Biały nalot na szyjce balona z winem.
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 21:56
Cześć, zrobiłem wino z zielonej herbaty, żurawiny i rodzynek i po oddzieleniu owoców wszystko było ok, ale już podczas zlewania z nad osadu wyczułem zapach tak jakby plastik, albo jakaś guma. Na ściance balonu u góry pojawił się jakiś osad i nie wiem co dalej tym winem
Ostatnio zmieniony piątek, 30 gru 2016, 01:14 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Biały nalot na szyjce balona z winem.
szymonz111,
Podałeś za mało informacji, żeby udzielić rzetelnej odpowiedzi.
Proszę o:
- skład nastawu (receptura wg której robiłeś),
- jaki jest obecnie Balling wina,
- w jakich warunkach jest przechowywane,
- czy jest "pod korek" ?
Zapach plastiku mógł pochodzić z wężyka do obciągu.
Podałeś za mało informacji, żeby udzielić rzetelnej odpowiedzi.
Proszę o:
- skład nastawu (receptura wg której robiłeś),
- jaki jest obecnie Balling wina,
- w jakich warunkach jest przechowywane,
- czy jest "pod korek" ?
Zapach plastiku mógł pochodzić z wężyka do obciągu.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 2
- Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 21:56
Re: Biały nalot na szyjce balona z winem.
Wino robilem wg przepisu
- ok. 200 g zielonej herbaty
- 5 kg cukru
- 1 kg rodzynek
- 1kg żurawiny
- 50 g kwasku cytrynowego
- pożywka + drożdże
Zaparzyłem herbate potem przelałem napar do balonu i dodałem wczesniej sparzone i rozdrobnione owoce a do tego syrop cukrowy z 3 kg cukru a nastepna porcje dodałem po tygodniu.
Obecne wino ma 5 blg i ta wartość juz sie nie zmienia. Trzymam je w balonie 20l a wina jest 16l. Dzis zlałem je z nad osadu do czystego wiaderka fermentacyjnego moze to cos pomoze:)
- ok. 200 g zielonej herbaty
- 5 kg cukru
- 1 kg rodzynek
- 1kg żurawiny
- 50 g kwasku cytrynowego
- pożywka + drożdże
Zaparzyłem herbate potem przelałem napar do balonu i dodałem wczesniej sparzone i rozdrobnione owoce a do tego syrop cukrowy z 3 kg cukru a nastepna porcje dodałem po tygodniu.
Obecne wino ma 5 blg i ta wartość juz sie nie zmienia. Trzymam je w balonie 20l a wina jest 16l. Dzis zlałem je z nad osadu do czystego wiaderka fermentacyjnego moze to cos pomoze:)