Znaleziono 8 wyników
- sobota, 31 gru 2016, 17:19
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 12817
Re: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
Zapach siarkowodoru w destylacie to "beztlenowy rozpad białek" Teoretycznie to znam. W akwariach tak się robi jak filtracja stanie i nie ma tlenu w filtrach. Tylko skąd białka w nastawie (robaki w jabłkach :) ) i kiedy się rozpadają jak w temperaturze powyżej 42 stopni powinny się ściąć. ...
- sobota, 31 gru 2016, 16:54
- Forum: Składniki zacierów
- Temat: Jakość wody do nastawu/zacieru
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 9195
Jakość wody do nastawu/zacieru
Czy ktoś się nad tym tematem pochylił? Chwilę szukałem na forum, ale nie znalazłem. Ja lałem zawsze prosto z kranu, bardzo ciepłą, aby cukier rozpuścić szybciej i jak stygł poniżej 25 stopni to sypałem drożdże. Moja woda ma twardość 16 stopni. Wskazanie na czytniku TDS to 500ppm. Delikatnie mówiąc j...
- sobota, 31 gru 2016, 16:31
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 12817
Re: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
Dzięki forum wiem, że nic nie wiem :D Cały dzień spędzony na zgłębianiu tematu doprowadził do następujących wniosków, a co za tym idzie zakupów. Głowicę aabratek kupię w późniejszym terminie, prawdopodobnie z nową kolumną, ale tej chcę dać szanse jeszcze raz. Teraz kupiłem 0,75l sprężynek miedzianyc...
- sobota, 31 gru 2016, 10:18
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 12817
Re: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
Dzięki za rady Sprężynki oczywiście do kolumny - moje przejęzyczenie. Na razie odpowiedzi mogą być z opóźnieniem, gdyż nowy na forum jestem i moje posty są autoryzowane przez administrację
- sobota, 31 gru 2016, 10:12
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 12817
Re: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
Dobrze mówi Kolega golec269 , popieram. Ja mam kilka pytań: Jakie najczęściej robisz nastawy - cukrowe czy owocowe? W jakiej temperaturze i jak długo fermentujesz nastaw? Do kotła lejesz nastaw wyklarowany czy nieklarowany? Zaczęło się od owocowych, głównie winogronowe na drożdżach szlachetnych i m...
- sobota, 31 gru 2016, 07:54
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 12817
Re: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
Dziękuję za odpowiedź. Chciałbym zaznaczyć, że moim celem nie jest produkcja czystego spirytusu bezwonnego. Mój plan na teraz to rezygnacja z nastawów woda, cukier na cześć soków jabłkowych. Chciałbym otrzymać aromatyczny napój a'la Calvados. Czy do destylatów smakowych głowica aabratek też jest naj...
- piątek, 30 gru 2016, 20:40
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
- Odpowiedzi: 30
- Odsłony: 12817
Zapach jajka i to zgniłego - co robię źle?
Witam, Przedstawiłem się już pół roku temu, teraz nadszedł czas na pierwszy wątek. Można powiedzieć, że rok psocenia za mną. Zaczęło się od przerabiania win własnej roboty, które nie spełniały moich oczekiwań. Pierwsze kroki stawiałem na pożyczanej kolumnie i efekt był zadowalający. Na jej wzorze po...
- wtorek, 21 cze 2016, 14:40
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Blackwater - Adam
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 959
Blackwater - Adam
Cześć, Witam wszystkich. Nazywam się Adam i ... nie mam problemu z alkoholem :) Od dłuższego czasu zajmuje się domowym wytwarzaniem trunków. Najpierw były to wina. Wina gronowe oraz jabłkowe. Z biegiem lat przyzwyczaiłem się do ciut mocniejszych trunków i moje wina jabłkowe zamieniam w destylat. Ten...