe z obrotowym gniazdem - wężyk w takim rozwiązaniu będzie tylko lekko zagięty (niestety średnica węża będzie tylko 10mm) na końcach zimnych palców, na wewnętrznej średnicy mam wykony gwint 1/2 '' i wniego wkręcę złączkę.
Złączki wyglądają tak: http://www.pneumat.com.pl/katowe_wtykowe - wsuwasz do nich wężyk i gotowe, żeby go wysunąć musisz wcisnąć czerwony pierścień.
Myślę że wężyk 10mm spokojnie wystarczy do zasilania zimnych palcy.

Tytuł: Re: Budowa głowicy z zimnymi palcami
PostPostNapisane: środa, 3 lut 2010, 15:50 
Tematy: 14
Wężyki mogą być załamane, ważne by połączenia a rurkami były dosyć solidne. Paski zaciskowe do przewodów elektrycznych -podwójnie, lub zaciski metalowe skręcane.
Ja zastosowałem wężyk silikonowy, jest droższy, ale bardzo elastyczny, też się załamuje ale woda sobie z tym radzi. Nie mam nawet żadnych zacisków.
Złączki do pneumatyki są bardzo wygodne, jednak wymagają gwintów na ZP

pozdrawiam Bogdan

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1