Braggot = miód + słód
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Braggot = miód + słód
Poczyniłeś coś w temacie Michalbe ?
Właśnie czekam na dostawę miodu w większej ilości i aby trochę urozmaicić miodowe zapasy postanowiłem przygotować trójniaka:
- miód wielokwitowy;
- ekstrakt słodowy ciemny;
- słód czekoladowy do sycenia podany w muślinowym woreczku;
- odrobina chmielu aromatycznego.
Nastaw na 20 litrów, miód ma być bardzo ciemny z wyraźnymi nutami słodowymi, palonymi.
Jednocześnie mam w planie nastawić jeszcze jednego amerykańskiego dziwaka, a mianowicie
bochet mead - czyli mód palony.
https://gameofbrews.com/2014/05/01/brew ... mead-1393/
Właśnie czekam na dostawę miodu w większej ilości i aby trochę urozmaicić miodowe zapasy postanowiłem przygotować trójniaka:
- miód wielokwitowy;
- ekstrakt słodowy ciemny;
- słód czekoladowy do sycenia podany w muślinowym woreczku;
- odrobina chmielu aromatycznego.
Nastaw na 20 litrów, miód ma być bardzo ciemny z wyraźnymi nutami słodowymi, palonymi.
Jednocześnie mam w planie nastawić jeszcze jednego amerykańskiego dziwaka, a mianowicie
bochet mead - czyli mód palony.
https://gameofbrews.com/2014/05/01/brew ... mead-1393/
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Braggot = miód + słód
No to zadziałałem w temacie, nie wiem czy jest to klasyczny braggot, ale próby organoleptyczne wystudzonego nastawu są daleko obiecujące.
Po 24 czterech godzinach miodek trafi do piwnicy gdzie jest stała temperatura 15 stopni.
Rano jak wszystko ruszyło dodałem 8 gram DAP i 10 gram kombi.Po 24 czterech godzinach miodek trafi do piwnicy gdzie jest stała temperatura 15 stopni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.