Teraz jest środa, 23 maja 2012, 02:54

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [garnek] bo prostota jest najlepsza..
PostPostNapisane: wtorek, 8 lut 2011, 13:17 
Tematy: 9
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Moja ciotka pędziła właśnie na garnku i do tej pory chwali metodę. Najlepszym przeznaczeniem dla niedoskonałego destylatu jest ajerkoniak. Zaprawdę powiadam Wam, tam wszystkie smrody giną. I właśnie ajerkoniak raz do roku robiła ciotka na swoje imieniny.

Drożdże T Vodka StarDrożdże T Vodka Star
T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł  
Promocja: 8,99 zł

PostPostNapisane: wtorek, 8 lut 2011, 21:07 
Tematy: 73
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Było to już omawiane... :lol: post11538.html#p11538

PostPostNapisane: środa, 9 lut 2011, 03:00 
Tematy: 4
Swego czasu miałem okazję wypróbowania produktu robionego metodą garnkową. Szczerze mówiąc, byłem pozytywnie zaskoczony (bardzo dobrą) jakością tego produktu. Nie chodzi mi tutaj o jakość procentową, tylko o jakość "smakową". Oczywiście to jest moje zdanie (i kilku ludzi z którymi miałem okazję porozmawiać na ten temat) i nie każdy musi się z tym zgadzać - być może ktoś z Was miał inne doświadczenie z tego rodzaju produktem.

Metoda garnkowa oczywiście ma swoje wady tj. brak dokładnej kontroli nad niektórymi procesami, czy niewielka moc przerobowa. Jeżeli chodzi o ostatnią z wymienionych wad, to oczywiście zwolennicy tej metody powiedzą, że to zależy od wielkości garnka, z drugiej strony (chociaż nie twierdzę że to nie możliwe) nie słyszałem aby ktoś praktykował tą metodę w 100l saganie. Zaletą jest na pewno jakość, może tutaj tkwi tajemnica garów.

Koleżanki i koledzy nie zrozumcie mnie źle, nie jestem przeciwnikiem ani zwolennikiem tej metody - po prostu jej nie stosuje.

Pomijając jednak dyskusję na temat wyższości vs. niższości jednej metody nad drugą.
Jeżeli założymy że rząd (naszego pięknego aczkolwiek trochę "porąbanego" państwa), nam ludziom, którzy kultywują tak piękną narodową tradycje, będzie chciał dobrać się do tyłka, i zrobi to na tyle skutecznie, że odpowiednie służby będą przychodzić do naszych domów, celem zabrania całego dorobku naszego hobby (sprzętu produktów etc.). (...)
Wówczas, kiedy zostaniemy już bez sprzętu do produkcji, najbardziej wytrwali, wyciągną s szafy stare "dobre garnki" (...) i produkcja zacznie się od nowa... .

Oczywiście mam nadzieje że ta post-apokaliptyczna wizja nigdy się nie spełni.

I tym optymistycznym akcentem kończę wypowiedź.

Pozdrawiam.

PostPostNapisane: środa, 21 wrz 2011, 18:17 
Tematy: 1
Zaje... sprzęt, używam podobnego ale trochę większych garów "po babci" 53-54 % zawsze jest!

PostPostNapisane: niedziela, 9 paź 2011, 23:49 
Tematy: 3
B14! a skąd wiesz kiedy proces destylacji się zakończył i można zakręcić gaz? Skąd wiesz, że już wszystko się skropliło?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1