Teraz jest wtorek, 22 maja 2012, 05:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: beczka 120l-wątpliwości
PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 16:14 
Tematy: 4
Już praktycznie od roku robię przepyszną poniewierkę którą zawsze nastawiałam w pięciolitrowych baniaczkach po wodzie mineralnej. Niebawem w rodzinie szykuje się wesele i postanowiłam nastawić w 120 l beczce. Tak teraz czytam i czytam, i nie wiem, czy nie zabiłam drożdży. Jak zwykle lałam letnią wodę. Na koniec dobrze rozpuściłam drożdże. Bekę przykryłam kocami, aby dodatkowo nastaw miał ciepło. Teraz myślę, czy aby nie zaszkodziłam drożdżom? Niby wszystko trochę pracuje, ale tak się naczytałam o większych ilościach nastwau i mam trochę pietra, czy aby nie zabiłam drożdży zbyt wysoką temperaturą. Przez dwa dni beka była ciepła, aż miło. Wszystko tak bulgotało, że hej, cieszyłam się, że wszystko tak pięknie pracuje, a teraz mam dylemat. Do wesela trzy tygodnie, a ja nie mam pewności, czy nie przedobrzyłam. Uspokójcie, albo zmobilizujcie do nowego nastawu, ech...

Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremWskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
 Tytuł: Re: beczka 120l-wątpliwości
PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 16:21 
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Jakich drożdże użyłe(a)ś ?
Jak zależy Ci na czasie i pewności zapodaj kolejną porcję drożdży i po problemie:-)
Przed psoceniem ładnie wszystko sklaruj i będzie super.
Mod.
Kolego, to napisała madame :poklon;

PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 16:33 
Tematy: 21
Skarbie czym więcej podasz szczegółów tym szybciej pomożemy. 3 tyg damy radę. Opisz co się dzieje z nastawem, temp, ilości itp.

PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 16:35 
Zawsze klaruję, przepuszczam tylko kryształ. Chodzi mi tylko o to, czy w baniaku 120 l dobrze nakrytym kocami nie mogła się wytworzyć zbyt wysoką temperatura. Wiem, że nastaw na drożdżach piekarniczych pracuje najintensywniej dwa dni, ale obawy mam.

PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 16:51 
Tematy: 43
Jeżeli szanowna Koleżanka nie przedobrzyła z ilością cukru, to powinno być wszystko OK.
Dobrze w tym wypadku posiadać ballingomierz do pomiaru gęstości nastawu i co jakiś czas sprawdzać czy balling spada. Jeżeli tak, to grzybki pracują i przerabiają cukier na późniejszą dobroć. Jeżeli nie, można jeszcze raz dodać drożdży i zrestartować nastaw ale tylko wtedy ruszy ponownie, gdy nie będzie w nim za dużo %.
Życzę powodzenia.

PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 16:55 
Tematy: 60
Powiem tak: spieprzyć się mógł. Albo nie. Klasyczny przypadek "na dwoje babka wróżyła", bo podajesz za mało informacji.
Cukromierz ile wskazuje? Opada systematycznie, czy stoi? Jakie proporcje nastawu? Jaka temperatura w beczce, jaka w otoczeniu?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 16:58 
Nastawiłam jak zwykle 1410 i dodatkowo dodałam dwa kilogramy ryżu. Może niepotrzebnie spanikowałam, ale szkoda by było 24 kg cukru i tyleż kostek drożdży. Mówicie, że temperatura takiej ilości zacieru nie mogła zbytnio wzrosnąć aby zabić drożdże? Beka stoi w szafie, temperatura w domu to ok. 21oC, dodatkowo nakryta kocami. Nic więcej nie podam, bo po prostu nie mierzyłam temperatury nastawu. Jak już wcześniej pisałam, zawsze nastawiałam w 5 litrowych baniaczkach i zawsze wszystko wychodziło. Nastawiłam w czwartek wieczorem. Dziś temperatura nastawu to 28oC.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 17 sty 2011, 17:12 przez agrarroia, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 17:04 
Tematy: 9
Z nastawem pewnie wszystko ok, ale...
Cytuj:
24 kg cukru i tyleż kostek drożdży

...
Na przyszłość, na tę ilość, proponuję maks. pół kilo, a tak naprawdę to i kostka powinna zrobić swoje. Trochę dłużej pewnie, ale mniej smrodku.

PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 17:14 
Dziękuję, uspokoiłeś mnie:).
Na przyszłość przy nastawianiu większej ilości zacieru będę miała Twoje wskazówki na uwadze:).
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Na beczkę 120l nam dać 96l wody, 24kg cukru i zamiast 2.4kg drożdży tylko 0,5kg?

PostPostNapisane: poniedziałek, 17 sty 2011, 17:39 
Tematy: 60
24 kostki drożdży musi byc czuć w sąsiednim powiecie :shock:
Ja bym nie dał więcej jak 100g... A najłatwiej kupić sobie na to 3 paczki T3 i mieć problem z głowy...

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1