Teraz jest środa, 23 maja 2012, 03:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Budowa Destylatora A-Z
PostPostNapisane: środa, 24 wrz 2008, 23:00 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Od około Miesiąca jestem bardzo zainteresowany pędzeniem alkoholi w domowych warunkach, jak narzazie robie cydr, ale nie tym chi alem pisać.
Dużo czytałem na tej stronie wszytko fajnie opisane, tylko prosił bym o jedna ale jak ze ważna i pracochłonna poradę która pomogła by nie tylko mi ale i wielu osobom, jak by nie patrzeć środki które trzeba zainwestować w destylator są wielkie przynajmniej dla mnie 2000 zł ro dużo, dlatego chciał bym skonstruować własny, chodzi mi o to żeby ktoś napisał konstrukcje takiego destylatora od a do z najlepiej typ reflux, u uwzględniając w tym poradniku konkretne rurki itp najlepiej z linkami tych artykułów od razu(chodzi mi głownie o elementy szklane i ss), rysunki jak to skręcić itp, ale jeżeli wymagam zbyt dużo to proszę po prostu usunąć ten temat

Tytuł: Re: Budowa Destylatora A-Z
PostPostNapisane: czwartek, 25 wrz 2008, 18:36 
Tematy: 11
Do szczub Ty weż i rób ten cydr a jak zrobisz to go wypij.
A jak nie będziesz chciał to wyślij go do mnie.
A poważnie , nie produkuj sprzętu szklanego bo CI SIE ROZPADNIE .
Zrób ze stali KO A materiały znajdziesz http://www.heco.pl/
używaj tylko stali KO , z dobrego serca Ci to radzę.

PostPostNapisane: niedziela, 28 wrz 2008, 09:29 
Tematy: 11
Cześć oto kilka przykładów :

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: piątek, 20 lut 2009, 13:45 
Tematy: 17
Witam wszystkich, jestem nowy od pewnego czasu oglądam z boku, uczę się, wyciągam jakieś wnioski ale jak zobaczyłem powyżej wpis
"A poważnie , nie produkuj sprzętu szklanego bo CI SIE ROZPADNIE" i jeszcze w kolorze, nie mogę tego tak zostawić.
Jutro wkleję swoją aparaturę opartą na szkle, jestem pod wrażeniem aparacików waszej produkcji, ale moje prywatne zdanie, usłyszane gdzieś kiedyś:
"Dobre rzeczy nie na darmo kupuje się w szkle i pije się w szkle inaczej to profanacja"
oczywiście jest to za duży radykalizm, ale gdzieś jest ziarnko prawdy w tym stwierdzeniu.
Jestem na etapie czyściutkiej psotki, na inne rozwiązania muszę jeszcze trochę wiedzy złapać i poczekać do lata, jesieni.
jeżeli na szkle z pierwszego zupełnie w życiu toczenia otrzymałem za 1 gonieniem z 21l zacieru około 4l 80% i 3l ogonka, a w 2 ruchu miałem prawie 5l 86-88%, a czysta jak szkiełko. Czy to źle dla nowicjusza, czy trzeba lepszego kopa do dalszej pracy
Identyczny wynik otrzymałem w drugim podejściu z 21l zacieru ale dodałem jeszcze węgiel . Wynik mnie zaskoczył, REWELKA - czysta filmówka - super towarek do jeżynek, wiśni, żurawinki i śliwek, wszystko już pływa.
Według mojego zdania, problem w „ROZPADANIU” się szkła nie leży w jego właściwościach w czasie użytkowania, tylko w staranności i dokładności w wykonaniu aparaturki.
Dlatego nie skreślajcie szkła z góry - na tym naprawdę można wiele się nauczyć i zrozumieć dlaczego tak się dzieje, a nie tylko po wynik końcowy.
Rozpisałem się - kończąc – na pewno zrobię kiedyś inną aparaturkę (wiedzę trzeba pogłębiać i tak naprawdę wiedzieć co się chce osiągnąć), ale uważam że na szkle trzeba się najpierw nauczyć.
Cezar
P.S. Moje szkiełko jutro, a może jak się uda dziś wyląduje na forum.
Cezar

PostPostNapisane: niedziela, 22 lut 2009, 01:44 
Po pewnych bojach udało mi się wreszcie z edycją zdjęć.

Galeria na:

http://alkohole-domowe.com/forum/galeria-cezara-t524.html

Cezar

PostPostNapisane: niedziela, 22 lut 2009, 23:27 
Tematy: 33
33cezary napisał(a):
...jak zobaczyłem powyżej wpis
"A poważnie , nie produkuj sprzętu szklanego bo CI SIE ROZPADNIE" i jeszcze w kolorze, nie mogę tego tak zostawić...

Witaj Cezar :) Kwachu radzil "...ze szczerego serca..."
i nie wierze, ze dyskredytowal szklane instrumenty.
Po prostu wg niego stalowe instrumenty sa wielopokoleniowe :)
Jesli chodzi o trwalosc, to mial racje, stal jest trwalsza od szkla.
Zas co do Twojego stwierdzenia "dobrych rzeczy" popieram, popieram :)
Szklo to dla mnie "syndrom akwarium".
Widzialem juz w galerii Kelonka, Kucyka, Zbyszka troche szkielka,
sam uzywam szklanej chlodniczki i kapiaca psota pychota
doslownie mnie hipnotyzuje.
Wyniki % ze szkla sa super a to ze widac proces psocenia... piekne :)

Niech moc bedzie z Toba i zeby Panowie z Wodociagow
Cie nigdy nie nachodzili :)
Pozdrawiam serdecznie Calyx

PostPostNapisane: poniedziałek, 23 lut 2009, 17:54 
Witam Panowie.

Zgadza się za bardzo emocjonalnie podszedłem do tematu, wręcz muszę się przyznać, szkło było proste, za proste do zrobienia. Obecnie kapie następny nastaw a ja jednak wezmę się za ZROBIENIE KOLUMNY (trzeba spróbować wszystkiego).

Siedziałem ostatnie kilka dni na tym portalu, poczytałem wiele, tym bardziej szacunek dla wielu z was za wiedzę. To robi wrażenie. Ale wracając do tematu niech ten temat będzie tak jak jego nazwa mówi BUDOWA DESTYLATORA A-Z.

Czyli zacznijmy od początku. Dziś jeszcze wkleję dwa schematy kolumn, z uwzględnieniem wiedzy zaczerpniętej z innych postów. Poproszę zgromadzonych o sugestie i wskazówki lub odwołania do swoich wcześniejszych postów tak aby zwykły Kowalski też na tym mógł skorzystać.

Następnie ruszymy do zakupu materiałów i produkcji. Do końca tego tygodnia powinienem mieć zakupu dokonane w 80%, natomiast produkcja może uda się zakończyć do przyszłego tygodnia.

Plan pięcioletni nakreślony (zrobimy 1000% normy) – dziarsko śpiewając ludowe przyśpiewki (lewy do prawego) – ruszamy do boju o lepsze jutro na chwałę naszego proletariackiego ruchu, umęczonego wyzyskiem burżuazji (oczywiście proletariat to my, burżuazja – oni - kto to się domyślcie :)
NA BARYKADY !!!!!!!!!!!!!!!!!!

PostPostNapisane: wtorek, 24 lut 2009, 00:40 
Witam

Jest to pierwszy z pomysłów, drugi jest z reflux-em zewnętrzny.
Na dziś kończę bo jestem zmęczony, a jutro cały dzień znowu w robocie.
Ten jest jeszcze niedokończony, wymiarowanie, podstawa, sama wysokość kolumny.
Keg-a będę miał jutro od znajomego, ale jakiś nietypowy, zobaczymy co to za cudo.

Szykowane jest to wymiarowo i materiałowo pod KO ale korci mnie aby na początku zrobić z CU aby zobaczyć jak wyjdzie, złaszcza że sam wtedy wszystko zrobię.
Co myślicie o idei - wymiarówka trzyma się rzeczywistośc, blaszki półek powiększyłem proporcionalnie do mojego przekroju rury.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: wtorek, 24 lut 2009, 07:09 
Tematy: 2
Witam
33cezary według twojego opisu ta kolumna ma refluks wewnętrzny i tu jesteś w błędzie bo na górze masz chłodzenie a poniżej odbiór z zaworem iglicowym i powrót na kolumnę [jak zewnętrzny zaworowy] ale do rzeczy po mojemu projekt jest do bani powinieneś zrobić tak rura wypełniona zmywakami[albo inne wypełnienie] po samą chłodniczkę wewnętrzną nad chłodnicą umiścić czujnik temperatury i rurkę na chłodnicę do odbioru,dać dwa zaworki do sterowania chłodzeniem osobno na deflegmator osobno na odbiór tak wygląda refluks wewnętrzny, tak to po mojemu

Pozdrawiam Tomek

PostPostNapisane: wtorek, 24 lut 2009, 08:32 
Tematy: 8
Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Wg mnie dobry projekt. Zobacz temat: reflux-wewnetrzny-nie-zewnetrzny-kontrola-plynu-1-t70.html

Tylko musisz coś wymyśleć, żeby destylat powracał na środek wypełnienia.
Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1