Teraz jest środa, 23 maja 2012, 03:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Budowa alembika
PostPostNapisane: niedziela, 23 sie 2009, 14:49 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam,
Jeszcze nikt na naszym forum nie destylował nigdy w alembiku, nie spotkałem się też z żadnym opisem destylacji z wykorzystaniem takiego miedzianego cuda po polsku- czyli jest to sprzęt mało popularny.
Nie idzie tego w Polsce nigdzie kupić, zostaje import prywatny, ale po podliczeniu kosztów takie klikulitrowe cacko kosztuje majątek- a jak pokusić się o wyliczenie współczynnika cena/pojemność, o aż "witki opadają", parafrazując Kabaret Moralnego Niepokoju.

Dlatego postanowiłem zbudować alembik sam. W tym temacie będę zamieszczał kolejne etapy pracy tworząc tzw. worklog.

Na początku wymyśliłem, że zlutuje go mniej więcej tak:

Obrazek

Ale potem zdecydowałem się między trójnikiem a czaszą wlutować około pół metrowy kawałek rury miedzianej- ku poprawieniu efektu.

Krótkie omówienie- całość zbudowana z miedzi łączonej stopem 97Sn3Cu- bez dodatku ołowiu. Z boku zamykany wlew cieczy, na górze trójnik pozwalający w razie potrzeby na umycie rury, albo włożenie jakichś ziółek (np. przy produkcji ginu). Na początku całą góra miała być odkręcana, ale byłoby to niezwykle problematyczne w realizacji, więc mycie całości będzie odbywało się przez boczny wlewik i korek w trójniku.

Wysokość podstawy- 15cm, czaszy 40cm. Razem z rurą i trójnikiem wysokość będzie miała około 1,1m.

Od trójnika w bok odejdzie kawał rury- jak długi jeszcze nie wiem, nie wiem też czy będzie zamocowany pod kątem czy płasko. Nie myślałem na razie tez nad kwestią chłodnicy- może wystarczy odpowiednio długa rura.

Co już mam?

Podstawę. Jej wymiary to jak już wspomniałem: średnica 30cm, wysokość 15, więc zmieści się tam ok 4,5l płynu (chyba, że wleję trochę nad wysokość podstawy, wtedy wejdzie jakieś 5, może 6l).
Czyli generalnie niewiele, ale sprzęt będzie wykorzystywany raczej do drugiej destylacji, albo do małych ilości whiskey.

Wygląda tak:

Obrazek

W najbliższym czasie planuję dolutować czaszę, czyli ten ścięty stożek. Na razie szukam taniej blachy (kawałek musi mieć 45x85cm)- i najtańsza firma zgodziła się to wysyłać za ok. 160zł, ale cały czas szukam czegoś tańszego :)

Jak tylko coś dorobię doklejam kolejne zdjęcia.
Pozdrawiam

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Tytuł: Re: Budowa alembika
PostPostNapisane: niedziela, 23 sie 2009, 16:05 
Gratuluję pomysłu i trzymam kciuki abyś go ukończył.
Alembik spokojnie kupisz w naszym kraju. Ceny są jednak za taki sprzęt astronomiczne. Obrazek

PostPostNapisane: niedziela, 23 sie 2009, 16:16 
A, widzisz- szukałem pod nazwą "alembik", a nie "destynator miedziany"... No ale i tak 700zł za 1l pojemności to spoooro za dużo. Obstawiam, że na miedź potrzebną do budowy takiego cuda producent nie wydał więcej jak równowartość 30-40zł...

Myślałem, że wykonanie w domu będzie tanie, ale sama miedź kosztuje około odpowiednio- czasza 160, podstawa 100, rury 40, trójnik 5, cyna do łączenia ok 50... Nie liczę takich rzeczy jak narzędzia (palnik 100zł, tarcze do miniszlifierki 40 itd)... No ale ja za 500-600 zł będę miał 5 litrów, a nie 1...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 23 sie 2009, 18:04 
Palnik nie jest Ci potrzebny. Spokojnie polutujesz takie elementy elektryczną opalarką. Lutowałem rury 35mm do centralnego ogrzewania. Natomiast musisz kupić sobie jeszcze czyścik do miedzi, coś podobne do zmywaka i pastę do lutowania. Bez pasty będziesz miał problem z połączeniem elementów.

PostPostNapisane: niedziela, 23 sie 2009, 18:33 
Koszt dobej opalarki jest mniej więcej taki sam jak palnika, a palnik jest bardziej wszechstronny, dlatego własnie bardziej ku niemu się skłaniam. Ale dzięki za sugestię :P
Co do pasty- czy ma to być taka pasta jak w elektronice (po podgrzaniu topnik odparowuje zostawiając cynę) czy jakaś inna? Czy mógłbyś podać jakiś przykładowy link do aukcji bądź sklepu z czymś takim?
Dzięki i pozdrawiam.

PostPostNapisane: niedziela, 23 sie 2009, 20:02 
Do lutowania używam takiej pasty http://allegro.pl/item711771795_pasta_d ... _100g.html
Część topnika odparpwywuję a zostaje pięknie pobielona miedź. Dalsze lutowanie stopem cyna+miedź.
Po lutowaniu resztki topnika trzeba usunąć mechanicznie. Najlepiej się to robi zmywakiem z KO.

PostPostNapisane: wtorek, 25 sie 2009, 18:18 
Tematy: 73
Pasta "amasan" dostępna jest we wszystkich sklepach hydraulicznych mających asortyment do instalacji miedzianych. Bardzo polecam tą pastę, bo genialnie się nią lutuje również stal. Jedna uwaga: należy ją nakładać z umiarem, znaczy najcieniej jak się tylko da. Nadmiar podczas lutowania wypływa i obsrywa bezlitośnie wszystko wokoło.

PostPostNapisane: środa, 26 sie 2009, 09:15 
Tematy: 1
Moim marzeniem jest alembik podobny do tego z destylarni Edradour w Szkocji (foto poniżej). Szukałem fachowca, który by to zrobił. Udało się ale za 10 litrowy musiałbym dać 1400zł.
Można jeszcze spróbować sprowadzić z Portugalii i Hiszpanii, gdzie jest dużo producentów tego sprzętu. Niestety nie wiem jakie sa koszty przesyłki do Polski.
http://www.essentialoil.com/copperdistillers.html
http://www.coppermasters.com/products.php?iCatId=3
http://www.copper-alembic.com/shop/index.php
http://www.lusiancoppers.com/en/product ... egory_id=1
Tomek

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: środa, 2 wrz 2009, 23:08 
Budowa rusza dalej.

Mam już wlutowany wlew i kupione oraz przycięte rury. Rura jest już zlutowana z trójnikiem. W weekend dorobię jakiś ładny korek do trójnika- myślałem nad dennicą, jednak nie pasuje "na wcisk", a wielokrotne lutowanie byłoby co najmniej frustrujące. Dalej kombinuję jakąś chłodnicę- najpewniej będzie to miedziana spirala, ale jeszcze nie wiem, czy chłodzona wodą czy powietrzem...

Dalej problemem jest blacha miedziana. Objeździłem wszystkie sklepy z blachami dachowymi i wszędzie jest blacha mosiężna, nikt nie ma miedzianej.

W Internecie znalazłem ze 3 firmy gotowe wysłać taki arkusz, ceny zaczynają się od 160zł... Szukam czegoś tańszego, jak tylko znajdę kończę budowę i wrzucam fotki :)

PostPostNapisane: niedziela, 20 wrz 2009, 21:02 
Tematy: 8
:respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :respect: :poklon; :poklon; :poklon; :poklon; :poklon; :poklon; :poklon; :poklon; :poklon; :poklon; za pomysł, za zawzięcie, za realizację marzeń! :D Na prawdę wielki szacunek kolego Zygmuncie. Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy budowy. Informuj nas na bieżąco. Pozdrawiam i życzę samych sukcesów budowniczych :mrgreen:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1