Nie myślcie, że jestem wielkim ryzykantem. Wszystko wziąłem pod uwagę. Nastawy fullklar - z destylacją nigdy mi się nie śpieszy i stosuję środki do klarowania. Tylko cukier trzcinowy i melasa. Ostatnio melasa z glukozą. Cukrówki robię na kolumnie w innym miejscu i pod nadzorem. Gęstego (w przyszłości) też nie będę tak gotował. Rura 81 mm wewnątrz. Wypełnienie przewiewne - Białeckiego - Cu 24mm, KO 12mm. W rurze wspawane/wlutowane są trzy rurki 10mm: jedna teraz zbędna zaślepiona wężykiem silikonowym, druga połaczona ze spiralą takimże wężykiem, w trzeciej jest osadzona sonda termometru na wcisk na wężyki silikonowe. Chłodziwa nie zabraknie. Wydajny wentylator wyciągowy cały czas pracuje. Budynek gospodarczy na odludziu. Jedyną obawę budzi możliwość zwarcia triaka w regulatorze i wygotowanie na maksymalnej mocy (3,0 kW) wsadu do zera i grzałek też .
@Emiel Regis
200 W nigdy mi nie zagotuje przez noc wsadu. Zaczynałem od 100 W i doszedłem do 200 z dużym marginesem bezpieczeństwa. Rano jest max 85*C. Przed pracą daję moc na full i po ok 0,5 h odbieram rozpałkę w ilości 200-300 ml. Ustawiam 700-800W i podstawiam gąsiorek 5l. Jeśli czas mi pozwala, to wpadam zmienić naczynia. W ten sposób czasem udaje mi się odebrać serce, które przeznaczam po starzeniu z dębem do spożycia. A całą resztę gromadzę i puszczę jeszcze raz, ale juz pod pełnym nadzorem. Nazbierało sie tego trochę, bo czasu brak... W przeszłości robiłem trzcinę na kolumnie, ale uważam, że to marnotrawienie (drogiego) surowca.
Czy ja to piję? Większą przyjemność sprawia mi wytwarzanie, ale czasem zwilżę usta
Może narażę się ortodoksom, ale smakuje mi z lodem i colą na równi z koncernową łychą.
Na razie poczęstowałem dwóch kolegów z forum produktem i pierwszy z nich (od "podkładu kolejowego") napisał, że mogę używać określenia rum; drugi jeszcze nie wypowiedział się.
Chętnie sie podzielę z Tobą, bo największa radość jest wtedy, gdy można sie nią dzielić z innymi. Daj adres na PW.
P.S.
Wahałem się czy tego posta wysłać. Jeśli uznacie, że zachęca do zbytniego ryzykanctwa, to proszę moda o usunięcie.