@ seneka25, nikt z posiadaczy buforów i obniżonych odbiorów nie robi bimbru No chyba, że na siłę chce taki zrobić I kto to powiedział, że akurat na Podlasiu robią dobry bimber?
seneka25 pisze:uczciwy bimber można zrobić ze wszystkiego
Podrzucę ci mój "przechodzony" papier toaletowy i czekam na efekty
A tak w ogóle, to przeczytaj stopkę pod postami Zygmunta
Radius bo Podlasie, szczególnie Puszcza Knyszyńska słynie z bimbru. Mi on nigdy nie smakował, ale widać są gusta i gusciki. Swoją drogą jak poczęstowałem smakoszy swoimi trunkami to orzekli że nigdy więcej bimbru. Na marginesie to w okolicach Czarnej są "fabryki" o wydajności setek litrów na dobę.
Mój dawny znajomy, rodem z Podlasia, pędził w starej kanie na mleko z powyginaną rurką miedzianą jako chłodnicą. Mówił, że takie 'dobre' kapie dzięki tej zaawansowanej konfiguracji znanej od pokoleń w jego rodzinnych stronach.
Jak sięgam pamięcią jego trunki smakowały jemu i ... tylko jemu.
Zresztą konsumował jej już w trakcie procesu.
PS nie czytał forum czy literatury fachowej, a i tak uważał się za eksperta
radiusie, wiem do czego służą bufory i obniżone odbiory Mam korzystam i chwalę sobie Wszystkich urażonych użytkowników szczerze przepraszam a usmiech przy moim pierwszym poście oznaczał że przynajmniej staram się żartować Chętnie przyjmę od Ciebie radiusie próbkę Twych domowych wyrobów. Niestety jeszcze teraz nie będę w stanie się na razie odwdzięczyć bo wyroby moje na dębie na razie spoczywają i czasu trochę wymagają A swoją drogą jak znajdę to chętnie nabędę słoik z filmiku i zrobie mały eksperyment. Zadębie i odstawie na półkę. Będę miał w przyszłości porównanie moich wyrobów Twoich radiusie i bimbrownii prawdziwej
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
seneka25 pisze:Chętnie przyjmę od Ciebie radiusie próbkę Twych domowych wyrobów. A swoją drogą jak znajdę to chętnie nabędę słoik z filmiku i zrobię mały eksperyment. Zadębie i odstawie na półkę. Będę miał w przyszłości porównanie moich wyrobów Twoich radiusie i bimbrownii prawdziwej
Niestety, ja nie robię bimbru, no chyba, że whisky można nazwać bimbrem
Ale próbkami możemy się jak najbardziej wymienić
Seneka, przypomniałeś mi swoim postem dawnego znajomka, nie czujesz się urażony mam nadzieję?
Zbieżność miejsca jest zupełnie przypadkowa.
Podlasie jest najzwyczajniej zagłembiem bimbrowników, różnej maści - należy dodać.
Słyszałem też, że nie bez kozery miejscowi gaszą papierosa przed wejściem do lasu
radius to co mogę Ci na dzisiaj zaoferować to browar na wymianę bo moje whisky jeszcze nie ułożone także wstyd przed Ryśkiem natomiast piwo będzie eksperymentem bo pierwszy raz drożdże tom100% bretty także zobaczymy co dzikusy pktrafią odezwę się na pw novak oczywiście że się nie gniewam w końcu jesteśmy w dziale po godzinach więc myślę ze jak sobie nie nawrzucamy to wszytkie chłyty dozwolone
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Nie ma co oglądać - zmarnowana godzina. O Polsce był tylko epizod jak to Tim chce wejść ze swoim produktem na Polski rynek .... który nie zna bimbru z kukurydzy.
Przez tę godzinę lepiej na aparaturę patrzeć niż w ekran.
A no jak zawsze ... przyjechał chamerykanim i wziął nas za idiotów .. a tym czasem to sądzę, że powinien się zacząć uczyć od naszych rękodzielników sztuki robienia bimbru.
Właśnie oglądam Bimbrowników ostatnio zrobili zacier z kukurydzy, cukru, woda, drożdże, fermentowali w kotle i po fermentacji w nim gotowali zrobili specjalny palnik który ogrzewał boki kotła na 1/3 wysokości od dołu aby się osad nie przypalił. Mają chłopaki pomysły.
A Tim robi Księżycówkę dla kogoś z polski i chodzi w czerwonym kapeluszu z białym orłem i napisem Polska
Dobre
Ciekawe jak się potoczy ten polski wątek. Myślę, że będzie wielki krach. Obstawiam kilka powodów:
- towar nie zostanie zaakceptowany przez polskie lub europejskie normy.
- cena powiększona o cło i akcyzę będzie kosmiczna
- polski konsument jeśli kupuje drogi alkohol, to taki, który jest "markowy" i raczej kolorowy.
PS. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że film, to żaden dokument, a totalna fikcja.
Mnie dziwi, ze na początku sezonu robią nowy sprzęt. Jedni gotuja na tym samym który stał cały rok w miejscu, a drudzy wszystko nowe (mowa o sezonach 3 i 4)
Tam scenariusz jest taki że jak sprzęt wielki i uciekają z lasu to zostawiają graty... do tego te dwie sieroty co to im nigdy nic nie wychodzi, oni głównie budują aparaturę....
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
No może i tak jest, ale nie lepiej to spakowac ze sobą i leciec następny rok? A już niepojete dla mnie jest to jak wprowadzali sie do opuszczonego magazynu (Jeff i Mark - sezon 4) inwestowanie kasy w nie swoje miejsce no hamerykance po prostu
No ale zauważ że pewną role odgrywa pewien dzielny policjant co to ich po lesie gania... pewnie jak by się z tym wprowadzili gdzieś do domu to odpadła by im połowa problemu.
Inna sprawa to baniak do gotowania niby 1000l a zacier/nastaw w kilku beczkach tak na oko 100-120l.
Szczerze mówiąc przy naszych to wyglądają słabo...
W linku który podesłał rastro pięknie opisali jak to znaleźli 1300L alkoholu o wartości 100 000 To prawie 76.92zł. za litr Panowie pomyślcie jaką kasiorę mamy w piwniczkach
Lubię takie obliczenia
Dobra wiadomo że to tylko aktorka i filmek filmikiem ale fakt jest taki że w tym filmie jest Whisky o nazwie Climax i ten napój kosztuje u nas w PL aż 229 zł za 0,7l MASAKRYCZA CENA !!!!
Czy ktoś to pił ???
Czy ktoś umiał by podrobić tego Climax-a ???
Czy ktoś wie jak go zrobić krok po kroku
Bo nie powiem bym się napił tego wynalazku
W Bimbrownikach z sezonu 6 robili też arbuzówkę i czy ktoś to próbował tak zrobić ???
Jak tak to niech napisze co i jak wyszło
Bardziej mi chodzi o CLIMAX WOOD FIRED WHISKEY
Z Bimbrowników sezonu 6 on przerabiał to wpierw na małej beczce chyba 100 litrów gdzie jacyś fachowcy wynaleźli pokrywę co przyczepiało się kilka desek Dębowych do pokrywy i to było na prąd
Następnego dnia już było przerobione na Whisky
Później opatentowali to i do mega wielkiego zbiornika to zamontowali i przerobiło Bimber na whisky z ładnym kolorkiem
Siema, odkopuję temat, dzisiaj oglądałem "bimbrowników" i tak mnie zastanawia czy ktoś próbował tego Climax-a ? Jestem ciekawy jaki to ma smak, prawdopodobnie to 70% kukurydza i 30% jęczmień, a najbardziej mnie ciekawi smak tego super szybkiego starzenia, sposób destylacji i w ogóle smak teogo trunku W Polsce na dzień dzisiejszy jest raczej nie dostępny, choć w kilku sklepach jest w ofercie.
@radius już dawno temu podał przepisy na Corn Whiskey i Corn Mash - proporcje nie odbiegają od tych dla Climax Tim Smith's Moonshine.
A z tego co widziałem w tym "serialu dokumentalnym" to pewnie dodatkowe aromaty wniesie cukier no bo oni "zaciery" robią z niesłodowanego ziarna i cukru. No i nie wolno zapomnieć o brudnej wodzie z leśnego strumyka, która nada torfowego posmaku.
No a tak na poważnie to masz toto dostępne w Polsce ale dwie stówy to trochę przesada.
Przebrnąłem przez ten serial. Pierwsze dwa sezony były bardzo dobre. Pozostałe, to już ostry zjazd w dół. Tim i Ticle, to fajna para. W pozostałych sezonach polubiłem tylko Erica i Marka. Wyglądają na fajnych ludzi i mają pojęcie o tym, co robią. Natomiast tych dwóch matołów z psem nie mogłem znieść. Non stop tylko budują i kombinują, zamiast pędzić. Marnują czas i pieniądze, a nic z tego nie mają. Jedna porażka goni drugą.
Największym plusem tego serialu jest język. Po pewnym czasie rozumiałem to, co mówią, a to pozwoliło mi na przeczytanie książki "Me and My Likker", którą i Wam poleca.