Mam mały problem. Około miesiąca temu zrobiłem nastaw z samego cukru, nie wiem z kąt mi się ubzdurało żeby do 13 litrów wody dać 4 kg cukru ale tak zrobiłem i paczka drożdży winiarskich. Na dzień dzisiejszy zawartość cukru to jakieś 25 BLG (jakieś bo skali tam już niema) alkohol czuć że tam jest i teraz pytanie. Czy takie BLG to norma przy takiej ilości cukru czy może areometr jest jakiś rozkalibrowany, uszkodzony albo jeszcze coś innego?
Proporcje nie takie najgorsze. Startowe Blg około 26. Trochę dużo jak na cukrówkę, ale nie takie żeby nie ruszyło. Winiarskie przerobią to za trzy miesiące. I to pod warunkiem że zapewnisz im doskonałe warunki (pożywka, kwasek). Jeśli masz jeszcze trochę miejsca na wodę to dolej ze dwa litry i trochę przecieru pomidorowego (pasteryzowany!) bez konserwantów. Potem zaszczep to mocnymi drożdżami np. suchymi bayanys. Albo zamiast koncentratu i winiarskich daj gorzelnicze. Siedem dni i na rurki!
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
A na samiutkim początku sprawdź swój aerometr na wodzie, jeżeli pokaże zero, to rób wg. instrukcji Walda. Jeżeli nie, to wykalibruj go na nowo i może się okazać, że nastaw jest prawie gotowy:P
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jak byś był przy tym. 30 litrów z musem jabłkowym szło ponad 3 miesiące. Teraz kupiłem od Janka T3 i takie do owocówek. Nigdy więcej takiego stresu. Co prawda pomimo tak długiej pracy, żadnego problemu z zapachami. Przy bayanusach nie wolno odkładać obciągu i klarowania. Zaśmierdnie starą myszą To szybka banda, ale coś za coś.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Jak napisał Wald "coś za coś" albo majestatycznie sobie jedziesz...Wspaniałym klasykiem.......R 75 SAHARA i masz z przejażdzki super wspomnienie, albo GSX1300R, szybko,ostro i niebezpiecznie,dwie extremalne przenośnie, od ciebie zależy jak to odbierzesz i pojedziesz.
Moja rada: pędź, nie śpiesz się.
______________________________________________________________________ pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
jade na bayanusach ale chyba zmienie na turbo 24h...
Turbo to też bayanus, tyle że w zestawie z pożywką, witaminami i wszystkim o czym drożdżom mogłoby się tylko zamarzyć. Tak żeby mogły się mnożyć i żreć ten cukier, żreć i mnożyć się.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości