Nie nie robiłem testów.Zygmunt pisze:A robiłeś testy alergiczne? To podstawa. Oprócz typowej alergii (reakcja alergiczna po spożyciu czystego etanolu jest mało prawdopodobna- alkohol nie jest alergenem) możesz mieć tzw. nietolerancję alkoholową, dającą podobne objawy do reakcji alergicznej. Objawy powodowane są przez histaminę uwolnioną przez degranulację kom. tucznych i bazofili. Alkohol wpływa też u niektórych na częściowe lub prawie całkowite zahamowanie jej metabolizmu.
Idź do alergologa, bo forum nie jest najlepszym miejscem na szukanie pomocy. Jedyna pewna radą, jaka możesz tu otrzymać to- niestety- powstrzymaj się od alkoholu, skoro organizm źle go toleruje.
Aha, podczas wykonywania testów zwróć uwagę, aby pokrywały też uczulenie na glicerynę. Bywa dodawana do wódek.
Chyba nie do końca wczytałeś się w to, co wcześniej pisałem.
Mam reakcję alergiczną po NIEKTÓRYCH wódkach, NIEKTÓRYCH winach, NIEKTÓRYCH piwach. Nigdy po bimberku.
Piszę o tym tutaj, ponieważ wiem, że to forum czytają ludzie znający technologię produkcji napojów i to oni wiedzą, czego dodają i w jakim celu. Na pewno wiedzą też, które z tych dodatków mogą wywoływać alergię, ale głośno o tym nie mówią z powodów biznesowych.
Znalazłem kiedyś w niemieckim internecie krótką informację na temat alergenów w napojach. Pisali tam, że jest takich dodatków kilkadziesiąt.
Jak sobie wyobrażasz moją rozmowę z lekarzem?
-Panie Doktorze, mam alergię po Premium, chociaż nie mam po Luksusowej. Po Zywcu mam, po Tyskim mniej, a po Lechu w ogóle.
I jak myślisz, co mi ten doktorek odpowie?
Pewnie odpowie: niech pan przestanie pić alkohol w ogóle. Pewnie dorzuci jeszcze: uprawiać sport na świeżym powietrzu i się nie stresować.
Ale, ad rem: czy tę glicerynę dodają również do wina i piwa, i w jakim celu?