BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?
-
- Posty: 13
- Rejestracja: poniedziałek, 3 lis 2014, 18:11
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?
Z tymi pomarańczami to ja mam doświadczenie takie, że dodawało się to do kiepskiej jakości bimbru, by zneutralizować jego przykry smak i zapach i nie były to pomarańcze - owoc, a same skórki i to wcześniej wysuszone. Nie zmieniały mocy, poprawiały smak...
Czy tworząc smakowe wódki gdzie miesza się spirytus z piwem, przyprawy i cukier, czy jest jakaś opcja żeby sprawdzić jaką ma moc, czy to tylko możliwe na komendzie?
Czy tworząc smakowe wódki gdzie miesza się spirytus z piwem, przyprawy i cukier, czy jest jakaś opcja żeby sprawdzić jaką ma moc, czy to tylko możliwe na komendzie?
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?
BKR..
A poważnie, znając moc alko którego używasz jak bazy i ilości dodatków jakie domieszasz, w miarę łatwo obliczyć moc takiego cuda. Z tym że ja osobiście robiąc takie wynalazki, kieruję się głównie smakiem, bo to o niego tu bardziej chodzi, a nie pomiarem mocy
A poważnie, znając moc alko którego używasz jak bazy i ilości dodatków jakie domieszasz, w miarę łatwo obliczyć moc takiego cuda. Z tym że ja osobiście robiąc takie wynalazki, kieruję się głównie smakiem, bo to o niego tu bardziej chodzi, a nie pomiarem mocy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: BIMBER TRACI MOC - SPADAJĄ PROCENTY - JAK TEGO UNIKNĄĆ?
Można bez problemu zmierzyć stężenie alkoholu i zawartość ekstraktu w trunku, który robimy. Nie jest to trudne, należy tylko oddestylować alkohol z próbki płynu i zmierzyć jego stężenie i ilość, a w pozostałości zmierzyć zawartość ekstraktu. Alkoholomierz i cukromierz może nie są idealne, ale dostarczą nam dużo wiadomości na temat orientacyjnej mocy rzeczywistej i ekstraktu rzeczywistego.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.