Biały nalot na szyjce balona z winem.

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

szymonz111
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 21:56

Post autor: szymonz111 »

Cześć, zrobiłem wino z zielonej herbaty, żurawiny i rodzynek i po oddzieleniu owoców wszystko było ok, ale już podczas zlewania z nad osadu wyczułem zapach tak jakby plastik, albo jakaś guma. Na ściance balonu u góry pojawił się jakiś osad i nie wiem co dalej tym winem :)
Ostatnio zmieniony piątek, 30 gru 2016, 01:14 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biały nalot na szyjce balona z winem.

Post autor: inblue »

szymonz111,

Podałeś za mało informacji, żeby udzielić rzetelnej odpowiedzi.
Proszę o:
- skład nastawu (receptura wg której robiłeś),
- jaki jest obecnie Balling wina,
- w jakich warunkach jest przechowywane,
- czy jest "pod korek" ?

Zapach plastiku mógł pochodzić z wężyka do obciągu.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

szymonz111
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 21:56
Re: Biały nalot na szyjce balona z winem.

Post autor: szymonz111 »

Wino robilem wg przepisu
- ok. 200 g zielonej herbaty
- 5 kg cukru
- 1 kg rodzynek
- 1kg żurawiny
- 50 g kwasku cytrynowego
- pożywka + drożdże
Zaparzyłem herbate potem przelałem napar do balonu i dodałem wczesniej sparzone i rozdrobnione owoce a do tego syrop cukrowy z 3 kg cukru a nastepna porcje dodałem po tygodniu.
Obecne wino ma 5 blg i ta wartość juz sie nie zmienia. Trzymam je w balonie 20l a wina jest 16l. Dzis zlałem je z nad osadu do czystego wiaderka fermentacyjnego moze to cos pomoze:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”