Już prawie podjąłem decyzję. Kupuję beczkę 30 l
Waham się jednak z jakiego drewna , z przewagą na wiśniowe.
Takie beczki robi jedynie firma BOROS, troszkę napisałem tutaj ( 4 wpis od góry) http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... producenci beczek#p135911
Dowiedziałem się również że p. Okruta robi akacjowe.
Jeśli ktoś już użytkował beczkę wiśniową , lubz innego drewna proszę o opinię.
A, i jeszcze jedno pytanie.
Mam zamiar zrezygnować z kranika. Nie chcę "dziurawić" beczki.
Kranik zawsze mogę dołożyć. W końcu destylat tam ma odpoczywać i kranik na co dzień nie jest niezbędny.
Beczki - nie tylko dębowe
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe
Pisałem gdzieś na forum, ale nie szczegółowo.
Więc do starzenia używam wiśni (szklanki) i wiśni "ciemnej" coś jak sokówka tylko mniejsze i ciemniejsze owoce.
Mi bardziej odpowiada wiśnia pieczona ciemna, gdyż ma bogatszy owocowy aromat. Podczas pieczenia czuć słodką woń wiśni. Alko starzony na takim drzewie, uzyskuje kolor i nuty owocowe wiśni.
Nawet kolega który brał ode mnie wiśnie pieczoną do rumu, mówił, że super smak. Jest to inne odczucie smakowe niż z dębu. To jak niebo i ziemia.
K.
Więc do starzenia używam wiśni (szklanki) i wiśni "ciemnej" coś jak sokówka tylko mniejsze i ciemniejsze owoce.
Mi bardziej odpowiada wiśnia pieczona ciemna, gdyż ma bogatszy owocowy aromat. Podczas pieczenia czuć słodką woń wiśni. Alko starzony na takim drzewie, uzyskuje kolor i nuty owocowe wiśni.
Nawet kolega który brał ode mnie wiśnie pieczoną do rumu, mówił, że super smak. Jest to inne odczucie smakowe niż z dębu. To jak niebo i ziemia.
K.
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe
Używałem do rumu, i jakiegoś jeszcze trunku. Ale nie pamiętam. @klodek4 dodał do czystego alko. Ale opinii narazie nie znam.
Narazie nie za bardzo mogę doradzić, ale myślę, że do wszystkich można dodać. Samą, lub dodatek. Sam teraz myślę, o zrobieniu próbki z dębem pieczonym, wiśnią pieczoną, i drugą czereśnią pieczoną i dębem, samymi owocowymi, i owocowymi i dębem.
Trzeba szukać ciekawości połączeń.
Mam w domu kawałki palmy, ale nie wiem jakiej. I się namyślam, czy robić z nią próbę?
K.
Narazie nie za bardzo mogę doradzić, ale myślę, że do wszystkich można dodać. Samą, lub dodatek. Sam teraz myślę, o zrobieniu próbki z dębem pieczonym, wiśnią pieczoną, i drugą czereśnią pieczoną i dębem, samymi owocowymi, i owocowymi i dębem.
Trzeba szukać ciekawości połączeń.
Mam w domu kawałki palmy, ale nie wiem jakiej. I się namyślam, czy robić z nią próbę?
K.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe
Muszę gdzieś zdobyć drewno czereśni, śliwy i wiśni szczap dębowych pieczonych mam pod dostatkiem. Wtedy będę robił próby głównie na burbonach bo one teraz są moją inspiracją. Dlatego zależy mi na opini bardziej doświadczonych kolegów.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ