Braggot = miód + słód

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

michalbe
30
Posty: 30
Rejestracja: niedziela, 31 maja 2015, 05:20
Podziękował: 1 raz

Post autor: michalbe »

Mój błąð, nie zauważyłem że nie mówicie o tym forum tylko o sąsiednim, czytanie ze zrozumieniem mi kuleje. Przepraszam i obiecuje poprawę :)
promocja
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Braggot = miód + słód

Post autor: cafekot »

Poczyniłeś coś w temacie Michalbe ?

Właśnie czekam na dostawę miodu w większej ilości i aby trochę urozmaicić miodowe zapasy postanowiłem przygotować trójniaka:
- miód wielokwitowy;
- ekstrakt słodowy ciemny;
- słód czekoladowy do sycenia podany w muślinowym woreczku;
- odrobina chmielu aromatycznego.
Nastaw na 20 litrów, miód ma być bardzo ciemny z wyraźnymi nutami słodowymi, palonymi.

Jednocześnie mam w planie nastawić jeszcze jednego amerykańskiego dziwaka, a mianowicie
bochet mead - czyli mód palony.

https://gameofbrews.com/2014/05/01/brew ... mead-1393/
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Braggot = miód + słód

Post autor: cafekot »

No to zadziałałem w temacie, nie wiem czy jest to klasyczny braggot, ale próby organoleptyczne wystudzonego nastawu są daleko obiecujące.
11.jpg
2.JPG
3.JPG
4.JPG
5.JPG
7.JPG
6.JPG
8.JPG
10.JPG
Rano jak wszystko ruszyło dodałem 8 gram DAP i 10 gram kombi.
Po 24 czterech godzinach miodek trafi do piwnicy gdzie jest stała temperatura 15 stopni.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”