Popełniłem właśnie coś bardzo podobnego, różnica jedynie w rodzaju drożdży + różnica gramowa niektórych składników, jednak możliwie zbliżonych do przepisu z pierwszego postu...
Zacieru było ok 150 l. płynu po odciśnięciu wyszło ok 100 l. - prasa koszowa,
Zacier - i tu mam porównanie do połączenia kuku z pilzneńskim... zapach ? bardzo słodkawy, palony, zbliżone do piwa porter...
Nawet bardzo smaczny
Jak narazie przepędziłem jeden wsad (keg 30 l., kolumna od zygmunta, minimalny reflux) , w weekend może kolejny lub dwa ( zależy ile czasu znajdę)..
Smak destylatu - przedgony na czuja, aczkolwiek sporo zostawiłem ( drugi raz będę mocniej ciął ), leciałem do ok 40% , reszta jako pogon do kolejnego wsadu...
Co do smaku - różni się bardzo ( względem kuku + pilzn.) na plus, kukurydza już tak się nie rzuca do przodu... aczkolwiek to nierozcieńczone było, uleżeć się musi, ale takie moje pierwsze spotrzeżenie po zamoczeniu ryja
Czuć faktycznie bardziej te wędzone smaki, palona pszenica też coś oddala z siebie, dla mnie na plus, pasuje mi ten kierunek...
Więcej napiszę jak drugi raz przegonie i rozcieńczę do 50-55 % - to wyląduje w beczce z francuskiego dębu, która akurat jest w drodze do mnie, może końcem miesiąca dostanę ją
Bourbon - fotorelacja
-
- Posty: 13
- Rejestracja: piątek, 9 maja 2014, 08:01
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bourbon - fotorelacja
Witaj
tak jak wspomniałem, użyłem innych drożdży :
Drożdże Alcotec Whisky Single Strain
+ Enzym gorzelniany Alpha Amylaza 4 g
Próba jodowa negatywna, bez scukrzajacego to mogło by być różnie, szczególnie żem początkujący ...
Ten weekend niestety mi wypadł z życiorysu, ale najbliższy już mam zarezerwowany na hobby
tak jak wspomniałem, użyłem innych drożdży :
Drożdże Alcotec Whisky Single Strain
+ Enzym gorzelniany Alpha Amylaza 4 g
Próba jodowa negatywna, bez scukrzajacego to mogło by być różnie, szczególnie żem początkujący ...
Ten weekend niestety mi wypadł z życiorysu, ale najbliższy już mam zarezerwowany na hobby