Teraz jest środa, 23 maja 2012, 02:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bimber z piwa?
PostPostNapisane: piątek, 23 gru 2011, 17:18 
Tematy: 1
Witam serdecznie, na początku gratuluję wzorowo prowadzonego forum.
Prosto z mostu: mam zamkniętego, 50 litrowego kega przeterminowanego o rok piwa, czy po przedestylowaniu tego w wypróbowanej na 1410 destylarce wyjdzie coś godnego uwagi?

Tytuł: Re: Bimber z piwa?
PostPostNapisane: piątek, 23 gru 2011, 17:48 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jak najbardziej. Jeśli piwo nie skwaśniało, nie zepsuło się i jedyne, co mu sie stało, to minięcie arbitralnej, urzędowej daty, powinieneś otrzymać wyścigową, prawdziwą whisky najwyższej możliwej klasy. Bo normalną whisky robi się tak, jak piwo, tylko fermentuje w miazdze drożdżami gorzelniczymi a nie piwnymi ze względu na wydajność. Nie oddziela się młóta od brzeczki. Whisky z piwa robiona komercyjnie byłaby po prostu zbyt droga. Jak produkt poleży z rok na palonych szczapkach dębowych - masz szansę rzucić na kolana wszystkich wielbicieli Ballentaines'a i Jacka Danielsa.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 23 gru 2011, 19:07 
Tematy: 1
No to pięknie mnie podbudowałeś. Liczyłem co najwyżej na gorszą wersję bimberku a tu patrz :geek: ... Na pewno nie będzie miało czasu odleżeć:) Uwagi chętnie przyjmuje, destylacja dopiero po nowym roku.

PostPostNapisane: piątek, 23 gru 2011, 20:14 
Tematy: 60
Masz głowicę do wylania piwska z beczki? W razie czego mogę pożyczyć... a kega chętnie odkupię:)
Leżakowanie w tym przypadku to będzie podstawa...

Cytuj:
Bo normalną whisky robi się tak, jak piwo, tylko fermentuje w miazdze drożdżami gorzelniczymi a nie piwnymi ze względu na wydajność.

Nie wysładza się, nie chmieli, pomija kilka przerw przy zacieraniu- ale z grubsza to rzeczywiście takie bezchmielowe piwo jest substratem do łychy:)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: niedziela, 29 sty 2012, 20:18 
Tematy: 8
Witam wszystkich,czytam, czytam o tym destylacie z piwa i teorii dużo, a praktyki mniej. W grudniu przywiozłem 30l nie przeterminowanej SERVEZY z Barcelony, a dziś z Londynu pełne 50l, też nie zepsutego piwa. Razem 80l. Czasu na pędzenie teraz nie mam. Część poświęce na ten cel w marcu, może i wszystko- bo bez gazu, to takie siuśki, chyba że ma ktoś namiar na butle z gazem? Nie mam pojęcie gdzie się to kupuje i ile kosztuje. Może ktoś coś wie? Głowice do KEGA z dziwnym zaworem przypominającym gwiazdę też mam, a jak nie to pójdzie wszystko do kotła, ale na jakim sprzęcie to puścić ...
-Z FILTREM CZY BEZ ?
REFLUX -?
DEFLEGMATOR?
POZDRAWIAM

Ostatnio edytowano niedziela, 29 sty 2012, 22:20 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Post niestarannie napisany.

PostPostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 19:06 
Tematy: 3
Koledzy, pomocy i to szybko.
Potrzebuję puścić na rury piwo, ale co zrobić aby podczas procesu nie pieniło się w baniaku:?:

P.S.
Nie mam apteki pod nosem aby kupić espumisan.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1