Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 17 sty 2015, 13:43
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Witam wszystkich
Ponad rok temu zakupiłem kolumne z Zimnymi Palcami ok 120cm długości + 2 odstojniki + chłodnica i do tego keg 30L do grzania gazem. I zastanawiam się nad zmianą bo przymierzam się do zrobienia zacierów owocowych a zwłaszcza produktu końcowego "gruszkówka" . A z zimnymi palcami będzie ciężko nawet jak je wypnę. Zrobiłem tak ze śliwowicą ale 2 palce zostawiłem i wyszło 86% z delikatną nutą śliwek. Chciałem prosić o poradę bo mam zamiar zamówić kolumnę Aabratek ale lekko zmodyfikowaną, tzn. chciałbym wstawić tuż nad kegiem wziernik - dalej kolumna - wziernik - i chłodnica skraplająca, a wszystko połączone złączami TriClamp. Koszt wyjdzie spory zwłaszcza że mam zamiar zmienić kega z 30L na 80/100L. I zaczynają się pytania.
1) średnica kolumny? Myślałem o tym żeby dopasować do wziernika i złącza. W sklepie destylandia.pl mają wzierniki o średnicy na łączeniu! 64/77.5/91/106 mm średnicy. W tym samym sklepie mają złącz TC 63mm 76mm oraz 104mm, więc średnica kolumny najbardziej pasowałaby do wziernika i złącza 64mm; 77.5mm;oraz 106mm. Pytanie która będzie najbardziej efektywna do pojemności kega?
2) do kega chciałbym wspawać kołnierz i do kołnierz zamontować coś takiego http://stilldragon.com/index.php/6-x-4- ... ducer.html na złączach TC i dopiero do tego "reduktora" wziernik i tak dalej jak było na początku. Taki reduktor, ponieważ chcę mieć szeroki wlew do ewentualnego mycia w środku ręką.
3) jaką wysokość i średnice możecie zaproponować do takiego rozwiązania i czy w ogóle to nie będzie chybiony pomysł?
Od dołu jakieś 20-30 cm wypełnienie miedziane reszta zmywaki.
Podsumowując będzie to wyglądało następująco:
keg - wspawany kołnierz - TC - reduktor - TC - wziernik - TC - kolumna - TC - wziernik - TC - chłodnica
Co o tym sądzicie? Co byście zmienili? Co dodali lub odjęli?
Ponad rok temu zakupiłem kolumne z Zimnymi Palcami ok 120cm długości + 2 odstojniki + chłodnica i do tego keg 30L do grzania gazem. I zastanawiam się nad zmianą bo przymierzam się do zrobienia zacierów owocowych a zwłaszcza produktu końcowego "gruszkówka" . A z zimnymi palcami będzie ciężko nawet jak je wypnę. Zrobiłem tak ze śliwowicą ale 2 palce zostawiłem i wyszło 86% z delikatną nutą śliwek. Chciałem prosić o poradę bo mam zamiar zamówić kolumnę Aabratek ale lekko zmodyfikowaną, tzn. chciałbym wstawić tuż nad kegiem wziernik - dalej kolumna - wziernik - i chłodnica skraplająca, a wszystko połączone złączami TriClamp. Koszt wyjdzie spory zwłaszcza że mam zamiar zmienić kega z 30L na 80/100L. I zaczynają się pytania.
1) średnica kolumny? Myślałem o tym żeby dopasować do wziernika i złącza. W sklepie destylandia.pl mają wzierniki o średnicy na łączeniu! 64/77.5/91/106 mm średnicy. W tym samym sklepie mają złącz TC 63mm 76mm oraz 104mm, więc średnica kolumny najbardziej pasowałaby do wziernika i złącza 64mm; 77.5mm;oraz 106mm. Pytanie która będzie najbardziej efektywna do pojemności kega?
2) do kega chciałbym wspawać kołnierz i do kołnierz zamontować coś takiego http://stilldragon.com/index.php/6-x-4- ... ducer.html na złączach TC i dopiero do tego "reduktora" wziernik i tak dalej jak było na początku. Taki reduktor, ponieważ chcę mieć szeroki wlew do ewentualnego mycia w środku ręką.
3) jaką wysokość i średnice możecie zaproponować do takiego rozwiązania i czy w ogóle to nie będzie chybiony pomysł?
Od dołu jakieś 20-30 cm wypełnienie miedziane reszta zmywaki.
Podsumowując będzie to wyglądało następująco:
keg - wspawany kołnierz - TC - reduktor - TC - wziernik - TC - kolumna - TC - wziernik - TC - chłodnica
Co o tym sądzicie? Co byście zmienili? Co dodali lub odjęli?
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
O rany.. Lekki misz-masz. Chcesz zmienić zimne palce na aabratka by robić smakówki? Przecież system CM (do którego należą zimne palce) idealnie nadaje się do tychże smakówek. Przy okazji, owocowe robi się nastawy, nie zaciery. A śliwowica nie wyszła Ci, bo powinieneś robić ją na pustej rurze, lub z małą ilością wypełnienia i bez refluksu, ewentualnie podeprzeć się nim pod koniec procesu by opóźnić odbiór pogonu.
Teraz co do pytań:
1) Przynajmniej 76 mm, większa średnica = większa wydajność, ale rozważ czy masz jak dostarczyć moc grzania potrzebną do optymalnej pracy kolumny takiej średnicy.
2) Ale o co właściwie tu pytasz? Szeroki wlew to wygodna rzecz, chcesz, montuj. Tylko pytanie: na czort Ci wziernik nad kegiem?
3) Co do wysokości - ile pomieszczenie pozwala, oczywiście w granicach rozsądku. Uwzględnij też zapas na ewentualną rozbudowę o bufor. Dobrze też podzielić główną rurę, tak byś miał możliwość prowadzenia destylacji prostej na krótkim odcinku, bo inaczej skończy się jak ze śliwowicą - "płaskim" trunkiem.
I na koniec, zachęcam gorąco do uważnej lektury forum - odpowiedzi na każdą z twoich wątpliwości już tu są.
Teraz co do pytań:
1) Przynajmniej 76 mm, większa średnica = większa wydajność, ale rozważ czy masz jak dostarczyć moc grzania potrzebną do optymalnej pracy kolumny takiej średnicy.
2) Ale o co właściwie tu pytasz? Szeroki wlew to wygodna rzecz, chcesz, montuj. Tylko pytanie: na czort Ci wziernik nad kegiem?
3) Co do wysokości - ile pomieszczenie pozwala, oczywiście w granicach rozsądku. Uwzględnij też zapas na ewentualną rozbudowę o bufor. Dobrze też podzielić główną rurę, tak byś miał możliwość prowadzenia destylacji prostej na krótkim odcinku, bo inaczej skończy się jak ze śliwowicą - "płaskim" trunkiem.
I na koniec, zachęcam gorąco do uważnej lektury forum - odpowiedzi na każdą z twoich wątpliwości już tu są.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 17 sty 2015, 13:43
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Dzięki za odpowiedzi. Forum przeglądam od kiedy zacząłem przygodę z trunkami własnej roboty.
Założyłem ten temat, ponieważ zaczęło się od chęci zwiększenia kega, bo 30L jest już trochę mały i muszę dwa razy gotować zacier w ciągu jednego dnia. Gdybym miał większy np. 80 lu 100 L wlewam 3 zaciery po 25/30 L i gotuje za jednym razem i czasowo wyjdzie prawie to samo bo w pewnym stopniu skraca się czas gotowania. I zradza się pytanie: skoro muszę zwiększyć średnice kolumny do większego kega to czy nie lepiej zainwestować w Aabratka czy po prostu zmontować Zimne Palce na większej średnicy rury KO?
Założyłem ten temat, ponieważ zaczęło się od chęci zwiększenia kega, bo 30L jest już trochę mały i muszę dwa razy gotować zacier w ciągu jednego dnia. Gdybym miał większy np. 80 lu 100 L wlewam 3 zaciery po 25/30 L i gotuje za jednym razem i czasowo wyjdzie prawie to samo bo w pewnym stopniu skraca się czas gotowania. I zradza się pytanie: skoro muszę zwiększyć średnice kolumny do większego kega to czy nie lepiej zainwestować w Aabratka czy po prostu zmontować Zimne Palce na większej średnicy rury KO?
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Jeżeli na ZP nie otrzymałeś aromatycznej smakówki tzn. że musisz jeszcze poćwiczyć(i je lekko zmodyfikować - zaczynając od wycięcia odstojników). Jeżeli myślisz o takim zbiorniku to kolumna z 70-tki(tutaj zamiast latarki możesz zastosować "oczko") lub 76-tki będzie najbardziej optymalna. Tylko tak jak pisał Lootzek przemyśl kwestię grzania. Chcesz Aabratka to rób, ale to nie zmienia faktu, że będziesz musiał wypracować swój sposób na otrzymanie smakówki np. korzystając z tego tematu: http://alkohole-domowe.com/forum/sposob ... t9301.html
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 17 sty 2015, 13:43
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Był to pierwszy raz kiedy robiłem coś z owoców, w tym przypadku śliwowica. Śliwy kisiły się w trzech beczkach. W dwóch dodałem trochę cukru i wody a w trzeciej same śliwy-da się wyczuć różnicę w smaku. Mam zamiar w tym roku zrobić gruszkówkę i byłbym wdzięczny za jakieś dodatkowe porady do nastawów owocowych które mogłem pominąć na tym forum np. minimalny relfuks przez palce
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Wystarczy poszukać - http://alkohole-domowe.com/forum/smakow ... 11891.html, http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html, http://alkohole-domowe.com/forum/nie-uz ... 11772.html http://alkohole-domowe.com/forum/gruszkowica-t9419.html - dalsze wyszukiwania we własnym zakresie.
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 17 sty 2015, 13:43
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Aabratek, zdecydowanie. To bardziej uniwersalny sprzęt i spirytus na nim jest zdecydowanie łatwiej "ogarnąć" niż na ZP, a w konfiguracji pusta i/lub niska rura spokojnie zrobisz i owocówki. A jaki swój sposób na nie opracujesz, to już twój wkład autorski
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Po to aby użytkownik darekbimbrownik sam ocenił czy taniej mu będzie zrobić 2 głowice czy przysiąść chwilę na forum i doczytać, że nie ma znaczenia rodzaj głowicy, bo na każdej można zrobić to samo. Jedynym ograniczeniem jest operator: jego wiedza i doświadczenie w zakresie obsługi danego typu aparatu. Ale do tego trzeba chociaż otworzyć linki znajdujące się w tym temacie, przeczytać te tematy kilkukrotnie i wyciągnąć dla siebie samą esencję, a nie tylko czekać na "opcje" i wybrać tą która najbardziej będzie odpowiadać/najwięcej osób będzie ją polecać. Trochę własnej inicjatywy i zaangażowania w sprawy które go dotyczą...
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 17 sty 2015, 13:43
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Co ty, próbujesz naszą wytrzymałość, czy jesteś takim leniem, że nie chce ci się poszperać po tematach
I koniec podawania wszystkiego na tacy
Ciekawe w czymdarekbimbrownik pisze:myślę, że warte, bo pomocne
Co ty, próbujesz naszą wytrzymałość, czy jesteś takim leniem, że nie chce ci się poszperać po tematach
Zalanie zaczyna się od góry, jakbyś nie wiedział Chyba, że "przepełnisz" zbiornik lub zrobisz duże przewężenie na wyjściu z kotła.darekbimbrownik pisze: Byłoby widać czy kolumna jest zalana czy już nie.
I koniec podawania wszystkiego na tacy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 46
- Rejestracja: sobota, 17 sty 2015, 13:43
- Ulubiony Alkohol: własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
darekbimbrownik jak dla nas możesz zrobić sobie i kolumnę z samych wizjerów - wtedy będziesz widział co się dzieje na prawie całej długości zasypu - w końcu im więcej widzimy tym lepiej(tylko się zastanawiam jak sobie radzą Ci co wcale nie mają, a wychodzi im super produkt). To Ty płacisz, więc jeżeli uważasz, że Ci się przyda to rób - tylko po kilku procesach nie zapomnij zdać relacji, żeby można było innych dawać przykład czy warto dołożyć te kolejne 300/600/900 itd czy nie.
Wystarczy się trochę "rozglądnąć" po forum i spokojnie można odszukać podobne konstrukcje(tylko już zrealizowane) jak Ty planujesz... tylko trzeba chcieć znaleźć - np. temat: domowe spawanko
Wystarczy się trochę "rozglądnąć" po forum i spokojnie można odszukać podobne konstrukcje(tylko już zrealizowane) jak Ty planujesz... tylko trzeba chcieć znaleźć - np. temat: domowe spawanko
-
- Posty: 414
- Rejestracja: środa, 29 sty 2014, 10:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: podlaskie
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 103 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
http://alkohole-domowe.com/forum/prog-z ... %20kolumny
http://alkohole-domowe.com/forum/zalewa ... %20kolumny
może to cie uratuje przed wydaniem 300 złotych, odłóż lepiej te pieniążki i jak już poćwiczysz to za jakiś czas spraw sobie bufor jak radzi kolega Jurek 1978.
Z życzliwością. Pozdrawiam
darekbimbrownik- poczytaj sobie te wątki o zalaniu co to w ogóle jest:darekbimbrownik pisze:A co sądzicie odnośnie drugiego wziernika umieszczonego między kegiem a kolumną? Byłoby widać czy kolumna jest zalana czy już nie. Dodatkowe 300zł ale myślę, że warte, bo pomocne
http://alkohole-domowe.com/forum/prog-z ... %20kolumny
http://alkohole-domowe.com/forum/zalewa ... %20kolumny
może to cie uratuje przed wydaniem 300 złotych, odłóż lepiej te pieniążki i jak już poćwiczysz to za jakiś czas spraw sobie bufor jak radzi kolega Jurek 1978.
Z życzliwością. Pozdrawiam
Gdy wszyscy myślimy tak samo, nikt nie myśli. W.Lipman
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Może koledze podpowiem. Czym większy zbiornik tym mi się wydaje bufor zbędny. Teraz pracuje przy potworku 100l i kolumnie 63. 5 z puszzkową i wziernikiem 150cm. Zbiornik szeroki wpust sms 63. 5i 1/2 cala spust, 4 sondy w tym w kegu. Uzysk w ciągu 12h całego procesu -12 litrów przy pierwszym przebiegu.
Czym większy zbiornik tym więcej serca możesz wyciągnąć bez uszczerbku na jakości przy tym samym grzaniu.
Czym większy zbiornik tym więcej serca możesz wyciągnąć bez uszczerbku na jakości przy tym samym grzaniu.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Aronia poprawiłem. 14h. Grzałki były nie całe 2kw, rozgrzewanie bylo na 4kw. Teraz będzie na pokładzie 3kw/5kw odpowiednio. % gotowego jak najbardziej "neutral ". Procent wsadu nie liczyłem., nastaw 25kg cukru plus woda do 100l. Wsad pojedyńczy 95l.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Ale masz bufor i tak stwierdzasz, czy nie masz i jak napisałeś tak Ci się wydaje?michal278 pisze:Czym większy zbiornik tym mi się wydaje bufor zbędny.
Pokrętnie to ma jakiś sens(po chwili zastanowienia udało mi się go doszukać), ale to samo można by napisać, że im mniejsza średnica tym więcej serca można wyciągnąć bez straty na jakości. Czyli Mega zbiornik i Mini(średnica) kolumna i mamy super dużo serca bez uszczerbku na jakości - tylko posiedzimy przy tym jakieś 2 tygodnie - i teraz słowo klucz: KOMPROMIS.michal278 pisze:Czym większy zbiornik tym więcej serca możesz wyciągnąć bez uszczerbku na jakości przy tym samym grzaniu.
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Widzę że rozmowa żywa więc i ja dorzucę swoje pytanie. Mianowice obecnie posiadam mini still miedziany fi 42, i podobnie jak kolega myślę nad zmianami jednak w moim przypadku zmiany będą poważniejsze (tak myślę). Jestem ogromnym zwolennikiem trunków smakowych i zastanawiam się jaka kolumna - koniecznie kolumna ponieważ jest uniwersalna- nada się do tego zadania najlepiej. Zbiornik planuję na ok 100l, rura miedziana ok fi 60 i na tym się kończy to czego jestem w miarę pewien
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Aronia zrobiłem test keg30 vs. keg 50 vs. keg 100. Czym większy zbiornik ta sama moc grzania, tym więcej serca leci bez korekcji zaworkiem. Przy czym, owszem czas rozgrzania zwiększasz ale to ci się zwraca z nawiązką podczas odbioru ilości serca.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
michal278 ale dla mnie to jest oczywista oczywistość - dlatego pozbyłem się zarówno kega 30l jak i trzech 50-tek... A co do rozgrzewania to też rozwiązałem na swój sposób ten problem i spokojnie z jego(rozgrzewania) czasem mogę konkurować ze zbiornikami mniejszymi mającymi takie same grzałki.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
A aby nie być do końca złym, szanowny panie, w sprawie kolumny, miedzi i zbiornika wal jak w dym do Zygmunta.
Ps:Lootzek, dzięki za reklamę
Lootzek Moja odpowiedź będzie zawarta w nowym temacie, który zamierzam otworzyć.Lootzek pisze:Ojjj.. Zaraz wpadnie rozrywek i uszy oberwie za to pytanie. I wiesz co? Będzie miał rację, bo odpowiedź na nie jest w pierwszych 10 postach tego tematu, żeby zbyt daleko nie szukać..
A aby nie być do końca złym, szanowny panie, w sprawie kolumny, miedzi i zbiornika wal jak w dym do Zygmunta.
Ps:Lootzek, dzięki za reklamę
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 7339
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
@michal278, jaki miałeś ustawiony refluks? Taki sam we wszystkich przypadkach? Odbiór również stały?
Jaka pojemność wsadu i czy za każdym razem taki sam? Zbiorniki ocieplone czy gołe? Ile odebrałeś pogonu z każdego procesu?
Bez tych danych to tylko można gdybać, czy rzeczywiście tak jest jak piszesz A dlaczego, to napiszę jak uzyskam odpowiedzi na pytania
Jaka pojemność wsadu i czy za każdym razem taki sam? Zbiorniki ocieplone czy gołe? Ile odebrałeś pogonu z każdego procesu?
Bez tych danych to tylko można gdybać, czy rzeczywiście tak jest jak piszesz A dlaczego, to napiszę jak uzyskam odpowiedzi na pytania
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Refluks taki sam zawsze. Odbiór też stały na ile pozwalały termometry. Wsady 27/45/95. Zbiorniki gołe. Pogonu ciągne do 99 stopni, 1. 5/2. 5/4. 5. Nastaw ten sam. Nieraz gotowałam ze względów lokalowych 50l i potem 100l i zawsze widzę + z większego zbiornika. Nie wiem jakbym nie ocieplić to przy większym kegu są mniejsze straty. Porównywalem też ocieplone 50 i 100. Nie były to specjalne jakoś doświadczenia tylko przy okazji nasunęły się takie spostrzeżenia.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Bo jeśli mówisz o refluksie, który ustawiałeś na początku to oznacza jedno. Refluks się zmieniam wraz z ubywaniem etanolu w zbiorniku.
Na to żeby był stały refluks musi być zachowana równowaga między "produkcją" etanolu przez zbiornik a odbiorem. I to od początku do końca procesu. Na obecna chwilę taki stan rzeczy zapewnia nam tylko i wyłącznie "system inżyniera".
Co to oznacza w/g Ciebie?michal278 pisze:Refluks taki sam zawsze.
Bo jeśli mówisz o refluksie, który ustawiałeś na początku to oznacza jedno. Refluks się zmieniam wraz z ubywaniem etanolu w zbiorniku.
Na to żeby był stały refluks musi być zachowana równowaga między "produkcją" etanolu przez zbiornik a odbiorem. I to od początku do końca procesu. Na obecna chwilę taki stan rzeczy zapewnia nam tylko i wyłącznie "system inżyniera".
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
O tym mówiłem. Tak system inżyniera. Oczywiście robię korekcje odbioru. Moje obserwacje można zawrzeć w jednym zdaniu: Czym większy zbiornik tym więcej alkoholu i kolumna pracuje dłużej stabilniej, a więc tym więcej serca pozyskujesz, a mniej tracisz na przed i pogonie.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
A to faktycznie odkryta Ameryka. Im większa powierzchnia parowania tym większy odbiór. Każde dziecko na to wpadnie, nie trzeba do tego doktoratu z fizyki. A na przyszłość to precyzuj wypowiedzi bo jak na razie są dosyć mętne. Ilość serca pozostaje taka sama zawsze, pozostaje zmienna ilości odbioru na /h.michal278 pisze:Aronia zrobiłem test keg30 vs. keg 50 vs. keg 100. Czym większy zbiornik ta sama moc grzania, tym więcej serca leci bez korekcji zaworkiem. Przy czym, owszem czas rozgrzania zwiększasz ale to ci się zwraca z nawiązką podczas odbioru ilości serca.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 125
- Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Wrzenie jest procesem przemiany fazowej w całej objętości, nie zależy więc od powierzchni cieczy. Wrzenie wymaga energii, im więcej jej dostarczysz, tym więcej odparuje, czyli nie zależy też od objętości zbiornika.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Ależ to jest jasne że wszystko wymaga energii. Podpal jezioro spirytusu, kumulując to wszystko w rurce nawet 42mm. Czy ja naprawdę mam wrażenie że dwie osoby przekomarzają się mówiąc o tym samym?HomoChemicus pisze: Wrzenie wymaga energii, im więcej jej dostarczysz, tym więcej odparuje, czyli nie zależy też od objętości zbiornika.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 259 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Budowa aabratka do keg 100L. Dwa wzierniki.
Do rektyfikacji podchodziłem zawsze w następujący sposób - im większą przykładam moc, tym więcej odbieram w litrach/godz.
Niezależnie od wielkości zbiornika.
Za prędkość odbioru też odpowiedzialne są - wypełnienie i grubość rury. Ale to zawsze w powiązaniu z przyłożoną mocą grzania.
Wielkość zbiornika - to raczej ilość alkoholu(serca), który uzyskam w trakcie jednego procesu. A prędkość odbioru niestety ale się nie zmieni. Oszczędzimy co najwyżej na czasie rozgrzewania.
No chyba, że wraz ze zmianą zbiornika zmienimy też grubość rury i wypełnienie. Wtedy możemy mówić o dodatkowych oszczędnościach i zyskach.
Przyznam się szczerze - nigdy nie patrzyłem na ten element rektyfikacji w taki sposób. Nie jestem zbyt mocny w fizyce, ale być może jakieś ziarno prawdy w tym jest.rozrywek pisze:...Im większa powierzchnia parowania tym większy odbiór. Każde dziecko na to wpadnie, nie trzeba do tego doktoratu z fizyki.
Do rektyfikacji podchodziłem zawsze w następujący sposób - im większą przykładam moc, tym więcej odbieram w litrach/godz.
Niezależnie od wielkości zbiornika.
Za prędkość odbioru też odpowiedzialne są - wypełnienie i grubość rury. Ale to zawsze w powiązaniu z przyłożoną mocą grzania.
Wielkość zbiornika - to raczej ilość alkoholu(serca), który uzyskam w trakcie jednego procesu. A prędkość odbioru niestety ale się nie zmieni. Oszczędzimy co najwyżej na czasie rozgrzewania.
No chyba, że wraz ze zmianą zbiornika zmienimy też grubość rury i wypełnienie. Wtedy możemy mówić o dodatkowych oszczędnościach i zyskach.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego