biały nalot

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
aris1
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2012, 16:14

Post autor: aris1 »

Witam wszystkich. Mam problem z zacierem. Pojawił mi się biały nalot, chyba pleśń. Czy można jeszcze z tym coś zrobić i czy warto destylować? Zacier zrobiony jest tradycyjnie z cukru. Drożdże black label. Dokonałem destylacji z 45 litrów nastawu wykapało tylko 2,5 l sprytu 85 volt, był tylko jeden problem brak stabilizacji temperatury podczas wyrobu pomiędzy 77,7 - 78,2 stopni lub wyżej. Pozostało mi jeszcze 75 litrów nastawu i nie wiem czy wylać czy coś jeszcze da się z tym zrobić. W załączeniu zdjęcia nastawu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: biały nalot

Post autor: kwachu »

Fermentacja mlekowa na 100% :( i być może drożdże kożuchujące . Bakterie fermentacji mlekowej zeżarły cukier i wyprodukowały kwas mlekowy, stąd mała wydajność . W jakiś sposób doszło do zakażenia . Musisz odkazić fermentator . Powodzenia.
POZDRAWIAM kwachu !

Autor tematu
aris1
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2012, 16:14
Re: biały nalot

Post autor: aris1 »

czyli co wszystko do wylania?
Awatar użytkownika

kwachu
300
Posty: 305
Rejestracja: wtorek, 23 wrz 2008, 12:02
Krótko o sobie: Jeszcze brzydszy niż dawniej .
Ulubiony Alkohol: RUM
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: biały nalot

Post autor: kwachu »

Przykro mi to pisać , ale wydaje mi się , że najlepszym rozwiązaniem będzie wylanie zakażonego nastawu :( . Szkoda Twojej pracy , czasu i przede wszystkim energii na destylację . Krótko mówiąc więcej stracisz niż zyskasz męcząc się z tym :!:
POZDRAWIAM kwachu !

Autor tematu
aris1
2
Posty: 3
Rejestracja: czwartek, 6 wrz 2012, 16:14
Re: biały nalot

Post autor: aris1 »

Dzięki. Wyparzę sprzęt i robię na nowo. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika

mtx
1400
Posty: 1414
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 523 razy
Otrzymał podziękowanie: 124 razy
Kontakt:
Re: biały nalot

Post autor: mtx »

Dodatkowo dla pewności zdezynfekuj spirytusem albo pirosiarczynem.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: biały nalot

Post autor: Zygmunt »

Ja bym już nie używał tego fermentora, tylko przeznaczył go na trzymanie np. materiałów sypkich.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”