Teraz jest wtorek, 22 maja 2012, 04:58

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Barwienie wina
PostPostNapisane: poniedziałek, 9 sty 2012, 20:00 
Tematy: 2
Witam. Zauważyłem, iż na forum nie znajdę zbyt wiele informacji dotyczących barwienia wina. Dlatego myślę, iż warto będzie napisać kilka słów w tym temacie. Jednym z najprostszych sposobów jest zabarwienie trunku poprzez dodanie do niego karmelu. Wytworzenia takiego barwnika nie jest zbyt trudne, oraz czasochłonne. Poza tym, ma on silne właściwości barwiące, dzięki czemu niezbyt duża ilość może służyć do koloryzacji całego nastawu. Do wytworzonego przeze mnie wina (11 l), zostało dodane 300 ml barwnika. Natomiast wadą takiego rozwiązania, jest gorzki smak karmelu, który wpływa także na wino. A czy Wy korzystacie z możliwości barwienia wina, a jeśli tak, to jakie macie metody?

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkami
Beczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł  
Promocja: 64,99 zł
 Tytuł: Re: Barwienie wina
PostPostNapisane: wtorek, 10 sty 2012, 01:06 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Nie wydaje mi się, że to dobry pomysł. Wino z naturalnym kolorem wcale mi nie przeszkadza. Jeśli już, to winiarze raczej wolą kupaż, zamiast wprowadzać obce smaki.

PostPostNapisane: wtorek, 10 sty 2012, 11:50 
Aronia. Piękny purpurowo-czerwony kolor, dosłownie kilka kilkanaście kropel soku na 0,5-0,7 płynu lub jak ja, daje na balon 15-20l 0,3-0,5 szklanki świeżych owoców. Można więcej ale uwaga na smak, nie każdy ją lubi .

Ostatnio edytowano wtorek, 10 sty 2012, 12:49 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
A o interpunkcji to kolega pamięta?

PostPostNapisane: wtorek, 10 sty 2012, 14:31 
Tematy: 21
Wino jest albo białe, albo czerwone jeśli chodzi o winogrona. Kiedy chcemy zrobić wino mniej czerwone, to mieszamy czerwony ( w proporcjach) z białymi winogronami, zależy od gustów... Ale kolorować?
Chyba że chodzi o produkcje "Jabola :mrgreen: "

PostPostNapisane: wtorek, 10 sty 2012, 15:36 
Po "wiśnie" to raczej szybciej i taniej jest się przejść do sklepu :D . A tak na poważnie to właśnie chodzi o to, że nie każdemu odpowiada zbyt jasna barwa wina, a nie zawsze ma się możliwość wyrobu trunku z ciemnych winogron. Co do aronii to na pewno spróbuje. Czy jeszcze ktoś ma jakieś "patenty".

PostPostNapisane: wtorek, 10 sty 2012, 20:06 
Jeśli komuś nie odpowiada barwa wina, to niech go nie pije. Pierw ten ktoś, niech pozna i nauczy się co to jest wino, a później wymaga kolorów ;) (jeśli chodzi o winogrona)...
Strona AD jest strona która podpowiada jak zrobić dany trunek, jeśli robimy eksperymenty to we własnym zakresie i na własne ryzyko.
Nie ściemniaj tu o " Wiśniach " Tak na żarty :shock:

PostPostNapisane: wtorek, 10 sty 2012, 22:50 
Najlepszym patentem jest zrobić wino czerwone z CZERWONYCH winogron.
Jeśli się bardzo upierasz, możliwości masz wiele, dolej soku, prawdziwego czystego soku z owoców.
Różnorakich owoców jest cała masa i zatrzęsienie.
Jako barwnika możesz użyć barwników spożywczych.
Wujek google pomoże, wpisz w wyszukiwarkę, masz naturalne, identyczne z naturalnymi, i syntetyczne typu E-
Ale nie karmel, jesteś prekursorem, stworzyłeś pierwszy winną "księżycówkę"

Wyjaśnij jednak znajomym bezsensowność ich fanaberii.
Niech piją a nie się gapią!!!

PostPostNapisane: środa, 11 sty 2012, 16:39 
Dlatego pytam się o sposoby stosowane przez Was, a nie nakłaniam do eksperymentowania. Rozrywek, oczywiście że najlepszym patentem jest zrobienie wina czerwonego z czerwonych winogron, ale jeżeli miał bym taką możliwość to nie zakładał bym niepotrzebnego tematu. Moim błędem jest to iż nie dodałem że wino widoczne na zdjęciu zostało wytworzone z ryżu i to raczej takich lub podobnych win dotyczy pytanie. Jednak czy to oznacz iż ono gorsze od wina gronowego? Na tym forum istnieją działy które dotyczą innych win niż wykonane z winogron. Mało tego jest nawet dział nazywający się "aspekt estetyczny". Czy wino barwione w taki lub inny sposób rzeczywiste jest tak złe, że można go traktować tylko w kategoriach "winiacza"? Jeżeli kiedyś spotkałeś się z barwieniem wina lub próbowałeś samemu to podaj konkretny powód, co Ci nie odpowiadało (smak, zapach). Na razie wszystkie argumenty opierają się na zasadzie "nie bo nie", bez podania przyczyny.

Co do barwienia karmelem to nie, nie jestem pierwszy, wystarczy że skorzystasz z polecanego przez Ciebie wujka google. Poza tym, jeżeli Ci się chce, to zajrzyj kilka tematów niże gdzie było pytanie dotycząc barwienia za pomocą karmelu. Ten temat miał na celu pomoc osobą które mają właśnie tego typu problem i szukają konkretnej odpowiedzi. Napisałeś "różnorakich owoców jest cała masa i zatrzęsienie", jeżeli mógłbyś to podaj dokładnie jakich soków najlepiej używać, w jakiej ilości i jakie mają one wpływ na smak wina.

W kwestii znajomych, faktycznie masz racje, ale wiesz ciężko jest kwestionować czyjś gust, to tak samo jak np: kłócić się o to co jest lepsze - wino czy wódka :D .

PostPostNapisane: środa, 11 sty 2012, 23:53 
No widzisz.
Im wiuęcej szczegółów podasz tym lepiej dla ciebie.

Nie mam nic przeciwko temu aby poprawić kolor winka które nie do końca ci odpowiada.
Jednakże zapomniałeś o ważnej kwestii.
O winie, bukiecie i smaku.

Karmel, fajna sprawa, w naszym przypadku służy (służyło) jedynie do zabicia smrodu drożdzy z ordynarnego bimbru. Ot co
Kupażowanie, tym powinieneś się zainteresować.
Nie mogę ci podać gotowej recepty i gatunków owoców, ponieważ nie mam pojęcia z czego będziesz robił następne winko.

Oczywiście o gustach i smakach się nie dyskutuje, ochronić cię chciałem od zabicia wina. Nie wiedziałem że ryżowe.

Nie przejmuj się też opinią że prawdziwe wino tylko z winogron.
Musisz mieć dostęp do innych owoców, możesz próbować do woli.
Otwiera się przed tobą nieograniczona i nieskończona możliwość: eksperymenty, kupażowanie domowe.

Na koniec rada: zacznij od małych ilości, dodaj do szklaneczki karmelu, zobacz czy ci smakuje, dodaj soku z żurawiny, aronii, wiśni.

Miliardy kombinacji i pomysłów przed tobą.

Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1