Beczki - nie tylko dębowe

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy

Post autor: W_TG »

Już prawie podjąłem decyzję. Kupuję beczkę 30 l
Waham się jednak z jakiego drewna , z przewagą na wiśniowe.
Takie beczki robi jedynie firma BOROS, troszkę napisałem tutaj ( 4 wpis od góry) http://alkohole-domowe.com/forum/post13 ... producenci beczek#p135911
Dowiedziałem się również że p. Okruta robi akacjowe.
Jeśli ktoś już użytkował beczkę wiśniową , lubz innego drewna proszę o opinię.
A, i jeszcze jedno pytanie.
Mam zamiar zrezygnować z kranika. Nie chcę "dziurawić" beczki.
Kranik zawsze mogę dołożyć. W końcu destylat tam ma odpoczywać i kranik na co dzień nie jest niezbędny.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe

Post autor: Kamal »

Ja używam drzewa wisniowogo do starzenia, i efekty są super. :-)
K.
Obrazek

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Beczki - nie tylko dębowe

Post autor: michal278 »

Akacji używa się głównie do win jasnych, tak jak morwy. Nie wiem jaki będzie efekt starzenia alkoholu.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe

Post autor: klepa »

Kamal - coś więcej lub gdzie to było opisane.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe

Post autor: Kamal »

Pisałem gdzieś na forum, ale nie szczegółowo. :-)
Więc do starzenia używam wiśni (szklanki) i wiśni "ciemnej" coś jak sokówka tylko mniejsze i ciemniejsze owoce.
Mi bardziej odpowiada wiśnia pieczona ciemna, gdyż ma bogatszy owocowy aromat. Podczas pieczenia czuć słodką woń wiśni. Alko starzony na takim drzewie, uzyskuje kolor i nuty owocowe wiśni.
Nawet kolega który brał ode mnie wiśnie pieczoną do rumu, mówił, że super smak. :-) Jest to inne odczucie smakowe niż z dębu. To jak niebo i ziemia. :-)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe

Post autor: przemu87 »

@Kamal do jakich destylatów polecasz pieczone szczapy wiśniowe. Używasz samej wiśni czy mieszasz np. z dębem.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe

Post autor: Kamal »

Używałem do rumu, i jakiegoś jeszcze trunku. Ale nie pamiętam. @klodek4 dodał do czystego alko. Ale opinii narazie nie znam.
Narazie nie za bardzo mogę doradzić, ale myślę, że do wszystkich można dodać. Samą, lub dodatek. Sam teraz myślę, o zrobieniu próbki z dębem pieczonym, wiśnią pieczoną, i drugą czereśnią pieczoną i dębem, samymi owocowymi, i owocowymi i dębem.
Trzeba szukać ciekawości połączeń. :-)
Mam w domu kawałki palmy, ale nie wiem jakiej. I się namyślam, czy robić z nią próbę? ;)
K.
Obrazek
Awatar użytkownika

przemu87
50
Posty: 76
Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
Ulubiony Alkohol: własny :-)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gidle
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe

Post autor: przemu87 »

Muszę gdzieś zdobyć drewno czereśni, śliwy i wiśni szczap dębowych pieczonych mam pod dostatkiem. Wtedy będę robił próby głównie na burbonach bo one teraz są moją inspiracją. Dlatego zależy mi na opini bardziej doświadczonych kolegów.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Beczki - nie tylko dębowe

Post autor: Kamal »

Ja mam owocowe. Pisz pv.
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”