pisał Zugmunt: 5. Drożdże gorzelnicze Turbo (do nastawów cukrowych) .... Drożdże te potrafią przerobić 25l nastawu w 24h (lub wielokrotność 25l, ale w dłuższym czasie)...
Witam Mam pytanie związane z tymi drożdżami. Czy takie drożdże nadają się do nastawu który został już przedestylowany a był robiony na śliwkach. Jeśli tak to jakie dać proporcje drożdży i cukru (beczka 200l)?
Ostatnio edytowano środa, 15 gru 2010, 21:12 przez Kucyk, łącznie edytowano 1 raz
Nie za bardzo qmam o co w pytaniu chodzi, zatem wydzielam je.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Witam A więc tak przedestylowałem nastaw ze śliwek i teraz moje pytanie jak dosypie cukru do tego ''nastawu'' czy to samo ruszy czy trzeba dodać drożdży turbo? Chce po prostu drugi raz wykorzystać nastaw. Chyba że jest to nie opłacalne. Pozdrawiam
Ach, rozumiem! Kolega Marcin chce użyć ponownie cieczy wypracowanej jako bazy dla kolejnego nastawu! W takim przypadku po dodaniu cukru konieczne będzie również zaszczepienie towaru drożdżem, gdyż w gotowaniu ciecz została wyjałowiona z wszelkich form życia biologicznego.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
No i teraz druga część pytania ile na 200l nastawu dodać cukru żeby nie przesadzić( bo cukier nam nieograniczony tzn: tani ) no i ile drożdży turbo. Podkreślę że nie zależy mi na czasie. Pozdrawiam
To po co drożdże turbo? Co do przepisów- poszukaj na forum, wszystko łącznie z wzorami jak zaplanować nastaw na konkretny procent już zostało napisane.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
(...) bo cukier nam nieograniczony tzn: tani ) Pozdrawiam
Witam, tani to znaczy ile za 1kg i czy istnieje możliwość nabycia tegoż asortymentu za pośrednictwa kolegi.. Pozdrawiam Bzymek
______________________________________________________________________ (...) ile musiałbyś wypić żeby zagrać w Ich Troje?? ...hmm nie da się tyle wypić...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości