beczka 120l-wątpliwości

Naczynia do nastawiania zacieru.

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: samael76 »

W zawartość procentowej nie ma różnicy smakowo jest oczywiście .Co Jeszce dziwne jak dla mnie pierwszy raz nastawiłem w beczce 100l i pierwsze puszczenie a były 4 wyszło około 1.7 l a ostatnie 2.3 około zaznaczę tylko ze za każdym razem wlewam tyle samo nastawy .A widziałem filmik z produkcji markowej wódeczki i gość robił we wszystkich beczkach nastaw zamknięty i z rurką a drożdże gorzelnicze .Coś w tym musi być . :roll:
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: lesgo58 »

@samael76 nie pozostaje Ci nic innego jak kupić rurki i je założyć. Opisz później na forum jak przebiegła fermentacja i jakie różnice w ilości urobku uzyskałeś. Będzie ciekawy post dla potomnych.
P.S. Oczywiście najlepiej aby to były dwa jednakowe nastawy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: radius »

samael76 pisze:W zawartość procentowej nie ma różnicy
A można wiedzieć jak to zmierzyłeś :?: ;)
samael76 pisze:widziałem filmik z produkcji markowej wódeczki i gość robił we wszystkich beczkach nastaw zamknięty i z rurką a drożdże gorzelnicze .Coś w tym musi być . :roll:
To jeszcze się dowiedz, jakie drożdże stosował ten gość, bo na pewno nie TURBO :?
SPIRITUS FLAT UBI VULT

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: samael76 »

Jak to zmierzyłem ???? no proszę cie słyszałeś o alkoholomierzu ??. To proste zawsze nastawiam cukrówkę 12kg cukier 44 litry wody i T3 jak już wystygnie urobek czyli 20-22 stopnie mierze go tym właśnie przyrządem. Co do owocówki no tu wiadomo robimy z tego co mamy niedawno miałem 80 słoików z sokiem truskawkowym wlane wszystko w butle 30l . Zakorkowane rurka fermentacyjna 2 miechy i na rurki smak no nie za bardzo ale procenty tyle co z cukrówki .

No i cała filozofia .
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: Ryba64 »

Im więcej debili, tym weselej.
Lubię to co naturalne
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: Pretender »

Ryba - :D
Samael
Poczytaj co mierzymy alkoholomierzem :D
I postaraj się nie obrażać innych.
Ps
Samael
Bierzesz pod uwagę przy nastawach owocowych cukier zawarty w owocach? Może stąd ta różnica?
Awatar użytkownika

HomoChemicus
400
Posty: 447
Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: HomoChemicus »

Pomiar alkoholometrem w nastawach jest wysoce niedokładny, ze względu na obecność soli, substancji stałych w roztworze oraz innych związków organicznych. Pomiaru alkoholometrem dokonuje się w czystych roztworach alkoholu w wodzie.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."

A. Einstein
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: herbata666 »

Kolego Samael76 proszę wytłumacz mi jak zmierzyć dokładnie zawartość alko w cukrówce alkoholomierzem, jeszcze najlepiej z biowinu 0-100% ? Może wpadłeś na jakieś przełomowe rozwiązanie :respect:. Dodatkowo na każdej paczce drożdży turbo jest napisane jak wół - nastaw pozostawić w otwartym pojemniku (chyba że są to działania celowe i mają na celu wprowadzenie wszystkich w błąd). Później można zakorkować z rurką fermentacyjną (jak mam stać kilka dni lub tygodni).



PS.
Może Koledze drożdżaki do końca nie przerobiły i blg było na plusie i dlatego taka różnica, jakie było blg startu i do ilu zeszło ??.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: radius »

samael76 pisze:...słyszałeś o alkoholomierzu ??. To proste zawsze nastawiam cukrówkę 12kg cukier 44 litry wody i T3 jak już wystygnie urobek czyli 20-22 stopnie mierze go tym właśnie przyrządem.
Brak słów :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: Emiel Regis »

samael76 pisze: no proszę cie słyszałeś o alkoholomierzu ??.
Czy mnie się wydaje, czy Ty używasz aerometru do pomiarów gęstości cieczy (odczyt w stopniach Blg), a urządzenie to nazywasz mylnie alkoholomierzem, czy też naprawdę używasz aerometru przeznaczonego do odczytu mocy destylatu?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Odp: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: michal278 »

Jak kogoś interesuje mogę wrzucić tabelę poprawek na blg dla moszczy owocowych (do co niektorych nie mylić blg z %!)
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

samael76
50
Posty: 77
Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: PSOTA
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: samael76 »

Witam no widzę że dostałem ładnie po plecach heheh no ale spoko co do alkoholomierza to tu mój błąd fakt tak się nie zmierzy zawartości alkoholu w nastawie ale dzięki cukromierzowi można określić w jakim monecie ile jest alkoholu w nastawie. Co do obrażania nikogo nie obraziłem i nie miałem takiego zamiaru.

sp .Im więcej debili tym ciekawiej. To do kogo miała być co .???? sam się kolo zastanów co piszesz :dupa:
Co do przykrywania beczki no robiłem próbę w szczelnym pojemniku i efekt mnie zadowolił wyszło mi 6 litrów z 44 litrów nastawu z tym że dawałem tylko połowę paczki T-3.
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: mirek109 »

agrarroia pisze: Na przyszłość przy nastawianiu większej ilości zacieru będę miała Twoje wskazówki na uwadze:).
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Na beczkę 120l nam dać 96l wody, 24kg cukru i zamiast 2.4kg drożdży tylko 0,5kg?
Na beczkę 200l daję cztery kostki "Babuni" ale cukier i wodę porcjuję - dodaję co trzy dni.
Po tygodniu na taką ilość dodaję pięć kilogramów gotowanych ziemniaków - mytych, nie obieranych.
Czasami, jak mam to zamiast ziemniaków dodaję kompoty ze spiżarni ;)

Niech moc będzie z Tobą ;)

PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: PANWJ »

mirek109 napisz coś więcej o tych ziemniakach :shock: To ciekawe. Czy rzeczywiście różnica w smaku jest zauważalna ?

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: michal278 »

Ziemniaki dzialaja jako pożywka. Mają dużo potasu i innych minerałów.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

PANWJ
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 22 sty 2014, 16:17
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: PANWJ »

Czyli tylko drożdże mają pożytek a my bezpośrednio nie. A już myślałem, że to na poprawę smaku. Dzięki za info :poklon;
Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 10:03
Podziękował: 86 razy
Otrzymał podziękowanie: 177 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: klepa »

@Emiel, a możesz wstawić zdjęcie swojego aerometru? Siła wiatru w procentach? ;)

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: michal278 »

Smak też może poprawić. Chociaż ja nie zauważyłem, A robiłem kiedyś tak.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości

Post autor: mirek109 »

PANWJ pisze:mirek109 napisz coś więcej o tych ziemniakach :shock: To ciekawe. Czy rzeczywiście różnica w smaku jest zauważalna ?

Nic więcej nie ma co pisać, to trzeba samemu spróbować i ocenić własnymi kubkami smakowymi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „W czym nastawiać?”