Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
1 litr miodu, 1 litr wody i 0,5 litra soku to rekomendowany skład brzeczki
dający smaczny i trwały miód pitny - półtrzeciak.
Tą uniwersalną receptę podaje jeden z najbardziej zasłużonych polskich pszczelarzy - Kazimierz Lewicki.
Sam http://rcin.org.pl/Content/4967/WA058_4666_K91_O-pol-pszcz-Proszyn.pdf - życiorys Lewickiego
mógłby posłużyć za scenariusz porządnego filmu z arcyciekawą fabułą,
ale upłynie dużo wody w Wiśle, zanim ktoś na to wpadnie.
Z książki wyodrębniono tylko to co Nas interesuje - Miodosytnictwo.
To z niej można poznać jeden z niewielu przepisów na miód pitny - krupnik.
https://www.easypaste.org/file/WjlkavOS/Ul.gospodarski.-.K.Lewicki.1903.pdf?lang=pl
Ul gospodarski... i miodosytnictwo - K. Lewicki 1903
dający smaczny i trwały miód pitny - półtrzeciak.
Tą uniwersalną receptę podaje jeden z najbardziej zasłużonych polskich pszczelarzy - Kazimierz Lewicki.
Sam http://rcin.org.pl/Content/4967/WA058_4666_K91_O-pol-pszcz-Proszyn.pdf - życiorys Lewickiego
mógłby posłużyć za scenariusz porządnego filmu z arcyciekawą fabułą,
ale upłynie dużo wody w Wiśle, zanim ktoś na to wpadnie.
Z książki wyodrębniono tylko to co Nas interesuje - Miodosytnictwo.
To z niej można poznać jeden z niewielu przepisów na miód pitny - krupnik.
https://www.easypaste.org/file/WjlkavOS/Ul.gospodarski.-.K.Lewicki.1903.pdf?lang=pl
Ul gospodarski... i miodosytnictwo - K. Lewicki 1903
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2021, 18:53 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Od dłuższego czasu nurtował mnie osad w winie z czarnych jagód (czernic). Nieważne ile czasu by nie stało, zawsze coś zrzuci.
Kiedy próbowałem dowiedzieć się jak to z tym winem jest słyszałem: "te wino tak ma", albo - "za mało wyleżałe".
Pogodzony z faktem że tak już jest, natknąłem się na poniższą pozycję gdzie przeczytałem co trzeba zrobić, żeby osadu nie było.
I choć ostatnie kilka stron mi trochę Niklewiczem trąca, to ogólnie jest to bardzo udana pozycja.
https://www.easypaste.org/file/6iwMY1pt/Wina.i.miody.z.owocow.-.J.Bieganski.1904.pdf?lang=pl
Wina i miody z owoców - J. Biegański 1904
Kiedy próbowałem dowiedzieć się jak to z tym winem jest słyszałem: "te wino tak ma", albo - "za mało wyleżałe".
Pogodzony z faktem że tak już jest, natknąłem się na poniższą pozycję gdzie przeczytałem co trzeba zrobić, żeby osadu nie było.
I choć ostatnie kilka stron mi trochę Niklewiczem trąca, to ogólnie jest to bardzo udana pozycja.
https://www.easypaste.org/file/6iwMY1pt/Wina.i.miody.z.owocow.-.J.Bieganski.1904.pdf?lang=pl
Wina i miody z owoców - J. Biegański 1904
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2021, 18:54 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Dzisiaj pozycja wyjątkowa - mogłaby się nazywać "Wszystko co chcielibyście o winie wiedzieć, a boicie się dowiedzieć".
Autor (*zapewne Proboszcz parafii) bez ogródek i dyplomacji opisuje jakie się sprawy winiarskie ponad 100 lat temu działy.
Zakup naturalnego wina był jak trafienie co najmniej czwórki w totka.
O ile konsumentowi można wmówić to i tamto, to prawo kanoniczne mówi wprost:
Wino powinno być naturalne z owocu winnego i nie zepsute (Kan 924, § 3).
Wymogi te doprecyzowała instrukcja Redemptionis Sacramentum:
"Wino, jakiego używa się przy sprawowaniu Najświętszej Ofiary eucharystycznej, powinno być naturalne,
z winogron, czyste i nie zepsute, bez domieszki obcych substancji.
Przy sprawowaniu Mszy należy dodać do niego odrobinę wody.
Z troskliwością należy dbać, aby wino przeznaczone do Eucharystii było przechowywane w doskonałym stanie i nie skwaśniało.
Absolutnie zakazuje się używania wina, którego prawdziwość i pochodzenie byłyby wątpliwe:
Kościół bowiem wymaga pewności, jeśli chodzi o warunki konieczne do ważności sakramentów.
Żaden pretekst nie może usprawiedliwić użycia jakichkolwiek innych napojów, które nie stanowią ważnej materii."
Złotym środkiem była przykościelna winnica, lecz nie zawsze jej prowadzenie było możliwe.
Pozostawał więc zakup wina od różnorakich dostawców i pobieranie od nich pisemnych oświadczeń o pochodzeniu wina.
https://www.easypaste.org/file/boZxrpFk/Praktyczne.wiadomosci.o.winie.-.x.T.D.1905.pdf?lang=pl
Praktyczne wiadomości o winie - x. T. D. 1905
*zapewne Proboszcz parafii - W tamtych czasach zakupu wina do celów liturgicznych dokonywał Proboszcz.
Autor (*zapewne Proboszcz parafii) bez ogródek i dyplomacji opisuje jakie się sprawy winiarskie ponad 100 lat temu działy.
Zakup naturalnego wina był jak trafienie co najmniej czwórki w totka.
O ile konsumentowi można wmówić to i tamto, to prawo kanoniczne mówi wprost:
Wino powinno być naturalne z owocu winnego i nie zepsute (Kan 924, § 3).
Wymogi te doprecyzowała instrukcja Redemptionis Sacramentum:
"Wino, jakiego używa się przy sprawowaniu Najświętszej Ofiary eucharystycznej, powinno być naturalne,
z winogron, czyste i nie zepsute, bez domieszki obcych substancji.
Przy sprawowaniu Mszy należy dodać do niego odrobinę wody.
Z troskliwością należy dbać, aby wino przeznaczone do Eucharystii było przechowywane w doskonałym stanie i nie skwaśniało.
Absolutnie zakazuje się używania wina, którego prawdziwość i pochodzenie byłyby wątpliwe:
Kościół bowiem wymaga pewności, jeśli chodzi o warunki konieczne do ważności sakramentów.
Żaden pretekst nie może usprawiedliwić użycia jakichkolwiek innych napojów, które nie stanowią ważnej materii."
Złotym środkiem była przykościelna winnica, lecz nie zawsze jej prowadzenie było możliwe.
Pozostawał więc zakup wina od różnorakich dostawców i pobieranie od nich pisemnych oświadczeń o pochodzeniu wina.
https://www.easypaste.org/file/boZxrpFk/Praktyczne.wiadomosci.o.winie.-.x.T.D.1905.pdf?lang=pl
Praktyczne wiadomości o winie - x. T. D. 1905
*zapewne Proboszcz parafii - W tamtych czasach zakupu wina do celów liturgicznych dokonywał Proboszcz.
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2021, 18:54 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Parę akapitów o powidłach, niewiele więcej o chlebie i niemało o winie.
Wyrób win owocowych powideł i chleba owocowego - J. Froń 1906
Wyrób win owocowych powideł i chleba owocowego - J. Froń 1906
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Profesor, praktyk, gorzelnik, winiarz, krytyk i chyba najbardziej rozpoznawalna osobistość
pierwszej połowy XX wieku w naszej branży - Tadeusz Chrząszcz.
Jego wkład w rozwój naszego hobby jest przeogromny, a jednocześnie mało kto tego jegomościa kojarzy, bo to już historia.
Tutaj w wersji bez cenzury* - https://www.easypaste.org/file/HKXjIU6D/Wina.owocowe.-.T.Chrzaszcz.1907.pdf?lang=pl
Wina owocowe - T. Chrząszcz 1907
Powyższy link zawiera treści nieodpowiednie dla dzieci, oraz kontrowersyjne skróty myślowe.
Jeśli jest to dla Ciebie poważny problem, zrezygnuj z dalszego pobierania...
...chociaż pewnie będziesz żałować.
Tutaj w wersji bez cenzury* - jest to pierwsze wydanie podręcznika. Wydanie drugie ukazało się kilkanaście lat później i zostało znacznie okrojone.
pierwszej połowy XX wieku w naszej branży - Tadeusz Chrząszcz.
Jego wkład w rozwój naszego hobby jest przeogromny, a jednocześnie mało kto tego jegomościa kojarzy, bo to już historia.
Tutaj w wersji bez cenzury* - https://www.easypaste.org/file/HKXjIU6D/Wina.owocowe.-.T.Chrzaszcz.1907.pdf?lang=pl
Wina owocowe - T. Chrząszcz 1907
Powyższy link zawiera treści nieodpowiednie dla dzieci, oraz kontrowersyjne skróty myślowe.
Jeśli jest to dla Ciebie poważny problem, zrezygnuj z dalszego pobierania...
...chociaż pewnie będziesz żałować.
Tutaj w wersji bez cenzury* - jest to pierwsze wydanie podręcznika. Wydanie drugie ukazało się kilkanaście lat później i zostało znacznie okrojone.
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2021, 18:55 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 3836
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Niewiarygodna jest wiedza ludzi (i to Polaków) na przełomie XIX i XX wieku, która przewyższa często wiedzę amatorów winiarstwa w czasach obecnych kiedy wujek google może nam pomóc w każdej sytuacji
Wielkie podziękowania dla Ciebie inblue za możliwość skorzystania z tej kopalni wiedzy
Wielkie podziękowania dla Ciebie inblue za możliwość skorzystania z tej kopalni wiedzy
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Analizując posiadane książki dość długo zastanawiałem się,
czy nie umieścić fragmentu książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Nie zamieściłem pomimo faktu, że jest tam kilka przepisów na miód pitny - do wykonania dla hardkorów.
Skuszony zrobiłem nastaw wg przepisu na miód pitny "bez drożdży", który skończył w muszli.
Bogiemu (z innego forum) ponoć wyszedł przedni.
Zainteresowani powinni znaleźć bez problemu rzeczoną pozycję i stosowne przepisy.
Na Litwie równie dużą popularnością co Ćwierczakiewiczowa w tematach kulinarnych cieszyła się Wincentyna Zawadzka.
Ona również wydała książkę kulinarną z kilkoma przepisami m.in. na miód pitny.
Zamieszczam wybrany fragment jako ciekawostkę -
https://www.easypaste.org/file/qQp3n62G/Kucharka.Litewska.-.W.A.L.Z.-.1881.pdf?lang=pl
Kucharna Litewska - W.A.L.Z (Wincentyna Zawadzka) - 1881
Kontynuując te klimaty trzydzieści lat później ukazała się niepozorna broszurka innej autorki - Pauliny Szumlańskiej.
I to ta książeczka jest w tym wpisie najważniejsza.
Zacytuję fragment, który mnie osobiście bardzo ujął:
"Wino to nie tylko jest doskonałe do picia, zwłaszcza jeżeli kilka lat postoi w piwnicy,
ale jest jeszcze bardzo skutecznym środkiem na różne chroniczne niedyspozycye żołądka
i dlatego wino to w każdym domu znajdować się powinno.
Używać go trzeba po małym kieliszku raz lub dwa razy dziennie."
https://www.easypaste.org/file/1OqaxWtR/Wina.i.rozne.napoje.owocowe.-.P.Szumlanska.1913.pdf?lang=pl
Wina i różna napoje owocowe - P. Szumlańska 1913
czy nie umieścić fragmentu książki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
Nie zamieściłem pomimo faktu, że jest tam kilka przepisów na miód pitny - do wykonania dla hardkorów.
Skuszony zrobiłem nastaw wg przepisu na miód pitny "bez drożdży", który skończył w muszli.
Bogiemu (z innego forum) ponoć wyszedł przedni.
Zainteresowani powinni znaleźć bez problemu rzeczoną pozycję i stosowne przepisy.
Na Litwie równie dużą popularnością co Ćwierczakiewiczowa w tematach kulinarnych cieszyła się Wincentyna Zawadzka.
Ona również wydała książkę kulinarną z kilkoma przepisami m.in. na miód pitny.
Zamieszczam wybrany fragment jako ciekawostkę -
https://www.easypaste.org/file/qQp3n62G/Kucharka.Litewska.-.W.A.L.Z.-.1881.pdf?lang=pl
Kucharna Litewska - W.A.L.Z (Wincentyna Zawadzka) - 1881
Kontynuując te klimaty trzydzieści lat później ukazała się niepozorna broszurka innej autorki - Pauliny Szumlańskiej.
I to ta książeczka jest w tym wpisie najważniejsza.
Zacytuję fragment, który mnie osobiście bardzo ujął:
"Wino to nie tylko jest doskonałe do picia, zwłaszcza jeżeli kilka lat postoi w piwnicy,
ale jest jeszcze bardzo skutecznym środkiem na różne chroniczne niedyspozycye żołądka
i dlatego wino to w każdym domu znajdować się powinno.
Używać go trzeba po małym kieliszku raz lub dwa razy dziennie."
https://www.easypaste.org/file/1OqaxWtR/Wina.i.rozne.napoje.owocowe.-.P.Szumlanska.1913.pdf?lang=pl
Wina i różna napoje owocowe - P. Szumlańska 1913
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2021, 18:56 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Wracamy na chwilę do miodów pitnych.
Tym razem jest to ostatnia część poradnika wydanego w Krakowie.
Znajdziemy tutaj informacje ogólne o miodach pitnych, lecz są też dwa przepisy zasługujące na szczególną uwagę - mowa o miodzie krakowskim i miodzie Legionów.
Inną ciekawą rzeczą jest informacja, że najbardziej znane były miody... nie, nie kowieńskie;
a jakie, to dowiecie się z poniższej lektury.
Praktyczny Poradnik Pszczelniczy - J. Lorenz 1916
Tym razem jest to ostatnia część poradnika wydanego w Krakowie.
Znajdziemy tutaj informacje ogólne o miodach pitnych, lecz są też dwa przepisy zasługujące na szczególną uwagę - mowa o miodzie krakowskim i miodzie Legionów.
Inną ciekawą rzeczą jest informacja, że najbardziej znane były miody... nie, nie kowieńskie;
a jakie, to dowiecie się z poniższej lektury.
Praktyczny Poradnik Pszczelniczy - J. Lorenz 1916
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Kontynuujemy wątek miodów pitnych.
Wyrób miodów pitnych - L.Weber 1920
Wyrób miodów pitnych - L.Weber 1920
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Dziś jedna z najczęściej cytowanych pozycji w literaturze winiarstwa domowego.
Prawdopodobnym powodem takiego stanu rzeczy jest fakt,
że autor podaje dość szczegółowe przepisy na kupażowanie win - "wina mieszanie" str. 102 i następne.
Trzeba być bardzo uważnym przy analizowaniu tej książki, ponieważ nazewnictwo jest zwodnicze np.:
- wino poziomkowe = wino truskawkowe
- wino jeżynowe = wino czernicowe
- wino borówkowe = wino czernicowe (Vaccinium myrtillus, czarna jagoda, borówka czarna).
Ponieważ zbliża się sezon na owoce, które szczególnie polecam (agrest, czarna jagoda) ta pozycja jest imho bardzo na czasie.
Zaznaczam jednocześnie, że wina robione z tych owoców są bardzo trudne w wykonaniu (wytrawne 11%),
ale uzyskany po dwóch-trzech latach dojrzewania efekt wynagradza wszelkie trudy.
Wyrób win i miodów - W. Tokarz 1927
Prawdopodobnym powodem takiego stanu rzeczy jest fakt,
że autor podaje dość szczegółowe przepisy na kupażowanie win - "wina mieszanie" str. 102 i następne.
Trzeba być bardzo uważnym przy analizowaniu tej książki, ponieważ nazewnictwo jest zwodnicze np.:
- wino poziomkowe = wino truskawkowe
- wino jeżynowe = wino czernicowe
- wino borówkowe = wino czernicowe (Vaccinium myrtillus, czarna jagoda, borówka czarna).
Ponieważ zbliża się sezon na owoce, które szczególnie polecam (agrest, czarna jagoda) ta pozycja jest imho bardzo na czasie.
Zaznaczam jednocześnie, że wina robione z tych owoców są bardzo trudne w wykonaniu (wytrawne 11%),
ale uzyskany po dwóch-trzech latach dojrzewania efekt wynagradza wszelkie trudy.
Wyrób win i miodów - W. Tokarz 1927
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Tym razem wyjątkowo cofniemy się o kilka lat,
bo lektura ciekawa i podejrzewam, że niewiele osób ją zna.
1. Wina owocowe - Hipolit Brzeziński, Paweł Wojcieszak (1928)
2. Wino domowego wyrobu. Przepisy do wyrobu win ze wszystkich owoców i jagód - Robert Pradel (1932)
3. Jak wyrabiać wina czerwone z jagody czarnej, jeżyny, jagód bzu czarnego i porzeczki czarnej (smrodyni) - Władysław Ciesielski (1939)
bo lektura ciekawa i podejrzewam, że niewiele osób ją zna.
1. Wina owocowe - Hipolit Brzeziński, Paweł Wojcieszak (1928)
2. Wino domowego wyrobu. Przepisy do wyrobu win ze wszystkich owoców i jagód - Robert Pradel (1932)
3. Jak wyrabiać wina czerwone z jagody czarnej, jeżyny, jagód bzu czarnego i porzeczki czarnej (smrodyni) - Władysław Ciesielski (1939)
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Wyrób win owocowych - S. Madej 1949
Bardzo wartościowa pozycja - zwłaszcza część tycząca się opisu owoców i ich odmian,
oraz rozdział o czynnikach wpływających na aktywność drożdży w fermentującym moszczu i rozdział o wyrobie win słodkich.
Podam przykład, który w druzgoczący sposób obrazuje "wynajdywanie koła na nowo".
@Wald wypracowuje i opisuje na forum technikę szczepienia ciężkich brzeczek - metoda jest bardzo skuteczna i prawie niezawodna;
a potem czytając tę pozycję napotykam taki fragment:
"W miarę jak wzrasta koncentracja moszczu, praca drożdży napotyka na coraz większe przeszkody
i w pewnym stadium koncentracji staje się niemożliwa.
Przy zwiększeniu się koncentracji, zwykle począwszy od 40g cukru w 100 cm3 moszcz wycieśnia
swoją gęstością drożdże i inne mikroorganizmy na powierzchnię, gdzie rozmnażając się mogą one tylko stopniowo
opuszczać się głębiej w miarę jak rozkłada się cukier i zmniejsza ciężar właściwy górnych warstw moszczu.
Dolne zaś warstwy tygodnie lub miesiące pozostają w stadium nienaruszonym.
Fermentacja więc przebiega nierównomiernie w różnych warstwach moszczu
i tu drożdże bardzo zyskują na równomiernym sztucznym ich rozmieszczeniu."
To tylko fragment cytatu z tej książki, resztę kto chce sobie doczyta.
PS - Nie bardzo rozumiem, dlaczego literatura wydana 70 lat temu jest obecnie trudno dostępna.
PS2 - @Wald:Mam nadzieję, że opisana przez Ciebie metoda fermentowania brzeczek dzięki tej pozycji uzyska
wystarczająco silne oparcie w literaturze.
Bardzo wartościowa pozycja - zwłaszcza część tycząca się opisu owoców i ich odmian,
oraz rozdział o czynnikach wpływających na aktywność drożdży w fermentującym moszczu i rozdział o wyrobie win słodkich.
Podam przykład, który w druzgoczący sposób obrazuje "wynajdywanie koła na nowo".
@Wald wypracowuje i opisuje na forum technikę szczepienia ciężkich brzeczek - metoda jest bardzo skuteczna i prawie niezawodna;
a potem czytając tę pozycję napotykam taki fragment:
"W miarę jak wzrasta koncentracja moszczu, praca drożdży napotyka na coraz większe przeszkody
i w pewnym stadium koncentracji staje się niemożliwa.
Przy zwiększeniu się koncentracji, zwykle począwszy od 40g cukru w 100 cm3 moszcz wycieśnia
swoją gęstością drożdże i inne mikroorganizmy na powierzchnię, gdzie rozmnażając się mogą one tylko stopniowo
opuszczać się głębiej w miarę jak rozkłada się cukier i zmniejsza ciężar właściwy górnych warstw moszczu.
Dolne zaś warstwy tygodnie lub miesiące pozostają w stadium nienaruszonym.
Fermentacja więc przebiega nierównomiernie w różnych warstwach moszczu
i tu drożdże bardzo zyskują na równomiernym sztucznym ich rozmieszczeniu."
To tylko fragment cytatu z tej książki, resztę kto chce sobie doczyta.
PS - Nie bardzo rozumiem, dlaczego literatura wydana 70 lat temu jest obecnie trudno dostępna.
PS2 - @Wald:Mam nadzieję, że opisana przez Ciebie metoda fermentowania brzeczek dzięki tej pozycji uzyska
wystarczająco silne oparcie w literaturze.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Geisenheim, Niemcy.
Tutaj znajduje się Instytut Badawczy Uprawy Winorośli, Sadownictwa i Ogrodnictwa.
W tym instytucie zgłębiał swoją wiedzę m.in. prof. dr. hab Tadeusz Chrząszcz.
I to tu znajduje się kolebka winiarstwa owocowego.
Jednym z bardziej zasłużonych pracowników, który zajmował się tematyką fermentacji w tym instytucie był prof. dr Hugo Schanderl.
Poniżej przetłumaczona broszurka z j. niemieckiego tego autora tycząca się win owocowych.
Produkcja win owocowych - H. Schanderl (1950)
Jest to ostatnia książka jaką zamieszczam w tym wątku.
Linkuję ją nie tylko dlatego, że zawiera cenne uwagi i bardzo trafne przepisy na wina owocowe,
lecz również niektóre jej fragmenty pojawiają się w późniejszych polskich publikacjach.
Tutaj znajduje się Instytut Badawczy Uprawy Winorośli, Sadownictwa i Ogrodnictwa.
W tym instytucie zgłębiał swoją wiedzę m.in. prof. dr. hab Tadeusz Chrząszcz.
I to tu znajduje się kolebka winiarstwa owocowego.
Jednym z bardziej zasłużonych pracowników, który zajmował się tematyką fermentacji w tym instytucie był prof. dr Hugo Schanderl.
Poniżej przetłumaczona broszurka z j. niemieckiego tego autora tycząca się win owocowych.
Produkcja win owocowych - H. Schanderl (1950)
Jest to ostatnia książka jaką zamieszczam w tym wątku.
Linkuję ją nie tylko dlatego, że zawiera cenne uwagi i bardzo trafne przepisy na wina owocowe,
lecz również niektóre jej fragmenty pojawiają się w późniejszych polskich publikacjach.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 24
- Rejestracja: poniedziałek, 22 sie 2016, 19:08
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 58
- Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2018, 15:31
- Krótko o sobie: Jestem
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Nauka nie dokonała w tej dziedzinie żadnych spektakularnych odkryć.
Przykładem niech będą książki prof. Chrząszcza (1907), L. Spissa (1939), inż. Madeja (1949) i prof. Schanderla (1950).
Wszystkie wymienione przeze mnie pozycje zawierają:
- aktualne charakterystyki owoców (porzeczki w 1907 roku były tak samo kwaśne, jak te współczesne),
- opisują techniki pozyskiwania moszczu (tłoczenie na pocz. XXw. niczym nie różni się od tego w XXIw.),
- przygotowanie nastawu (korektę kwasowości, dodatek cukru i soli amonowych już wtedy znano),
- ocenę i kontrolę fermentacji,
- dalsze postępowanie z winem (dojrzewanie).
Jedynymi nowalijkami które w tej materii są znane współczesnym to:
- pektoenzym (dodawany przed tłoczeniem moszczu)
- drożdże aktywne (przygotowanie MD skrócono z 2-3 dni do 30 minut)
- sokownik (stosowany głównie do odkwaszania moszczu z porzeczek, choć i tu można polemizować,
ponieważ odkwaszanie moszczu porzeczkowego na gorąco opisał L. Spiss).
Nie.Drożdż_Goerge pisze:Czy są jakieś książki z ostatnich lat o winiarstwie/miodosytnictwie warte uwagi?
To że książki są stare nie oznacza, że się zdezaktualizowały.Drożdż_Goerge pisze: Nauka się sporo posunęła do przodu przez te ostatnie 100 lat, a tu widzę książki z XIX wieku i początku XX..
Nauka nie dokonała w tej dziedzinie żadnych spektakularnych odkryć.
Przykładem niech będą książki prof. Chrząszcza (1907), L. Spissa (1939), inż. Madeja (1949) i prof. Schanderla (1950).
Wszystkie wymienione przeze mnie pozycje zawierają:
- aktualne charakterystyki owoców (porzeczki w 1907 roku były tak samo kwaśne, jak te współczesne),
- opisują techniki pozyskiwania moszczu (tłoczenie na pocz. XXw. niczym nie różni się od tego w XXIw.),
- przygotowanie nastawu (korektę kwasowości, dodatek cukru i soli amonowych już wtedy znano),
- ocenę i kontrolę fermentacji,
- dalsze postępowanie z winem (dojrzewanie).
Jedynymi nowalijkami które w tej materii są znane współczesnym to:
- pektoenzym (dodawany przed tłoczeniem moszczu)
- drożdże aktywne (przygotowanie MD skrócono z 2-3 dni do 30 minut)
- sokownik (stosowany głównie do odkwaszania moszczu z porzeczek, choć i tu można polemizować,
ponieważ odkwaszanie moszczu porzeczkowego na gorąco opisał L. Spiss).
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 58
- Rejestracja: czwartek, 20 wrz 2018, 15:31
- Krótko o sobie: Jestem
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 20 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Ok, a orientujecie się może gdzie można dostać wwym. pozycje? W pojedynczych przypadkach znalazłem ostatnią sztukę w jakichś antykwariatach (w opłakanym stanie), ale większość jest niedostępna.. Czy czeka mnie kurs po lokalnych bibliotekach? Wolałbym na własność..
-
Autor tematu - Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Trzeba szukać. Cierpliwość jest cnotą winiarza.
Szybko to tylko w McDr...
Proszę - tu masz Spissa, a jak nie tam, to tu jest.
Tutaj z kolei jest Schanderl, a tutaj - prof. Chrząszcz.
Się chce, się znajdzie.
Resztę potraktuj jako zadanie domowe.
Szybko to tylko w McDr...
Proszę - tu masz Spissa, a jak nie tam, to tu jest.
Tutaj z kolei jest Schanderl, a tutaj - prof. Chrząszcz.
Się chce, się znajdzie.
Resztę potraktuj jako zadanie domowe.
Ostatnio zmieniony środa, 19 maja 2021, 18:58 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
online
- Posty: 7333
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Biblioteka winiarza i miodosytnika - stara literatura
Destylacja i rektyfikacja - https://allegro.pl/destylacja-i-rektyfi ... 45950.html
SPIRITUS FLAT UBI VULT