beczka 120l-wątpliwości
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
W zawartość procentowej nie ma różnicy smakowo jest oczywiście .Co Jeszce dziwne jak dla mnie pierwszy raz nastawiłem w beczce 100l i pierwsze puszczenie a były 4 wyszło około 1.7 l a ostatnie 2.3 około zaznaczę tylko ze za każdym razem wlewam tyle samo nastawy .A widziałem filmik z produkcji markowej wódeczki i gość robił we wszystkich beczkach nastaw zamknięty i z rurką a drożdże gorzelnicze .Coś w tym musi być .
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości
@samael76 nie pozostaje Ci nic innego jak kupić rurki i je założyć. Opisz później na forum jak przebiegła fermentacja i jakie różnice w ilości urobku uzyskałeś. Będzie ciekawy post dla potomnych.
P.S. Oczywiście najlepiej aby to były dwa jednakowe nastawy.
P.S. Oczywiście najlepiej aby to były dwa jednakowe nastawy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości
A można wiedzieć jak to zmierzyłeśsamael76 pisze:W zawartość procentowej nie ma różnicy
To jeszcze się dowiedz, jakie drożdże stosował ten gość, bo na pewno nie TURBOsamael76 pisze:widziałem filmik z produkcji markowej wódeczki i gość robił we wszystkich beczkach nastaw zamknięty i z rurką a drożdże gorzelnicze .Coś w tym musi być .
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości
Jak to zmierzyłem ???? no proszę cie słyszałeś o alkoholomierzu ??. To proste zawsze nastawiam cukrówkę 12kg cukier 44 litry wody i T3 jak już wystygnie urobek czyli 20-22 stopnie mierze go tym właśnie przyrządem. Co do owocówki no tu wiadomo robimy z tego co mamy niedawno miałem 80 słoików z sokiem truskawkowym wlane wszystko w butle 30l . Zakorkowane rurka fermentacyjna 2 miechy i na rurki smak no nie za bardzo ale procenty tyle co z cukrówki .
No i cała filozofia .
No i cała filozofia .
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości
Pomiar alkoholometrem w nastawach jest wysoce niedokładny, ze względu na obecność soli, substancji stałych w roztworze oraz innych związków organicznych. Pomiaru alkoholometrem dokonuje się w czystych roztworach alkoholu w wodzie.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości
Kolego Samael76 proszę wytłumacz mi jak zmierzyć dokładnie zawartość alko w cukrówce alkoholomierzem, jeszcze najlepiej z biowinu 0-100% ? Może wpadłeś na jakieś przełomowe rozwiązanie . Dodatkowo na każdej paczce drożdży turbo jest napisane jak wół - nastaw pozostawić w otwartym pojemniku (chyba że są to działania celowe i mają na celu wprowadzenie wszystkich w błąd). Później można zakorkować z rurką fermentacyjną (jak mam stać kilka dni lub tygodni).
PS.
Może Koledze drożdżaki do końca nie przerobiły i blg było na plusie i dlatego taka różnica, jakie było blg startu i do ilu zeszło ??.
PS.
Może Koledze drożdżaki do końca nie przerobiły i blg było na plusie i dlatego taka różnica, jakie było blg startu i do ilu zeszło ??.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości
Czy mnie się wydaje, czy Ty używasz aerometru do pomiarów gęstości cieczy (odczyt w stopniach Blg), a urządzenie to nazywasz mylnie alkoholomierzem, czy też naprawdę używasz aerometru przeznaczonego do odczytu mocy destylatu?samael76 pisze: no proszę cie słyszałeś o alkoholomierzu ??.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 77
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lis 2012, 20:41
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: PSOTA
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości
Witam no widzę że dostałem ładnie po plecach heheh no ale spoko co do alkoholomierza to tu mój błąd fakt tak się nie zmierzy zawartości alkoholu w nastawie ale dzięki cukromierzowi można określić w jakim monecie ile jest alkoholu w nastawie. Co do obrażania nikogo nie obraziłem i nie miałem takiego zamiaru.
sp .Im więcej debili tym ciekawiej. To do kogo miała być co .???? sam się kolo zastanów co piszesz
Co do przykrywania beczki no robiłem próbę w szczelnym pojemniku i efekt mnie zadowolił wyszło mi 6 litrów z 44 litrów nastawu z tym że dawałem tylko połowę paczki T-3.
sp .Im więcej debili tym ciekawiej. To do kogo miała być co .???? sam się kolo zastanów co piszesz
Co do przykrywania beczki no robiłem próbę w szczelnym pojemniku i efekt mnie zadowolił wyszło mi 6 litrów z 44 litrów nastawu z tym że dawałem tylko połowę paczki T-3.
Lokuj wszystkie Twoje pieniądze w alkoholu
- tam są one najbardziej oprocentowane!
- tam są one najbardziej oprocentowane!
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: beczka 120l-wątpliwości
Po tygodniu na taką ilość dodaję pięć kilogramów gotowanych ziemniaków - mytych, nie obieranych.
Czasami, jak mam to zamiast ziemniaków dodaję kompoty ze spiżarni
Niech moc będzie z Tobą
Na beczkę 200l daję cztery kostki "Babuni" ale cukier i wodę porcjuję - dodaję co trzy dni.agrarroia pisze: Na przyszłość przy nastawianiu większej ilości zacieru będę miała Twoje wskazówki na uwadze:).
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. Na beczkę 120l nam dać 96l wody, 24kg cukru i zamiast 2.4kg drożdży tylko 0,5kg?
Po tygodniu na taką ilość dodaję pięć kilogramów gotowanych ziemniaków - mytych, nie obieranych.
Czasami, jak mam to zamiast ziemniaków dodaję kompoty ze spiżarni
Niech moc będzie z Tobą