Witam. Sprzątając w starych dokumentach natknąłem się na etykietę z Rosyjskiego Balsamu Vigor. Była to dobra wódeczka korzenno-ziołowa którą babcia kupiła w aptece... No ale nie o tym. Chodzi mi o przepis na takie coś. Jedyne co znalazłem to jest niestety po rosyjsku a ja tego ni w ząb... Może ktoś by pomógł.
Tu przepis (po rosyjsku): склад: водно-спиртовий екстракт із 9 рослин (кореневище аїру тростинного 0,325г, листя бобівника трилистого 0,065 г, трава деревію 0,432 звичайного, корадуба звичайного 0,0325 г, плоди кропу пухнастого 0,185 г, кореневища з коренямилевзеї (великоголовника) 0,03 г, квіти липи серцелистої 0,3775 г, листя м’ятиперцевої 0,135 г, трава полину гіркого 0,065 г); Допоміжні речовини: колер, цукровий пісок, спирт етиловий 96%, водаочищена.
______________________________________________________________________ Z bimbrownictwem jest jak z prohibicją. Tyle że 90 lat temu. I znowu jesteśmy 100 lat za murzynami.
Siema, dopiero teraz znalazłem Twój przepis,choć nie ukrywam po tej stronie kręcę sie już jakiś czas.Udało mi sie (z pomocą znajomych) przetłumaczyć Ci ten text troche inaczej niż kolega wcześniej,nie twierdze przy tym,że to co ja napiszę jest lepsze.Z doświadczenia wiem,że z przepisami tłumaczonymi jest różnie,oto moja wersja:
Extrakt wodny z 9 różnych roślin: kłącze trzciny tartaku – 0,325 g. liść koniczyny migdału – 0.065g krwawnik zwykły – 0.432g kora dębu – 0.0325g owoc kopru – 0.185g Szczodrak krokoszowaty – 0.03g Velykoholovnyk safloropodibnyy (nazwa oryginalna - Rhaponticum carthamoides), inne nazwy, które pasują do tego składnika,a które można znaleźć w aptekach: korzeń maralova trawy, korzeni jelenie, sarny trawy, rapontykum Kwiat lipy - Tilia cordata (Platyphyllus Scop) – 0.3775g Liście mięty – 0.135g Ziele piołunu – 0.065g + kolor/barwnik? Cukier, spirytus (96%) i woda
Niestety nie masz podanych proporcji co do spirytusu,wody,ani też cukru.Jeśli chodzi o barwnik to nie ukrywam,że nie wiem co to jest,w necie jest bardzo dużo dziwnych nazw. Jeśli zdecydował byś sie produkować ten specyfik no to możesz to pominąć,myślę,że wielkiego dramatu z tego nie będzie. Ja z reguły nie robię produktów wg.wzorów,każdy 'tunninguję' według własnego uznania. Miłej zabawy no i powodzenia
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości